srijeda, 2. srpnja 2014.

PLANETARNE ZANIMLJIVOSTI

Odmah nakon što je Jupiter ušao u zviježđe svoje egzaltacije (Rak), Saturn je ušao u područje koje spada u njegovu debilitiranu navamšu (ili "devetu podjelu"). Malo komplicirano zvuči, apstraktno i baš nekako nepovezano sa stvarnošću. Da malo pojasnim; u đjotiš astrološkom sistemu postoje podjelne karte koje nam objašnjavaju određene nivoe osobnosti, karme ili sudbine, odnosno daju nam dodatno i dublje razumijevanje detalja na posebnim nivoima života. Najvažnije podjelna karta je Navamša koja govori o unutrašnjosti, urođenim sposobnostima, potencijalima i načinu funkcioniranja na dubokom unutarnjem nivou. Navamša predstavlja ono što uistinu jesmo duboko unutra i što se možda nikad u životu neće manifestirati u vanjskom svijetu (zbog utjecaja okoline, spleta okolnosti, raznih uvjetovanosti vremena i mjesta i slično). Ova je podjela stoga vrlo bitna jer predstavlja latentno stanje potencijala u našem životu.
Ako promatramo trenutni položaj Saturna vidimo da je on dan nakon ulaska Jupitera u egzaltirano područje neba (19.6.) ušao u debilitiranu navamšu (znak Ovna u navamša podjeli). Saturn je trenutno retrogradan.



Sve to nam govori da Saturn ima ozbiljne poteškoće da manifestira utjecaj svoje trenutne egzaltacije u sideralnom zviježđu Vage. U prvom redu retrogradnost okreće njegovo značenje i on umjesto pravih rezultata egzaltacije poput pravednosti, odgovornosti, samodiscipline i odricanja nižih vrijednosti u korist viših vrijednosti daje lažna obećanja i očekivanja bez pokrića. Da li možemo primijetiti ovakav utjecaj u okolini i u nama samima?
Druga činjenica je što se Saturn nalazi u debilitiranoj navamši što govori da je njegov unutarnji potencijal, baza ili temelj, usporen, zakočen, suočen sa preprekama i slično. Takav utjecaj traje do 20. 8. a retrogradnost završava 20. 7. Dakle, tek nakon 20. 8. će Saturn u punini moći manifestirati svoj utjecaj egzaltacije; pravednost, odgovornost, ravnotežu i suradnju i sve što je gore spomenuto. Tim više što će znak Vage napustiti nepredvidivi Rahu koji je u 2013 godini krao pozitivnu egzaltiranu energiju Saturna.
S druge strane Jupiter je egzaltiran i nalazi se u egzaltiranoj navamši do 4.7. Utjecaj Jupitera je na nebu trenutno "otkočen", dok je Saturn "zakočen".

Nema komentara:

Objavi komentar