petak, 2. prosinca 2016.

Zaoštravanje tranzita Rahua i Ketua

Dok se Mars priprema za ulazak u sideralnog Vodenjaka Rahu ulazi u nakšatru (zodijačko sazviježđe) pod imenom Magha. U ovom sazviježđu Rahu će se zadržati od 9.12.2016. do 11.8.2017.
Ono što je zanimljivo je da je ovo sazviježđe pod vladavinom Ketua dok se Ketu trenutno (sve do 14.4.2017.) nalazi u sazviježđu Šatabiša koja je pod vladavinom Rahua. Dakle;
Rahu će biti u sazviježđu Ketua, a Ketu u sazviježđu Rahua.
Sve će se dodatno zakomplicirati kada Mars bude putovao preko Vodenjaka i djelovao u konjunkciji sa Ketuom (od 11.12.2016. do 20.1.2017.)
Rahu i Ketu su ovim položajima osnaženi. "Magha" znači moćan ili snažan. To je sazviježđe čiji je simbol tron ili kraljevsko prijestolje. Prvo je sazviježđe u Lavu odnosno otvara drugi krug (ili drugu trećinu) od 27 sazviježđa. Zodijak možemo podijeliti u trećine: prva trećina je od Ovna do kraja Raka, druga trećina je od Lava do kraja Škorpiona, a treća trećina je od Strijelca do kraja Riba. U točkama gdje se ove trećine spajaju postoje sjecišta ili spojne točke vatrenih i vodenih znakova, ali i nakšatri. To su točke izuzetne promjenjivosti i nestabilnosti. Zovu se "gandante" ili "čvorovi koji se nalaze na kraju". U tim se točkama dešavaju prekretnice i burne reakcije.
Rahu u Ketuovom sazviježđu predstavlja potencijal velike neravnoteže i odlaska iz jedne krajnosti u drugu. Pošto Rahu predstavlja opsesiju koja graniči sa manipulacijom (i često prelazi u manipulaciju) ovaj tranzit mogao bi biti vrlo nestabilan pogotovo na području politike, vodstva, autoriteta i tradicije.
Božanstva koja vladaju ovim dijelom neba su Pitri. To su preci. Njihovo značenje je vezanost za povijest i tradiciju. Ta vezanost mogla bi otići u krajnosti i stvoriti neravnotežu u društvu.
Cilj ove nakšatre je "artha" ili ekonomski rast i napredak u materijalnom smislu. Kvaliteta je "tamo-gune" odnosno odlike neznanja i iluzije. Na ovom dijelu neba se duša zapetljava u poistovjećivanje sa iluzijama i lažnim imenovanjima u materijalnom svijetu. Ego (Sunce) je ovdje na vrhuncu, a zbog vladavine Ketua, ego može preuzeti iluzorne vrijednosti ili izgubiti svjesnost o izvornom identitetu, tražiti ispunjenje na krivim mjestima, predstavljati se za nešto što ustvari nije i slično. Sve to može dovesti do emotivne i mentalne uznemorenosti te gubitaka mnogih dobrobiti.
Bitno je da tokom ovog tranzita (što znači do kolovoza/augusta sljedeće godine) budemo odani ispravnim vrijednostima i izvornom identitetu. Sve ostalo je iluzija koja se tokom ovog tranzita vrlo jaka.
Preci predstavljaju odanost tradiciji. Svatko od nas treba biti zahvalan za sve što smo dobili rođenjem, a zasluga je predaka. Zato svima zaslužnima treba odati poštovanje.
No, znak Lava predstavlja ego koji se uzdiže iznad svega i svih. Putovanje Rahua kroz Lav je već donijelo preokrete na svjetskoj političkoj sceni, a najuzbudljivije transformacije nas tek očekuju. Rahu u Lavu donosi revoluciju, razvrgava lažne vođe, bezobrazno preokreće vrijednosti i slično. U svakoj revoluciji postoji i sjeme budućeg poretka, odnosno mogućnost da se promijenimo (sebe i svijet oko sebe) na način na koji želimo. Koliko god nestabilnosti nas očekuje toliko će postojati i prilike za promjenu koju priželjkujemo.


Nema komentara:

Objavi komentar