subota, 16. srpnja 2016.

Konjunkcija Merkura i Venere

Od 15.7. do 18.7. na nebu imamo usku konjunkciju Venere i Merkura. Ta konjunkcija će se osjećati i nakon navedenog perioda; Merkur i Venera će zajedno ostati u sideralnom znaku Raka do 26.7. Ovdje su efekti te konjunkcije i priče koje opisuju odnos između Venere i Merkura.

Kombinacija komercijalnog Merkura i luksuzne Venere rezultira poslovnim uspjehom i obiljem. Merkur daruje odlične sposobnosti komunikacije i dogovora, a Venera dodaje zadovoljstvo i ugodu ukrašenu glamurom. Komunikacija je u svakom partnerstvu bitna i važan je temelj kvalitetnim odnosima. Konjunkcija Venere i Merkura omogućuje upravo razvoj potencijala na tim područjima. Ovo je prijateljska i mirotvorna kombinacija, spoj zabave i umjetnosti, vještine i zadovoljstva, organizacije i romantike...
Kombinacija Venere i Merkura također predstavlja pomirenje u ljubavnim odnosima. Zbog toga ovaj spoj predstavlja ponovno oživljavanje odnosa sa istom osobom ili bivšim/bivšom partnerom/partnericom.

Preporuke za ovu konjunkciju:
Čitajmo poeziju,
Pišimo poeziju,
Naučimo novu vještinu,
Poradimo na boljoj komunikaciji u odnosima (poslovno i ljubavno),
Ako dođe do sukoba rješavajmo ga diplomacijom, mir je lako dostupan,
Organizirajmo poslovni susret,
Podijelite svoje misli i ideje sa drugima.


Odnos između Venere i Merkura

Povodom trenutne konjunkcije Venere i Merkura koji su blisko povezani ovog vikenda, a malo šire i opuštenije sve do 26.7. navodim opise odnosa ta dva arhetipa ili simbola iz raznih mitologija.

Iz dijela vedskih spisa Šukra (Venera) i Budha (Merkur) su opisani kao prijatelji. Budha je rođen iz nezakonite ljubavne veze Ćandre (Mjesec) i partnerice Brihaspatija (Jupitera). Pri sukobu Brihaspatija i Ćandre Šukra je, kao neprijatelj Brihaspatija, stao na stranu Ćandre i pomogao mu u boju sa armijom koju je predvodio Brihaspati. Venera i Merkur su na taj način prijatelji, a iz ove zgode je očito da se Šukra postavlja kao zaštitnik Budha.
No, Tara (partnerica Brihastatija - Jupitera) se, sa svojim sinom Budhom, naposlijetku vratila Brihaspatiju. Budha je bio prihvaćen u svoju novu obitelj zbog svoje inteligencije i odlične spodobnosti da uči i usvaja znanja i vještine. Njegova reputacija ja u tolikoj mjeri porasla da mu je dana uloga jedne od "nava-graha", odnosno devet graha koje čine elemente zodijaka.
Rivalstvo među Jupiterom i Venerom je i dalje trajalo na razne načine, ali se Merkur nikad nije miješao u te sukobe i ostao je "prijatelj" s Venerom iako ga je druga strana prihvatila kao svoga.

Što iz ove prispodobe zaključujemo u vezi trenutne konjunkcije? Venera i Merkur su prijateljski par i trenutno se nalaze u sideralnom Raku koji je pod vladavinom Mjeseca. Venera predstavlja materijalna i ovozemaljska zadovoljstva i uvijek je u "neprijateljstvu" sa Jupiterom koji je na strani duhovnosti i odricanja od materijalnih uživanja. No i Venera i Jupiter, odnosno i Šukra i Brihaspati imaju zajedničku težnju: uzdignuti se do višeg nivoa svjesnosti, u konačnici do duhovne svjesnosti. Razlika je u tome što Venera i Jupiter imaju različitu "publiku" odnosno učenike kojima propovijedaju. U skladu sa time njihovi se načini razlikuju i naizgled su suprotni.
Merkur predstavlja dijete koje je prihvaćeno od obje strane. Svojom se inteligencijom i učenošću ističe i zaslužuje poštovanje. Spoj Venere i Merkura u Raku predstavlja ispunjenje emotivne i senzualne želje i konačni rezultat te želje koji je prihvaćen "od obje strane". Mislim da simboli govore dovoljno :-)

Sljedeća zgoda dolazi iz grčke mitologije koja opisuje Merkura kao Hermesa, a Veneru kao Afroditu.

Hermes se opčinjen ljepotom Afrodite zaljubio u nju, no ona ga je odbila. Zeus je pomogao Hermesu tako što je poslao orla koji je ukrao sandalu Afrodite i odnio je ravno do Hermesa. Afrodita je u potrazi za svojom sandalom došla do Merkura i tada su se spojili, poput današnje konjunkcije.

Rezultat njihovog spoja je bio sin/kćer koji je izgledao/la poput njih oboje. Lice tog bića izgledalo je poput lica Hermesa, ali i lica Afrodite. Zato su ga nazvali Hermafrodit. To dijete je bilo toliko lijepo da su ga zvali "drugi Kupid". No, dijete ima obilježja oba spola; izgleda kao žena, ali ima muške genitalije.

U đjotiš astrologiji snažan utjecaj Merkura i Venere u kontekstu seksualnosti može rezultirati senzualnom ravnodušnošću ili nezainteresiranošću za seksualni akt pa čak i nesposobnošću za takve aktivnosti. Zašto? Prvi je razlog što Venera predstavlja materijalno zadovoljstvo i uživanje. Venera je zainteresirana za užitak i zbog toga može govoriti o porastu sebičnosti i neodgovornosti za rezultate koji prirodno dolaze kao rezultat senzualnog spoja muškarca i žene. Venera želi samo zadovoljstvo bez odgovornosti i zbog toga može potrošiti svoje resurse na uživanje što znači da može postati nesposobna da donese konkretne rezultate seksualnosti. Drugi razlog je što Merkur predstavlja djecu, naivnost, zaigranost i zabavu. Djeca ne znaju što je seksualnost i ravnodušni su prema njoj. Zbog svega spoj Merkura i Venere može predstavljati nezainteresiranost ili nesposobnost za senzualnost. Interes je u spoju koji se bazira na drugačijim vrijednostima. 


Sljedeća priča nije usko povezana sa Merkurom i Venerom, ali postoje određene poveznice i zbog toga je želim opisati. To je priča o iskušenjima Buddhe. Dok je Buddha meditirao u želji da dostigne prosvijetljenje (ili nirvanu) pojavila se Mara koja ga je iskušavala predstavivši mu predivne, zavodljive ljepotice.
Mara predstavlja impulse koje ne možemo kontrolirati poput seksualne želje. Sama riječ "mara" znači "smrt" što simbolizira duhovnu smrt onima koji se predaju nekontroliranim impulsima seksualnosti, ali i ostalih materijalnih i svjetovnih zadovoljstava.

U vedskom učenju Merkur predstavlja upravo avatara Buddhu. Svaka graha predstavlja određenog avatara (od njih deset), a Merkur predstavlja upravo Buddha. Zato nam ova priča može prikazati sukob meditativne potrage za smislom i privlačnosti materijalnog uživanja. Buddha je uspješno prošao ovaj test. 



Nema komentara:

Objavi komentar