srijeda, 30. travnja 2014.

AKŠAJA TRITIJA

Mjesec je danas oko podneva ušao u sideralni znak Bika. To znači da trenutno na nebu imamo 4 egzaltirane planete: Sunce, Mjesec, Venera i Saturn. Istovremena egzaltacija Sunca i Mjeseca dešava se jednom godišnje, a ove je godine popraćena i egzaltacijom spomenutih planeta. To je vrlo povoljan trenutak i dešava se svake godine nakon mladog Mjeseca koji otvara početak mjeseca pod nazivom Vaišaka. Treći dan tog mjeseca (ili "tritija") smatra se posebno povoljnim i naziva se "Akšaja tritija".
 

Zbog spomenutih egzaltacija ovaj se dan smatra izuzetno povoljnim za započinjanje bilo kojeg projekta. „Akšaja“ znači onaj koji nema kraja tako da sve što se započne ovog dana trajati će dugoročno. Današnji i sutrašnji dani su zato odlični ako planirate započeti neke poslovne projekte, putovanja, vjenčanja, edukaciju ili pisanje nove knjige ili slično, kupovine zlata i sličnih sredstava. Ovo je pravi trenutak da započnete nešto što želite da bude dugotrajno.
Povijest kaže da je na ovaj dan stvoren univerzum (prema Narajana Swamiju), dakle Brahma (stvoritelj) je stvorio cijeli univerzum na današnji dan.
Današnji dan je isto tako dan pojave Parašurame, Višnuovog avatara koji je svijet vratio u konačnu ravnotežu nakon manipulacije i zloupotrebe od strane korumpiranih vladara (nešto slično današnjoj situaciji, možda nam treba neki novi Parašurama???).
Također Vjasadeva je na današnji dan započeo sa recitiranjem Mahabharate koju je zapisivao Ganeša. Taj spis se dan danas čita i proučava kao izvor bezvremene mudrosti i znanja. 



Dok su prinčevi Pandave bili u izgnanstvu na današnji dan su od samog Krišne dobili posudu/lonac zvan „Akšaja patra“ koji je sadržavao neograničenu količinu hrane. Što god da su stavili u taj lonac nije moglo biti potrošeno tako da su imali neograničene količine hrane.
Na taj je dan siromašni brahmana Sudama posjetio svog prijatelja Krišnu. Nije imao ništa da Mu ponudi osim šake riže, ali Krišna ga je zauzvrat blagoslovio blagostanjem i svim obiljima. 



Kuvera, čuvar riznice polubogova (ili "deva"), svoj je položaj i obilje zadobio upravo na ovaj dan nakon što je upućivao molitve Šivi. 



Na ovaj dan, kao jedna od najpovoljnijih mjera za prosperitet i napredak preporuča se recitiranje Višnu Sahasra Nama Stotre. Također milostinja, služenje i pomoć koja se daje danas (ili sutra) imati će višestruke rezultate.
Tehnički „Akšaja tritija“ počinje 2. svibnja/maja, odnosno u petak. To je zbog toga što se dan po solarnom kretanju i dan po lunarnom kretanju ne poklapaju. Za određivanje lunarnog dana i njegovog uklapanja u solarni kalendar, odnosno dane koji se računaju po kretanju Sunca, trebamo obratiti pažnju koji „tithi“ (lunarni dan) vlada u trenutku izlaska Sunca. Danas je tehnički „pratipat“ (ili prvi lunarni dan nakon mladog Mjeseca) jer je u trenutku izlaska Sunca vladao upravo taj lunarni dan, a sutra, tokom četvrtka, će biti „dvitija“. Službeno, petak se uzima kao „Akšaja tritija“ (što je važno ako na taj dan želite započeti određene religiozne svečanosti, ceremonije te spomenute projekte) iako se njen povoljan utjecaj (egzaltacija Sunca i Mjeseca) osjeća već tokom današnjeg dana, sutra (četvrtak) te u petak.

Nema komentara:

Objavi komentar