petak, 25. rujna 2015.

Vamana - peti avatar Višnua

Danas slavimo pojavu Vamana, Višnuovog avatara. Vamana je smanjio ponos kralja Balija, asure koji je vršenjem vatrenih žrtvovanja postao močniji od Deva, vladara rajskih područja univerzuma. Bali je pokorio Deve i otjerao ih iz njihovih nebeskih prebivališta. Deve su se po savjetu svojeg gurua sakrile u razne djelove univerzuma.
Deve su molili Gospodina Višnua da se pojavi i spasi ih od Balija koji je preuzeo njihovo nebesko kraljevstvo. Višnu se pojavio kao sin Aditi i mudraca Kašjape. Preuzeo je oblik brahmane, svete osobe u celibatu, patuljka. Imao je svu parafernaliju putujućeg sveca, brahmane. Tako je došao kod Balija, točno u trenutku održavanja vatrenog žrtvovanja. Bali je tada već pobijedio Deve i otjerao ih sa njihovog položaja. Bali je tako postao vladar cijelog univerzuma.
Običaj je da se gostu ponudi ono što želi, da mu se ispuni želja. Bali je bio čestit i istinoljubiv i upitao je Vamanu koju želju da mu ispuni. Vamana je odgovorio da, pošto je on putujući brahmana patuljak ne treba mnogo, ali da će se zadovoljiti sa onoliko zemlje koliko može obuhvatiti sa svoja tri koraka.
Šukraćarja je učitelj asura i prepoznao je Vamanu kao Višnua te je znao njegovu namjeru. Znao je da se Vamana pojavio da Baliju uskrati vladavinu nad univerzumom. Zato je savjetovao Balija da ne ispuni svoje obećanje jer će to biti izvor gubitka njegovog sveobuhvatnog kraljevstva. Venera predstavlja Šukraćarju i njegovu želju za vladanjem i uživanjem u materijalnoj prirodi. Jupiter predstavlja Vamanu odnosno odanost vrhovnom principu pravde i morala u univerzumu te predanosti Božanskoj Osobi koja utjelovljuje te principe. Jupiter i Venera su u sukobu jer predstavljaju suprotstavljene strane.
Bali nije poslušao svog učitelja jer je po prirodi odan istini i nije želio prihvatiti vladavinu nad cijelim univerzumom pod cijenu žrtvovanja svoje istinoljubivosti. Tako je Bali dokazao svoju istinsku prirodu bhakte, štovatelja Višnua. Bali je na taj način Vamani ispunio želju i dopustio mu da uzme onoliko zemlje koliko je može obuhvatiti sa svoja tri koraka.
Vamana je tada povećao svoje tijelo tako da je jednim korakom zakoračio do kraja ovog materijalnog univerzuma, a drugim je korakom stao na drugi kraj univerzuma. Palcem na stopalu je Vamana dodirnuo omotač ovog univerzuma i napravio rupu u njemu. Na taj su način vode duhovnog oceana u kojoj prebiva ovaj univerzum mogle ući unutar univerzuma i te se vode na planeti Zemlji zovu rijeka Ganges.  Na taj je način Vamana obuhvatio cijeli univerzum i dokazao da je sve u Njegovom vlasništvu. Nije ostalo mjesta za treći korak i zato je Bali pristao da Vamana stavi svoj treći korak na njegovu glavu. Na taj način je Bali postao autoritet u jednom od devet procesa bhakti-yoge, atma-nivedanam, odnosno potpuna predanost svega Gospodinu.


U ovoj priči postoji mnogo pouka. Gospodin se pojavljuje kako bi uspostavio ispravne principe tako da su zabave koje on provodi u ovom svijetu zapravo postavljanje principa po kojima bi živa bića u univerzumu trebala djelovati ukoliko žele napredak, uspjeh, prosperitet, sreću, zadovoljstvo i konačno oslobođenje od iluzija i lažnog poistovjećivanja (ega) u ovom materijalnom svijetu.
Nitko ne može posjedovati sve u ovom svijetu. Svi se mi rađamo u ovom svijetu sa jednom iskonskom željom, a to je da želimo biti kontrolori i uživaoci u ovom materijalnom svijetu. Po svojoj prirodi smo djelići cjeline i na taj način trebamo vršiti svoje aktivnosti. Vamana se pojavio da skrši ponos kralja Balija koji je sebi prisvojim cijeli univerzum. Kontakt sa duhovnom energijom pročišćava dušu od materijalnih želja koje iskrivljuju svrhu postojanja duše u ovom svijetu.

Pouke iz priče o Vamani najbolje opisuju riječi njegove supruge Vindhyavali i samog Vamane, avatara Višnua.

Vindhyavali je rekla:
O moj Gospodine, Ti si stvorio cijeli univerzum za uživanje u svojim zabavama. Budalasti i neinteligentni ljudi svojataju ovaj svijet i koriste ga za svoje materijalno uživanje. Oni su svakako besramni agnostici. Lažno izjavljuju da su vlasnici te misle da mogu davati milostinju i uživati. U takvom stanju, što dobroga mogu učiniti za Tebe, nezavisnog stvoritelja, održavaoca i uništavaoca ovog univerzuma?

Svevšnji Gospodin je rekao:
Dragi moj Brahma, budalasta osoba zbog materijalnog obilja postaje tupa i luda. Tako ne poštuje nikoga u sva tri svijeta i prkosi čak i Mom autoritetu. Takvoj osobi kazujem posebnu milost oduzimajući joj sve što posjeduje.


Iako je izgubio svo svoje obilje i pao sa svog izvornog položaja, iako su ga neprijatelji porazili i zarobili, a rođaci i prijatelji izgrdili i napustili, iako pati zato što je svezan i iako ga je napustio i prokleo njegov duhovni učitelj, Bali je vjeran svom zavjetu te nije odbacio svoju istinoljubivost. Kada sam govorio o religioznim principima sigurno sam to učinio pretenciozno, ali on nije odbacio religiozne principe, jer se drži dane riječi.


Nema komentara:

Objavi komentar