nedjelja, 14. rujna 2014.

Razmišljanja o sideralnom i tropskom zodijaku

Za neke od vas koji to ne znaju u đjotiš astrologiji se koristi sideralni zodijak koji se razlikuje od tropskog zodijaka koji je u upotrebi u zapadnoj astrologiji. U đjotiš astrologiji koristimo drugačiju perspektivu kako bi vidjeli život i događanja, pokušavamo vidjeti životne okolnosti iz drugačijeg kuta. Tropski i sideralni zodijak imaju svoj temelj i svrhu, ali treba ih shvatiti odvojeno i ne miješati jednog sa drugim. Sideralni zodijak se vezuje na stvarne položaje zvijezda na nebu dok je tropski zodijak vezan na ravnodnevnicu koja se svake godine pomiče i zato postoji odstupanje od jednog do drugog zodijaka. Ako tehnički pogledate u nebo u trenutku Vašeg rođenja Sunce se nalazi u određenom astronomskom zviježđu i to je astronomski, stvarni, položaj Sunca No u tropskom zodijaku je taj položaj pomaknut i često se Sunce ne nalazi u istom znaku.
Sideralni se zodijak dakle oslanja na stvarne položaje zvijezda koji se ne mijenjaju tokom vremena ili pod utjecajem sezona, doba ili slično. Tropski zodijak je vezan za promjenjiva gibanja u prirodi i tumačenje se stoga tijekom vremena mijenja. Svaki zodijak ima svoju svrhu i treba shvatiti da ta dva zodijaka pričaju o različitim nivoima realnosti; jedan je stalni, a drugi privremen. No, ono što je privremeno je ipak u trenutku u kojem živimo stvarno, barem u sadašnjem trenutku, dobu ili periodu. Sideralni zodijak priča drugačiju priču i daje drugačije uvide, a ti uvidi nisu vezani za promjene doba, sezone, promjenu mode i slično. Duša je vječna, to uzimamo u obzir i kroz sideralni zodijak promatramo trenutak u evoluciji duše i evolutivni zadatak duše u određenom trenutku.


Svrha tropskog horoskopa je određivanje "vremena", dok sideralni zodijak definira "prostor". Drugim riječima sideralni zodijak definira položaje planeta u odnosu na zvijezde, odnosno podjelu zodijaka na znakove i sazviježđa, a tropski zodijak definira sezone, godišnja doba i u skladu s time mjesece i godine. Sve ima svoju svrhu koju treba ispravno shvatiti i primijeniti.

Nema komentara:

Objavi komentar