nedjelja, 16. studenoga 2014.

Kako odrediti koje su planete povoljne, a koje nepovoljne u natalnoj karti i koji su periodi povoljni, a koji nepovoljni?

Prvi kriterij je prirodna dobroćudnost ili zloćudnost planeta (bolje rečeno „graha“). Venera, Jupiter, Merkur i Mjesec su prirodni dobroćudnici, dok su Mars, Sunce, Saturn, Rahu i Ketu prirodni zloćudnici.
Pošto planete u individualnom horoskopu vladaju različitim kućama onda će i u svakom posebnom horoskopu zauzeti posebnu funkciju - dobroćudnu ili zloćudnu. To se zove privremena dobroćudnost ili zloćudnost. Npr. dobroćudne kuće su 1., 4., 5., 7., 9., 10., a zloćudne su 6., 8., 12. Sekundarno zloćudne kuće su 3., i 11. Druga kuća je kuća opasnosti, a sedma također. Vladari ovih kuća u osobnom horoskopu tako preuzimaju zloćudnost ili dobroćudnost po vladavini tim kućama.
Ilustrirati ćemo ove principe na primjeru ascendenta Blizanca i Djevice:


Za ascendent Blizanac Venera je dobroćudna jer je vladar pete kuće (vladavina nad dvanaestom kućom je sekundarna u ovom slučaju jer je znak Vage -peta kuća- ipak „multrikona“ znak, to je primarni faktor). Venera je prijatelj sa Merkurom, koji je vladar ascendenta i to je još jedan plus za dobroćudnost Venere.
Postoji princip koji kaže da dobroćudne planete, ako vladaju kutnim - kendra (ili kardinalnim kućama; 1., 4., 7., 10. kuće) neće biti dobroćudne. U ovom slučaju su to Merkur i Jupiter. Jupiter je zbog toga zloćudnik za ovaj ascendent i neće donijeti dobre rezultate. Merkur je neutralan jer vladar ascendenta ne može biti zloćudan.
Sunce i Mars su zloćudnici za Blizanac ascendent jer vladaju trećom kućom (Sunce) te šestom i jedanaestom kućom (Mars).
Saturn je neutralan jer je vladar osme kuće (izazovi), ali ujedno i devete kuće (sreća). U tom se slučaju plus i minus poništavaju.
Vladar druge kuće predstavlja opasnosti, a to je u ovom slučaju Mjesec.
To je lista zloćudnika i dobroćudnika za Blizanac ascendent.


Za ascendent Djevicu stvari stoje ovako:
Venera je opet dobroćudna jer je vladar devete kuće pa njena vladavina nad drugom kućom (opasnosti) neće biti dominantna.
Merkur je u ovom slučaju dobroćudan jer kao vladar ascendenta ne može biti zloćudan, a osim toga vladar je desete kuće koja je od svih kardinalnih - kendra kuća najjača.
Mars je zloćudnik, vladar je osme i treće kuće.
Jupiter je zloćudnik, vladar kardinalnih kuća, a sedma kuća također predstavlja opasnosti (uz drugu).
Mjesec je kao vladar jedanaeste kuće zloćudnik.
Saturn je neutralan jer je vladar pete i šeste kuće, isti princip kao i u prethodnom slučaju.
Sunce je ovdje svrstano kao neutralno, vladar je dvanaeste kuće te Parašara Muni tvrdi da je Sunce neutralno za ascendent Djevicu.

Naravno, postoji još nekoliko pravila o snazi planeta po položaju. Točnije postoji sedam načina kako odrediti snagu planete (bez obzira na dobroćudnost i zloćudnost).
Kad se tih sedam snaga zbroji dobijamo zbroj snaga koji govori o relativnoj snazi grahe (planete). To se zove "šadbala" (doslovce "sedam snaga"). Snaga se mjeri u postocima i planete iznad 100 % su jake, ispod 100 % su slabe. To opet znači npr da zloćudnik ako je jak u šadbali djeluje snažno negativno, a ako je dobroćudnik slab onda djeluje slabo pozitivno.

Na ovaj način možemo shvatiti djelovanje planeta u horoskopu. Kroz Vimšotari daša periode shvatiti ćemo također kakva će biti kvaliteta određenog planetarnog perioda i što se u tom periodu može očekivati.
Osim svega toga značenje planete u horoskopu će objasniti funkcioniranje perioda te planete. Mahadaša je glavni period, a antar dasha je „unutarnji“ period ili podperiod. Postoji i pratyantar dasha, sukšma antar dasha, prana antar dasha te deha antar dasha. Ovi zadnji periodi govore o vremenu koje se mjeri u okviru od jednog dana pa čak do nekoliko minuta, zavisi od trajanja glavnog perioda.
Znači način na koji je planeta postavljena u horoskopu određuje kvalitetu njenog perioda.

Nema komentara:

Objavi komentar