ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Saturn u Škorpionu

Početkom studenog Saturn završava svoj dugi tranzit kroz sideralni znak Vage. To označava završetak procesa na nivou partnerstva, suradnje, ravnoteže i pravednosti, stvaranja pravednih rješenja u kojima svi pobjeđuju i slično. Ovaj tranzit je donio priliku da se izborimo za rješenja koja zaslužujemo i da pravedno raspodijelimo uspjehe koji su u prošlosti bili pod restrikcijama. Saturn zahtijeva odgovornost i onima od nas koji su odgovorni Saturn je donio rezultate. 

Saturn je u Vagi donio moć, sposobnost utjecaja i unutarnju snagu (karizmu) što se u politici moglo lijepo iskoristiti. Pravednost je biti obavezna, a odgovorni lideri imali su priliku ostvariti značajne uspjehe. Na nivou obrazovanja i intelektualnih dostignuća postojala je sposobnost učenja i podučavanja te pogotovo uvjerljivih govora u javnosti.
Ovakvi utjecaji su pogotovo prisutni od kraja srpnja 2014 kada je Rahu napustio druženje sa Saturnom u sideralnom znaku Vage i od kada je Saturn direktan u svojem kretanju. U prethodnom periodu je postojalo ometanje manipulatora Rahua na nivou ovih rezultata koji je krao energiju pravednosti i ravnoteže. No, još nekoliko dana se ova energija može iskoristiti iako je praktično na samom izmaku i pred konačnom promjenom.  
Ako još nešto želite završiti i privesti uspješnom kraju na tom nivou požurite jer već 2.11. Saturn će zakoračiti u sideralni znak Škorpiona i tu ostati sljedeće dvije i pol godine. Tranzit Saturna kroz sideralni znak Vage ponoviti će se tek 2041 godine tako da iskoristite još ovih nekoliko dana egzaltacije velikog pravednika Saturna u svojem najzrelijem i najodgovornijem stanju.


Saturn i Škorpion predstavljaju energije pritiska, stresa i napetosti. Škorpion želi krajnosti, a Saturn je najzahtjevnija od planetarnih energija. Tranzit Saturna u Škorpionu može donijeti nagle, neočekivane te hitne situacije. To uključuje neočekivane smrti ili teška rođenja te hitnu potrebu da se zaštite tajna sredstva ili da se tajno znanje zadrži u tajnosti.

Saturn predstavlja pročišćenje kroz suočavanje sa negativnostima. Taj proces često zna biti beskompromisan, pogotovo u Škorpionu koji predstavlja skrivene, podsvjesne, strahove, ali i strasti te stvari koje ne možemo kontrolirati.
Škorpion predstavlja velike financijske institucije i centre moči i kontrole. Na tim nivoima postojati će strah od razotkrivanja i otpor promjenama. Ali Saturn pokazuje odgovornost koja se treba prihvatiti u cilju konačne pravednosti. Zato će se promjene moći desiti nakon razotkrivanja, u kasnijoj fazi ovog tranzita. Stare sile i snage, moć kojoj je istekao rok upotrebe trebaju biti zamijenjene i promijenjene.
Saturnov stil je jedan korak naprijed - dva nazad. Zato možemo očekivati zakašnjenja, sporost, otpor te razočarenje i frustraciju u početnoj fazi ovog tranzita. 



Saturn je agent "ne-promjene", odnosno odupiranja promjeni. Škorpion je znak transformacije te u ovom spoju postoji sukob. Saturn predstavlja strah, razočarenje, frustraciju, zakašnjenje, tjeskobu te će se odupirati okruženju u kojem se nalazi.
U Škorpionu Saturn kaže "ne" misterioznom, skrivenom, instinktivnom, nepredvidivom i nenajavljenom, svemu što je hitno i što uključuje krajnosti ili granične situacije i okolnosti, događaje i ljude. Saturn na tom nivou stvara ograničenja čija je svrha suočavanje sa negativnostima i nakon toga pročišćenje ovih područja. U konačnici na ovim nivoima slijedi prihvaćanje odgovornosti i stabilizacija.



Saturn je u Škorpionu slab, osjeća se neugodno jer se nalazi u neprijateljskom okruženju Marsa. Zbog toga se očajnički želi zaštititi, obraniti te podiže zidove oko sebe i predstavlja nedostupnost.
Ovo predstavlja energiju koja se boji otkrivanja privatnosti ili tajni, boji se kontrole unutarnjih okolnosti ili sigurnosti ili jednostavno od ljudi i događaja koji pokušavaju prodrijeti u unutrašnjost bića ili života na bilo koji način.
Zbog toga Saturn u Škorpionu stvara psihološki otrov koji djeluje u obliku straha od uništenja i promjene.
Ovdje postoji lekcija upravljanja ovim iskustvima, a ne prestanku iskustava.

Nema komentara:

Objavi komentar