četvrtak, 6. studenoga 2014.

STUDENI 2014

Studeni započinjemo sa jednom od značajnijih promjena, a to je promjena položaja Saturna u sideralnom zodijaku. 2. studenog Saturn ulazi u sideralni znak Škorpiona što smo posebno popratili jer je od izuzetnog značaja. Više o toj promjeni možete pročitati na ovoj poveznici:


Na taj način je studeni ustvari ključan mjesec u gibanju Saturna u periodu od prošlih više od dvije godine i sljedećih godinu i 3 mjeseca.
Prelazak planeta preko ruba znakova uvijek predstavlja nestabilne okolnosti, nesigurnosti, nestabilnosti, nedefiniranosti i mogućnost naglih zaokreta na područjima kojima vladaju te planete. Saturn predstavlja globalne promjene te dugoročne trendove, predstavlja korijene koje želimo pustiti odnosno izvorne vrijednosti na kojima gradimo životne temelje. Predstavlja odgovornost koju trebamo prihvatiti te strahove sa kojima se suočavamo prilikom prihvaćanja odgovornosti. Naravno, u svakoj individualnoj natalnoj karti Saturn predstavlja jedinstvenu energiju koja će se kod svakog od nas manifestirati na drugačiji način. Provjerite položaj Saturna u svojoj natalnoj karti te budite svjesni promjena koje se dešavaju.
Saturn će u znak Škorpiona ući sa velikom brzinom ("velikom" u usporedbi sa njegovim uobičajenim gibanjem, odnosno brzinom gibanja) te će već 11.11. biti na prvom stupnju Škorpiona što predstavlja stabiliziranje ovih dotadašnjih nestabilnih okolnosti u području njegovog djelovanja.
Škorpion je pod aspektom Jupitera koji je u tranzitu kroz sideralni znak Raka do 14.7.2015. god. Ovaj aspekt Saturnovoj energiji dodaje znanje i mudrost te mnoge blagoslove koji će do sredine sljedeće godine pomagati Saturnovom djelovanju u Škorpionu. 


6.11. imati ćemo pun Mjesec u sazviježđu (nakšatri) Bharani. Ovog dana vladati će raspoloženje+ograničenja, ali i borbe protiv prepreka koja rezultira osobnim uspjehom i probojem. Simbol ove borbe je proces rađanja – trenutak u kojem osoba prerasta sadašnje stanje i mora proći kroz bolove rođenja kako bi se kreirao novi život. Simbol Bharani nakšatre je maternica koja je ograničavajući faktor, ali pruža zaštitu i sigurnost. No prije ili kasnije iz maternice se treba izaći i proći kroz bolove rođenja. Osobna transformacija će tako biti tema tamne četrnaestodnevnice, od punog Mjeseca 6.11. do mladog Mjeseca 22.11.

Nakon Saturna će u sideralni znak Škorpiona ući i Venera (12.11. - 5.12.), Sunce (16.11. - 16.12.), Merkur (24.11. - 13.12) te će se u Škorpionu odvijati i trenutak mladog Mjeseca (konjunkcije Sunca i Mjeseca) 22.11. Na taj će način područje znaka Škorpiona biti mjesto prebivanja mnogih planetarnih energija ne samo u studenom nego i u prosincu.
Škorpion predstavlja preobrazbu i transformaciju, otkrivanje tajni i odlaske u krajnosti. To su teme koje će biti aktualne tokom ovog mjeseca, a i dalje.

No, ono što je zanimljivije u ovoj planetarnoj gužvi je da se Sunce približava Saturnu što označava trenutak kada će Saturn biti "spaljen" snažnim zrakama Sunca odnosno prekriven njegovim utjecajem. Proces ovog događanja počinje upravo 11.11., dan kada će Saturn stabilizirati svoj prelazak iz jednog u drugi znak, te traje do 25.11. Ovo je trenutak uravnoteženja između individualnog (Sunce) i koletivnog (Saturn). U tom uravnoteženju Sunce očito ima prednost, ali se do 16.11. nalazi u području znaka Vage gdje je debilitirano i prisiljeno da odustane od iskazivanja svoje individualnosti koju u Vagi mora podrediti višem cilju ili interesu suradnje, partnerstva i ravnoteže.
Period od 11.11 do 16.11. je nastavak pročišćenja ega koji traje od druge polovice listopada. Proces pročišćenja ulazi u fazu u kojoj se susrećemo sa potrebom da preuzimemo odgovornost za naš utjecaj na zajednicu. Pojaviti će se važna pitanja, ne samo suradnje i ostvarenja zajedničkih interesa, nego i potreba da prihvatimo ono što inače smatramo odbačenim, marginaliziranim ili zapostavljenim. U ovom periodu jasno će se vidjeti kojim elementima trebamo dati važnost, a koji su inače zapostavljeni. Neki će od tih elemenata pod snažnim utjecajem Sunca trpjeti nepravdu krutog autoriteta, zakona ili tradicije, a neki će pokušati (neuspješno, rekao bih) preuzeti vodstvo ili sami sebe opravdati, odnosno pronaći izgovor za svoje otpadništvo ili izopćenost, učinjenu nepravdu ili razvijene komplekse i strahove.
Od 16.11. do 25.11. taj će proces biti još intenzivniji i konkretniji, donijeti će otkrivanje tajni, razotkrivanje duboko skrivenih strahova ili blokada koje gajimo zbog trauma iz prošlosti. Vrhunac pročišćenja odvijati će se u noći sa 17. na 18.11. (uska konjunkcija Saturna i Sunca)
Saturn i Sunce predstavljaju suprotnosti koje potiču iz istog izvora, Saturn je odmetnuti sin Sunca te ćemo o tome još pisati na ovim stranicama. 


U tom periodu nas očekuje i pročišćenje u područjima ljubavi, partnerstva, a pogotovo zadovoljstva i uživanja (senzualnosti) općenito. Venera će također biti u blizini Saturna što označava suočavanje sa greškama iz prošlosti na ovim područjima, potrebi da budemo kažnjeni te da preuzmemo odgovornost. Venera će 12.11. promijeniti znak te taj dan (ali i dan prije) predstavlja nestabilnosti na nivou koji označava Venera.
Ova tri dana (11.11. - 13.11.) govore o ograničenjima u ljubavi, zadovoljstvu i partnerstvu. No, ograničenja su dobrodošla ukoliko znamo ispravno iskoristiti njihovu energiju. Svrha ograničenja je da pronađemo kreativni kanal kroz koji se naša energija može najbolje iskoristiti. Dakle, ovi dani su odlični za odbacivanje onoga što nam donosi suvišno gubljenje energije i da pronađemo istinsku kreativnost u sebi.
Venera u Škorpionu predstavlja želju za dubokom posvečenošću koja može otići toliko daleko da počinje predstavljati želju za kontrolom voljene osobe. Saturn predstavlja stabilnost, a Škorpion zna biti nepredvidljiv te razotkrivati nepoznate detalje. Venera je također u okruženju Škorpiona nepredvidljiva te stoga računajmo na usmjerenje i stabilnost koje će Saturn dati Veneri u samom početku njenog tranzita kroz Škorpion.
Što se Venere tiče 17.11. završava period njene "spaljenosti"od strane Sunca. Taj period traje od prvih dana listopada i konačno se završava upravo ovog dana. O tome možete više pročitati ovdje:


Istovremeno, tokom svih ovih događanja Merkur je u sideralnom znaku Vage. To nam daje odlične mogućnosti za pregovaranje, diplomaciju, dogovore i komunikaciju općenito. Merkur u Vagi stvara most između dvije strane. Dovoljno je pametan da može razumjeti obje strane istovremeno i na taj način stvoriti harmoniju i sklad među dvije krajnosti. Merkur je vladar dualnih znakova (Blizanci i Djevica) i kao takav odličan je komunikator i posrednik. Razumije obje strane, to je njegov dar i tako stvara spoj kontroverzi i racionalizaciju nekih apstraktnih tema i kompliciranih pojava.
Ovakvim utjecajem Merkur predstavlja "glas razuma" koji će nam pomagati tokom studenog, barem do 24.11. kada uđe u Škorpiona gdje djeluje na drugačiji način.
Merkur u Škorpionu donosi razumijevanje skrivenih tema, ali može biti bolno direktan u prezentaciji istine o tajnama. Škorpion je, kao i za Veneru i Saturn, za njega okruženje koje mu ne pruža dobrodošlicu.

22.11. mlad Mjesec u Anuradha nakšatri donosi raspoloženje partnerstva, suradnje i prijateljstva. Ovo sazviježđe promovira ravnotežu u odnosima. Predstavlja fokus na svoje osobne ciljeve, ali i na održanje ravnoteže u prijateljstvima. Božanstvo koje vlada ovim sazviježđem je Mitra, zaštitnik partnerstva i prijateljstva. Mitra predstavlja samilost, suosjećanje, ljubav i lojalnost bez rezerve ili zadrške. Simbol ovog sazviježđa je trijumfalna kapija (slavoluk) te ovim dijelom neba vlada energija borbe uz pomoć koje se savladavaju životni konflikti, ali i zbog koje razvijamo snagu, energiju, entuzijazam, praktičnost, postajemo utjecajni, agresivni, pomalo grubi i na kraju optimistični. Dobro je da ovaj dan iskoristimo da razvijemo (ili počnemo razvijati) poseban način borbe protiv životnih problema te da na taj način postanemo slavni i omiljeni i uživamo u svečanosti priznanja ili dodjele nagrada.

Mars konačno 27.11. ulazi u znak svoje egzaltacije Jarac. Ovdje će manifestirati svu svoju kreativnost na ispravan način, pod upravom discipline, samokontrole, usmjerenja prema ispravnom cilju i temeljeno na pravim vrijednostima. Ali o tome više krajem studenog :)


Nema komentara:

Objavi komentar