četvrtak, 4. lipnja 2015.

KONJUNKCIJA I OPOZICIJA


Opozicija predstavlja suprotstavljanje dviju dijametralno suprotnih energija. Suprotstavljanje može biti nalik sukobu, ali je to ustvari nadopunjavanje.
Kada se sami suočimo sa svojom suprotnošću to nije poziv na borbu ili obranu nego proširenje horizonta i izazov stvaranja ravnoteže koji uvijek imamo u odnosu prema samima sebi, ali i sa okolinom koja nam je suprotstavljena. Opozicija nas stoga obogaćuje jer nam daje mogućnost drugačije perspektive i sagledavanja života iz kuta koji nam je inače nedostupan i zato znamo biti ograničeni u svojim krutim okvirima. Opozicije se u kompatibilnosti tretiraju kao odlične kombinacije jer predstavljaju suprotnosti koje se nadopunjavaju i uravnotežuju ako je odnos zreo i kvalitetan.
Trenutna opozicija na nebu dešava se između Saturna i Marsa. Ovo stvara napetost između dvije strane: s jedne imamo strast i aktivnost, a s druge disciplinu i ograničenja koja postoje. Ova opozicija će jasno pokazati razlike i suprotnosti i zbog toga su mogući sukobi na nivou djelovanja ove dvije planetarne energije (strast/aktivnost nasuprot discipline/ograničenja). Konačni cilj je ravnoteža te poštovanje različitosti. Razlike nas obogaćuju, kada bi svi bili isti život bi bio jako dosadan.


Zadnjeg dana svibnja/maja Venera je ušla u sideralni znak Raka i pridružila se Jupiteru. Do 5. srpnja/jula Jupiter i Venera družiti će se zajedno u ovom području zodijaka.
Konjunkcija? Što to znači?
To znači ujedinjenje, zajedništvo, jedinstvo u interesu, ciljevima, ambiciji... Opisali smo opoziciju u kojoj dvije suprotstavljene strane surađuju i nadopunjavaju se. Sada govorimo o konjunkciji u kojoj su dvije strane u istoj perspektivi te nema sukoba i nadmetanja, a razlike iako postoje onda su međusobno podržavajuće. Na taj se način ostvaruje skladno jedinstvo. Dvije se planetarne energije ujedinjuju u ostvarenju interesa.
Jupiter i Venera trenutno surađuju u pitanjima koje predstavlja znak Raka: dom, obitelj, pripadnost i poistovjećivanje, ugoda, luksuz i komfor, podsvijest, odnos sa majkom, emotivne dubine, sigurnost i stabilnost u emotivnom i mentalnom smislu, samilost i velikodušnost, znanje, mudrost i inteligencija, osnovna edukacija i kultura te temeljne vrijednosti i još mnogo sličnog.
Ovo je izvrstan trenutak za ekspanziju na ovim poljima.


Ako planirate bilo kakvu aktivnost u ovim područjima iskoristite ovaj trenutak. Posebno naglašavam period od dva dana prije solsticija (21.6.) do samog solsticija (ranojutarnjih sati) kada će se Mjesec pridružiti ovoj kombinaciji u sideralnom Raku. To stvara dodatno povoljnu energiju na ovim područjima, a tada će nestati opozicija Saturna i Marsa o kojoj smo pisali.
Da život bude zanimljiviji navesti ćemo i probleme koji mogu nastati zbog ove konjunkcije: Jupiter i Venera su neprijatelji. Nisu si baš dobri... zapravo su na suprotnim stranama.
Jupiter je Brihaspati ili deva-guru ili učitelj božanskih bića zaduženih za upravljanje univerzumom. Venera je Šukraćarja ili asura-guru, odnosno učitelj "demonskih" bića. To znači da Šukra ima zahtjevan zadatak da "demone" dovede u red. To čini svojim metodama, naravno, nudeći materijalno uživanje, prosperitet i blagostanje. Zato ova konjunkcija predstavlja opasnost u kojoj naša duhovna inteligencija (Jupiter) može potpasti pod utjecaj želje za uživanjem (Venera). Što se tada dešava znamo i opisano je u Bhagavad Giti, drugom poglavlju u stihovima 62 i 63. („Dok razmišlja o predmetima osjetila, osoba razvija vezanost za njih. Iz takve vezanosti razvija se požuda, a iz požude nastaje srdžba. Iz srdžbe nastaje potpuna iluzija, a iz iluzije pomračenost pamćenja. Kada je pamćenje pomračeno, osoba gubi inteligenciju, a kada izgubi inteligenciju ponovno pada u materijalni vrtlog“)
Dakle, osim ekspanzije povoljnosti gore opisane postoji i ekspanzija uživancije koja može dovesti do zaborava više svrhe i gubitka inteligencije. Ali imamo sreće jer je Jupiter egzaltiran, dakle nalazi se na uzvišenom tronu i djeluje snažno i moćno. Inteligencija ipak ima snagu da usmjeri želju u kreativno djelovanje i stvaranje blagoslova, a ne puko trošenje životnih zadovoljstava. To je konjunkcija Venere i Jupitera.


 ("Jupiter i Antiopa", Rembrandt, 1659)

Nema komentara:

Objavi komentar