četvrtak, 10. srpnja 2014.

Kako na nebu tako i na zemlji

Simbolika planetarnih položaja na nebu u zadnje vrijeme me podsjeća na zgodu koja je opisana u Vedama; to je priča o zajedničkom pokušaju polubogova (deve) i demona (asure) da proizvedu "nektar besmrtnosti".
Priča je opisana u "Bhagavata Purani" (ili "Šrimad Bhagavatamu") i vjerno prikazuje trenutna događanja. Izgleda da se takve "zabave" dešavaju periodično po cijelom univerzumu. Uvijek netko, negdje, pokušava stvoriti "nektar besmrtnosti", odnosno mogućnost vječnog i neograničenog uživanja u materijalnom svijetu, drugim riječima rečeno dominaciju nad materijalnom prirodom.
U ovoj priči su dvije suprotstavljene strane u univerzumu, strane koje predstavljaju "dobro" i "loše", ujedinile svoje snage jer jedino je tako bilo moguće proizvesti spomenuti "nektar", čudesni napitak koji daje nepobjedivost. To je jedinstveni primjer suradnje strana koje su u potpunoj opoziciji (možda bi mogli nešto naučiti od njih). No, obje strane imaju isti interes, a to je dominacija nad materijalnom energijom, zapravo svako biće koje djeluje unutar materijalne energije ima jednu te istu želju, a to je vladanje nad materijalnom prirodom i iskorištavanje iste za svoje interese.
U ovom primjeru skovan je plan da se bućkanjem oceana mlijeka stvori nektar koji bi za obje strane predstavljao veće i bolje mogućnosti vladanja nad univerzumom.
Nepune dvije godine se već osjeća utjecaj Saturna u sideralnom znaku Vage. Saturn je ovdje egzaltiran što znači da daje mogućnost uravnoteženja u zajedničkom interesu. Vaga je simbol ravnoteže i suradnje. Saturn također predstavlja potrebu da se suočimo sa svojim nedostacima ili sa demonima u sebi. Sa njima treba napraviti dogovor o suradnji, ali prije svega treba biti poznat zajednički interes i cilj. 

 
Kada su se polubogovi i demoni okupili na obali oceana mlijeka odlučili su u sredinu tog oceana postaviti planinu Mandaru koja je bila sačinjena od zlata. Ona je trebala poslužiti kao štap za bućkanje. No, planina je propala i potonula jer nije imala nikakav oslonac na kojem bi mogla počivati. Okupljeni su time bili obeshrabreni i htjedoše odustati od svog nauma. Tada se pojavio Višnuov avatar u obliku kornjače Kurma koji je prihvatio planinu i nosio je na svojim oklopljenim leđima.
Kurma avatar ustvari predstavlja energije Saturna. Stabilnost i čvrst oklop kornjače, sposobnost da nosi veliki teret u pokušaju da se zadovolje želje te pouzdanost su odlike egzaltiranog Saturna u Vagi koji djeluje već dvije godine. Bez takvih odlika i čvrstog oslonca pravednog Saturna / Kurme nemoguće bi bilo stvoriti "nektar besmrtnosti". Saturn u Vagi pokazuje poniznost u suradnji, podčinjenjost osobnog interesa cilju i svrsi zajednice ili kolektiva. Ovakav Saturn nas tome podučava već dvije godine.
Kurma se također odlučio pojaviti kako bi omogućio zadovoljenje želja, iako te želje i nisu duhovne. Postoji vrhovni faktor zaštite i pomoći kada odlučimo nešto napraviti. Također Kurmin naum je bio održati ravnotežu u univerzumu i pomoći tok događaja koji vode ka uspostavljanju pravde.
U pokušaju stvaranja napitka prvo je stvoren otrov koji je nusproizvod težnje za uživanjem u materijalnom svijetu. Kao što Bhagavad Gita kaže sreća koja je pod utjecajem materijalne vrline u početku je gorka, a kasnije postaje slatka, a sreća koja je pod utjecajem neznanja u početku je slatka te na kraju biva gorka. To znači da su prepreke na putu ostvarenja naših želja ustvari pokazatelj da smo na dobrom putu. Važno je shvatiti da se moramo pročistiti suočavanjem sa nečistoćama i da tek tako pročišćeni možemo ostvariti ono što želimo.
Saturn nas u prvoj fazi svog djelovanja suoči sa strahom, kaznom, odbijanjem i otporom kao reakcijom na traumu iz prošlosti i slično. To je upravo otrov koji kušamo u želji da ostvarimo ravnotežu i zadovoljstvo u životu. 


Cijelu 2013 godinu zajedno sa Saturnom u Vagi proveo je i Rahu, jedan od demona koji je učestvovao u proizvodnji nektara besmrtnosti. On je snažno želio postati "besmrtan" te se prerušio u poluboga, preuzeo je lažni identitet i na taj način pokušao uzeti ono što mu ne pripada. Zato tokom cijele 2013 godine Rahu krade energiju ravnoteže, suradnje, pravednosti, odgovornosti, discipline i harmonije koju Saturn pokušava stvoriti. No, ovog vikenda se sve mijenja jer Rahu napušta sideralni znak Vage i ulazi u sideralnu Djevicu. Ovaj vikend je dakle prekretnica u okviru od prošlih godinu i pol dana.
Istovremeno dok Rahu prelazi iz jednog u drugi znak biti će u uskom susretu (konjunkciji) sa Marsom, vatrenim bogom rata. Ovo je vrlo delikanta okolnost koja može donijeti mnoge nestabilnosti na raznim nivoima. Rahu predstavlja element zraka, dok Mars predstavlja element vatre, spoj zraka i vatre raspiruje vatru i daje joj snagu djelovanja i proždiranja svega što joj se nađe na putu. Sve se dešava u sazviježđu Ćitra koje govori o unutarnjoj vrijednosti do koje stižemo samo kroz duhovno pročišćenje, odnosno odbacivanje maye ili iluzije. Rubni stupnjevi bilo kojeg znaka mjesta su dodatne nestabilnosti, promjena i preokreta. Zbog ove situacije možemo očekivati nagla pročišćenja u svrhu otkrivanja istinske vrijednosti ili proboj energije koja vodi do viših vrijednosti u bilo kojem smislu.
Završetkom ovog tranzita Rahua i Ketua započinje novi ciklus od godinu i pol dana. O tome ćemo pobliže pisati na ovim stranicama i zato ostanite u toku.

Zanima li vas što se desilo nakon što se pojavio otrov u oceanu mlijeka?
Na molbu deva i asura Šiva je pristao popiti otrov i pretvoriti ga u nektar u svojem grlu (yogijski trikovi). Šiva predstavlja transformaciju i preobrazbu, ponovno rođenje, pomlađivanje i obnavljanje. Šiva je vladar ahankare ili lažnog ega. Zmije oko njegovog vrata (poput ogrlica) predstavljaju ukroćeni ego koji može biti vrlo opasan (odnosno otrovan) ako nije obuzdan. 

 
Nešto slično tome nas očekuje sa ovom konačnom konjunkcijom Rahua i Marsa te promjenom trenda karmičkih čvorova za sljedećih godinu i pol. Računajmo na to da će trebati žrtvovati dijelove svog ega (a možda će netko u potpunosti trebati žrtvovati ego) i preobraziti se u svoju istinsku i pravu vrijednost. To će omogućiti djelovanje Saturna u sljedećem periodu kao davatelja ravnoteže, suradnje i pravde.
No, Saturn je još uvijek retrogradan i spor (čak i zakočen) u davanju pravde. Približava se svojoj stacionarnosti što znači da će potpuno "zaspati", a nakon toga (krajem srpnja i početkom kolovoza) slijedi njegov bijes nad okolnostima koje su izmakle kontroli i disciplini (dok je on bio u dubokom snu tokom stacionarnosti). Taj bijes će dodatno naložiti i Mars koji će se do kraja ljeta družiti sa Saturnom u Vagi. Čuvajmo se bijesa do kraja ljeta.
To je točno ono što se i desilo u epizodi proizvodnje nektara besmrtnosti; deve i asure su se posvađali oko toga tko bi prvi trebao uzeti stvoreni nektar. Stvorena je prepirka koju je opet mogao spriječiti samo Višnu pojavivši se kao Mohini-Murti. Ali o tome više u sljedećoj epizodi pisanja...

Nema komentara:

Objavi komentar