utorak, 11. veljače 2014.

Retrogradni Merkur: vrijeme da promijenimo perspektivu

Retrogradne planete govore o periodu revizije i inventure, odnosno susretanja sa svim onim što smo u prošlosti propustili zbog brzopletosti ili površnosti. U takvim periodima više puta imamo prilike proći kroz proces odlučivanja, razmisliti nekoliko puta i donijeti odluke nakon zrelog promišljanja, što inače ne bi bilo moguće (možda bi inače neke odluke donijeli brzopleto i bez zrelog promišljanja). Zbog toga retrogradne planete daju odlične prilike da se suočimo sa nekim stvarima iz prošlosti i da imamo utjecaj na njih. Tako nam omogućavaju da možda i promjenimo neke odluke koje su donesene u prošlosti. To je prilika koju svakako treba prihvatiti kao pozitivnu jer nam omogućava utjecaj koji je inače izvan našeg dohvata.
Osim toga retrogradne planete daju odlične uvide u unutrašnjost stvari ili tema o kojima govore (pogled ispod površine, dakle pogled retrogradnih planeta je okrenut prema unutra, prema srži ili korijenu).
Merkur konkretno daje duboke unutarnje uvide kroz maštovitost i intuiciju. To se opet može iskoristiti za neke nesvakidašnje spoznaje koje nisu moguće u trenucima kada je Merkur direktan. Možda će se zato neke stvari na početku činiti nejasne i neshvatljive, ali ako se zagledamo u dubinu možemo otkriti pravo blago. Zato nemojmo suditi na prvi pogled jer se kasnije može pokazati da stvari (okolnosti i ljudi) nisu onakvi kakvima se čine. Moguća su i neka ugodna iznenađenja.


Merkur govori o komunikaciji i racionalnoj inteligenciji. Periodi retrogradnog Merkura simboliziraju poteškoće u komunikaciji, nesporazume, nerazumijevanja i slično. Također govori o poteškoćama u prometu, telekomunikacijama, tehnici (pogotovo danas vrlo zastupljenoj informatičkoj tehnici) i slično. No, s unutarnje strane retrogradni Merkur nam daje mogućnost dubokih uvida u sebe, pomoću bistre inteligencije u takvom periodu možemo prodrijeti u dijelove svjesnosti ili podsvijesti u kojima inače nemamo pristup jer nam je inteligencija zaokupljena izvanjskim djelovanjem.


Od 6. veljače/februara, Merkur se kreće "unazad". Njegovo kretanje unatraške je samo prividno, on se zapravo kreće po svojoj putanji uobičajenim tempom, no sa našeg stajališta, gledano sa planete Zemlje izgleda kao da se kreće unazad. Zbog toga ovo retrogradno kretanje govori o iluziji ili prividu koji je stvoren zbog perspektive koju imamo.
U komunikaciji, prometu, odnosima, dogovorima, shvaćanju i razumijevanju, intelektualnim pokušajima i trudu, u racionalizaciji nekih nejasnih stvari i pojmova i slično (ukratko u svemu onome što Merkur predstavlja) se može pojaviti iluzija ili privid. To nas može sprječavati da donesemo brze i pravilne odluke, ali nam također može dati pogled iz drugačije perspektive.
Ta drugačija perspektiva može baciti svjetlo na stvari koje su inače u tami tako da tokom ove retrogradnosti možemo imati razotkrivanje detalja koji nam inače izmiču. Pojaviti se mogu situacije susretanja sa okolnostima (ili odnosima) koje smo zaboravili ili zanemarili.To se sada naglo može pokazati važnim. Dobro je biti "ispred vremena" i pobrinuti se za "stvari", prije nego što se "stvari" počnu brinuti za nas
Možda ponovo otkrijemo snove koje smo pomeli pod tepih, ideje za koje su nas uvjerili da nećemo uspjeti, neke želje kojih se dugo vremena odričemo, jer kao nismo zaslužni ili se trudimo biti skromni pa nama to ne treba... pa možda nemamo vremena za te stvari ili novaca ili sposobnosti i slično. Dajmo ovom Merkuru priliku sada pa do 28. veljače/februara...

Nema komentara:

Objavi komentar