četvrtak, 17. srpnja 2014.

Stacionaran Saturn

Saturn je "tamastična" graha. "Tamas" je odlika materijalne prirode koju možemo označiti riječima "neznanje" i "tama". Kada je Saturn stacionaran, u trenutku kada izlazi iz svoje retrogradnosti, on je u stanju "spavanja", to je način na koji djeluju "tamastične" grahe. Jupiter u svom stacionarnom stanju ulazi u meditaciju jer je "satvična" graha ("satva" - materijalna odlika znanja i vrline), dok Saturn ulazi u san ili stanje spavanja.
Ako je Saturn egzaltiran i istovremeno retrogradan (kao što je to trenutno slučaj, u sideralnom znaku Vage) on može predstavljati nerealna očekivanja ili lažna obećanja. Egzaltirana graha daje mnoga pozitivna očekivanja i obećanja, ali u svom retrogradnom kretanju pokazuje da se neka obećanja i očekivanja neće ispuniti. Retrogradnost donekle poništava egzaltaciju, a pogotovo u sadašnjem trenutku kada se Saturn nalazi u navamši debilitacije (navamša je "deveta podjela" znaka i predstavlja unutarnje ili latentne sposobnosti grahe). Saturn je zato trenutno poprilično onemogućen u svom egzaltiranom položaju. Zbog te nemogućnosti da ostvari svoje potencijale egzaltacije će, kada se probudi iz svog sna, biti frustriran i razočaran. To je funkcioniranje odlike "tamasa" materijalne prirode. 

Saturn upravo u nedjelju 20.7. izlazi iz svoje retrogradnosti koja traje od početka ožujka. Stacionarnost će trajati još nrkoliko dana pa možemo reći da skoro cijeli sljedeći tjedan osjećamo ovakav utjecaj Saturna.
Saturn će nas dakle suočiti sa neispunjenim obećanjima, stvarima koje nisu onakve kako smo ih isplanirali ili očekivali, suočiti će nas sa okolnostima koje nismo mogli kontrolirati i koje se nisu odvijale pravedno i uravnotežujuće i zbog svega toga javiti će se frustracija i razočarenje. Sljedeći nivo djelovanja tamastične grahe je bijes i ljutnja zbog neispunjenih očekivanja koje će u ovom trenutnom slučaju posebno "zapaliti" Mars koji se približava Saturnu u sideralnom znaku Vage. 



Uskoro nas dakle očekuje bijes Saturna koji će se probuditi iz spavanja (stacionarnosti) i ustanoviti da stvari nisu onakve kakve su trebale biti.
Nakon predivnog sna koji smo usnuli i u njemu maštali da smo ostvarili pravednost, uravnotežena partnerstva, odgovorne položaje i dostignuća, da smo ispravno i uspješno odradili sve dužnosti i obaveze, da smo bili disciplinirani i pravilno usmjereni... probuditi ćemo se i shvatiti da se nalazimo u istom svijetu iz kojeg smo krenuli u taj san i da nam se u tom svijetu mnoge stvari ne sviđaju, odnosno da je svo to predivno maštanje bilo samo lijepi san... probudili smo se u svom krevetu sa onim istim okolnostima koje smo željeli napustiti i zbog kojih smo počeli vjerovati u obećanja i lažna očekivanja. Pojaviti će se ljutnja čiji je temelj neznanje (to nam je kazna za neznanje). Mars će dodatno potpaliti ovu ljutnju...
Pripremimo se i uravnotežimo...

Nema komentara:

Objavi komentar