nedjelja, 2. veljače 2014.

Što očekivati od veljače 2014.

Osvrnimo se na astrološka zbivanja tokom veljače/februara ove godine. Napominjem da koristim sideralni zodijak i sva gibanja planeta su stoga po sideralnom zodijaku.

Venera je zadnjeg dana siječnja/januara završila svoje retrogradno kretanje. Sada je ponovo direktna u vatrenom znaku Strijelca i tu će ostati do 26.2., a zatim se preseliti u hladnog Jarca.
Merkur započinje retrogradnost 6. veljače/februara u Vodenjaku i nastavlja je nakon 18.2. u Jarcu.
Specifičnost veljače je što u njoj nemamo mladog Mjeseca. Pun Mjesec je u noći između petka i subote, 14. na 15.2., ali nam mlad Mjesec nedostaje u veljači. Da se stvar nadoknadi tokom ožujka/marta imati ćemo dva dana mladog Mjeseca.
Mars će također promijeniti svoj položaj 4.2.; iz znaka Djevice u znak Vage. 


Počnimo od početka; završili smo s periodom retrogradne Venere; periodom preispitivanja ljubavi i partnerstva, ono što smo trebali potvrditi smo potvrdili, sa bivšima raskrstili, skrivene strasti ostvarili i sad je dosta. Venera, koja predstavlja želju za zadovoljstvom, kreče direktno prema cilju, bez skrivenih motiva, jasno i glasno pod aspektom retrogradnog Jupitera koji joj daje mudrost i znanje i pozitivno usmjerenje prema cilju. Ova kombinacija je nalik na drevnu Atenu, boginju mudrosti, ali i ratničkih vještina, odnosno strategija. Atena je izuzetno mudra i odličan organizator ratničkih strategija. Jupiter je još uvijek retrogradan i na taj nas način vraća tradicionalnim vrijednostima. Venera je stoga u vatrenom Strijelcu poput "ratnice svjetlosti" koja će nas nadahnjivati sve do 26.2. kada uđe u hladnog Jarca. Trenutni aspekt Marsa na Veneru još dodaje ratničke energije cijeloj situaciji, a aspekt Saturna pokušava stabilizirati okolnosti, dodati čvrsti temelj pravednosti i ponovo vratiti tradiciji i vjernosti autoritetu. No, ovo je ipak strastvena i otvorena kombinacija koja još uvijek može rezultirati avanturizmom, romantizmom, osjećajem slobode i željom za nezavisnošću. Koristimo pozitivno razmišljanje, optimizam i smisao za humor koji donosi ova kombinacija i ostvarimo slobode koje želimo.

Već u utorak, 4.2., Mars se pridružuje Saturnu i Rahuu u znaku Vage. Koncentracija tri zloćudna elementa u znaku Vage očito donosi intenzivnu i dramatičnu energiju koja je povezana sa značenjem Vage. U prvom redu su to partnerstva i suradnja bilo koje vrste, Vaga predstavlja uravnoteženje dvije suprotne strane ili dviju krajnosti. Saturn je u tome izvanredan; on je u Vagi egzaltiran jer daje izuzetnu pravednost i uravnoteženost. Istovremeno daje dovoljno poniznosti i tolerancije koja je potrebna da se stvore uspješna partnerstva, suradnja i timski rad. U partnerstvima trebamo uzeti u obzir drugu stranu, ponekad podrediti svoje interese, ali Saturn u Vagi daje "win-win" rješenja. Rahu sve ovo pojačava i diže vrijednost ovih kvaliteta na još jednu potenciju više.
No, Mars je kompetitivan element koji se u znaku Vage ne snalazi najbolje; on ovdje ne pronalazi okruženje koje potpomaže njegovu želju da nadmetanjem. Zato možemo očekivati energije koje će pokušati poremetiti mir i ljubav koji pokušavamo kultivirati već neko vrijeme. Pojaviti će elementi koji žele biti bolji od drugih, koji žele biti prvi ili najbolji... No, u timskom radu to nije poželjno i zato suradnja u kolektivu zbog ovih energija može biti poremećena.
Zanimljivo je da će Mars tokom ožujka postati retrogradan isto kao i Saturn; tada ćemo imati tri retrogradna zloćudnika u znaku Vage. Poanta je da će se Mars zadržati između znaka Djevice i Vage sve do početka jeseni, odnosno rujna/septembra. Znači, okolnosti koje započinju u veljači biti će još dugo vremena aktualne. 


Zbog koncentracija intenzivnih i dramatičnih energija u predjelu neba kojim vlada simbolika Vage veljača će tokom ove godine biti početak polarizacije na "dobre" i "loše", odvajanje jednih od drugih, susretanja sa suprotnostima koje će trebati spojiti ili uravnotežiti. Ljubav prema drugima biti će na testu, a tolerancija i poniznost u blagom minusu. Najvažniji zadatak tokom ovog perioda za sve nas je pronaći zajednički interes ili ono što nas sve spaja; koji je vrhovni princip iznad svih razlika, sukoba i netrpeljivosti. 


Što se komunikacije tiče Merkurova retrogradnost tokom veljače može stvarati probleme i nerazumijevanja. Merkur je retrogradan od 6.2. do 28.2., u prvom periodu u Vodenjaku, a nakon 18.2 u Jarcu. Ovaj period zahtijeva introspekciju, ali i razumijevanje na dubljem nivou, razumijevanje koje nije temeljeno samo i isključivo na verbalnoj komunikaciji. Zato tokom ovog perioda pokušajmo shvatiti ono što nam se komunicira sa određenim odmakom; možda ono što je rečeno nije baš i ono što se misli ili želi.

Nema komentara:

Objavi komentar