utorak, 2. lipnja 2015.

PUN MJESEC U LIPNJU 2015

Noćas i sutra imamo pun Mjesec koji se odvija u sideralnom znaku Škorpiona pa pogledajmo astrološku simboliku koja prati ovaj događaj.
Sama kulminacija punog Mjeseca dešava se danas predvečer kada će Mjesec biti na samom početku nakšatre (sazviježđa) pod imenom Đješta. Mjesec će se do tada susresti sa retrogradnim Saturnom.
Putovanje Mjeseca kroz predio Škorpiona dešava se jednom mjesečno tako da te okolnosti ne predstavljaju nikakvu posebnu senzaciju. Ali pun se Mjesec u Škorpionu dešava jednom godišnje i ove je godine to u druženju sa retorgradnim Saturnom. 


Mjesec u Škorpionu predstavlja našu potrebu za kontrolom, ali i unutarnjom dubokom transformacijom i preobrazbom. S jedne strane želimo kontrolu i sigurnost, a s druge shvaćamo da je potreban rizik i usudimo se otići do kraja kako bi dobili ono što želimo. Upravo u tim krajnostima skriva se trenutak promjene koji tražimo i da bi u tome uspijeli trebamo vanrednu kontrolu i stabilnost. Mjesec u Škorpionu predstavlja potrebu ravnoteže između kontrole i rizika. Potrebu zbog koje smo napeti, ljubomorni, posesivni, ali i lojalni do samog kraja i zbog koje ne odustajemo. Zbog toga današnji dan (2.6.) donosi posebnu napetost u našoj emotivnoj potrebi za kontrolom.
Saturn je s druge strane agent "ne-promjene", odnosno odupiranja promjeni. Saturn predstavlja strah, razočarenje, frustraciju, zakašnjenje, tjeskobu te će se odupirati okruženju u kojem se nalazi.
U Škorpionu Saturn kaže "ne" misterioznom, skrivenom, instinktivnom, nepredvidivom i nenajavljenom, svemu što je hitno i što uključuje krajnosti ili granične situacije i okolnosti, događaje i ljude. Saturn na tom nivou stvara ograničenja i pokušava nas suočiti sa negativnostima. Saturn je u Škorpionu slab, osjeća se neugodno jer se nalazi u neprijateljskom okruženju Marsa (vladar Škorpiona). Zbog toga očajnički stvara osjećaj samozaštite, obrane te podiže zidove oko sebe i predstavlja nedostupnost.
Pun će Mjesec zbog toga biti sputan i okrenut prema dubokim unutarnjim motivima i potrebom za preuzimanje odgovornosti za korijenita rješenja i odluke. Strah bi nas mogao spriječiti u otkrivanju nekih tajni i prodiranju u duboku srž osjećaja i emotivnih pitanja. Ovaj je pun Mjesec napet i pokušava destabilizirati sigurnost koju Saturn nameće. Strah nas stoga može spriječiti od promjene, ali i od samouništenja.
Konačna lekcija ovih dana je upravljanje iskustvima promjene i odlaska u rizik i krajnost, a ne prestanak tih istih iskustava.




Sazviježđe Đješta u kojem se odvija pun Mjesec ima zanimljivu simboliku.
U tom se sazviježđu nalazi zvijezda Antares koja je rival Marsa, boga rata. Pun Mjesec u blizini ove zvijezde donosi intenzitet do samog vrhunca. Rival Marsa predstavlja kompetitivnu energiju željnu dokazivanja i pobjede. Zbog toga ovo sazviježđe nosi simboliku dokazivanja, ali i uskraćenosti zasluženih blagoslova te zbog toga i osjećaj ljubomore.
Ta simbolika proizlazi iz povezanosti Ćandre (Mjeseca) sa nakšatrama (sazviježđima ili Mjesečevim prebivalištima).
Ime Mjeseca je „Soma“ što predstavlja vitalnu energiju koju Mjesec daje svim živim bićima. Soma je esencija zdravlja, dugovječnosti, vitalnosti, plodnosti i puna je prokreativne energije. Mjesec zato ima moći liječenja, prokreacije i pomlađivanja, svojim sjajem može svakoga učiniti lijepim i plodnim u svakom pogledu. U trenutku punog Mjeseca ove energije su na vrhuncu, a u ovom se slučaju takve energije manifestiraju u području Škorpiona kako je i opisano u prethodnoj objavi na ovoj stranici.
Priča koja opisuje zgodu povezanu sa sazviježđem današnjeg položaja Mjeseca ide ovako:
Mjesec (Ćandra) je bio oženjen sa 27 kćerki praoca (Prađapatija) i zbog svoje nepostojane prirode, brzog kretanja, nestabilnog uma podložnog privlačnosti i zadovoljstvima zanemario je druženje sa svim kćerkama podjednako, što je bio obećao Prađapatiju. Tako je najveći dio svojeg vremena posvetio samo jednoj svojoj ženi po imenu Rohini. Mjesec predstavlja samilost, velikodušnost, ali je istovremeno izuzetno emotivan, sentimentalan, te ga njegove emocije znaju preuzeti i „prevariti“. Tako se Ćandra nije mogao odviknuti od sklonosti da najviše svoje ljubavi posvećuje Rohini iako je u nekoliko navrata bio upozoren od Prađapatija na obećanje koje je dao. Praotac je zato prokleo Ćandru da izgubi sav svoj sjaj i moći liječenja, plodnosti i pomlađivanja koje posjeduje.
Ova priča nam govori o tome kako um može biti obmanut materijalnim zadovoljstvima i privremenim privlačnostima. Zbog toga ponekad zaboravljamo na svoja obećanja i dužnosti što je uzrok gubitku blagoslova ili energije koju smo dobili i uz pomoć koje ostvarujemo uspjeh i napredak.
Područje nakšatre Rohini nalazi se u točnoj opoziciji sa Đještom u kojoj se odvija pun Mjesec. U Rohini se trenutno nalaze Sunce, Mars i retrogradni Merkur.
Đješta predstavlja najstariju od kćerki Prađapatija te je prilikom zanemarivanja od strane Ćandre bila ljubomorna i u tom se dijelu neba nalazi osjećaj zanemarivanja i prevarenosti. Đješta se osjeća superiorno zbog svoje starosti, odnosno iskustva i zrelosti. Ona je najmudrija od 27 sestara i zaštitnički nastrojena prema svojoj obitelji. Zna upravljati obiljem i kontrolirati novac no usprkos tome treba naučiti tolerirati nepravdu. Zbog toga traži dublji smisao u životu, ali isto tako vrlo lako postane arogantna ili licemjerna, upravo zbog nedostatka samopouzdanja koje se pojavljuje zbog osjećaja napuštenosti i zanemarenosti. Mjesec u ovom području neba tokom svoje punine predstavlja duboku želju za emotiovnom sigurnošću.
Božanstvo koje vlada Đještom je Indra koji je kralj rajskih planeta te zbog toga zna postati bahat i arogantan. U jednoj je zgodi Krišna spriječio svoju rodbinu, susjede i stanovnike Vrindavana da prinesu uobičajene ponude i žrtve Indri u svrhu dobivanja blagoslova od božanstva koje vlada kišama i plodnošću zemlje. Indra se tada naljutio i poslao olujne kiše i poplave na Vrindavan, mjesto gdje je Krišna provodio svoje djetinstvo. Nevrijeme je prijetilo da će uništiti cijelo područje te je Krišna zaštitio stanovnike Vrindavana tako da je podigao brdo Govrdan koje mu je poslužilo kao kišobran kojim je pružio utočište svojim prijateljima. 



Iz ove zgode imamo nekoliko pouka koje povezujemo sa simbolikom ovog dijela neba. Prva je pouka bahatost zbog superironosti koju Đješta predstavlja i što može doći na raspored ovih dana. Druga je pouka zaštita i utočište podređenih koju uzvišena osoba mora pružiti. Dakle, zaštita nasuprot bahatosti. Jedan od simbola Đješte je kišobran koji predstavlja uzvišeni položaj i zaštitu koju pruža.

Nema komentara:

Objavi komentar