subota, 6. lipnja 2015.

SPALJENOST MARSA

Konjunkcija bilo koje planete sa Suncem predstavlja „spaljenost“ te planete, odnosno nemogućnost da u blizini sjajnog Sunca utjecaj te planete dođe do izražaja.
Trenutno je Mars u blizini Sunca i njegova spaljenost traje od 23.5. do 6.7.2015. Tokom tog perioda Mars pokušava izraziti aktivnost, snagu, hrabrost, volju, strast i energičnost što su njegove osobine. Zbog zaslijepljenosti Suncem ne uspijeva u tome i zbog toga postaje ljutit, bijesan i agresivan. To je način na koji Mars djeluje. U tom stanju imamo osjećaj kao da možemo pobijediti svakoga bez obzira da li se radi o duelu u fizičkom obračunu ili u argumentaciji riječima. Pretjerana agresija je ono što se može manifestirati tokom ovog perioda. Zbog frustracije, neispunjenih želja i strasti djelujemo kao da želimo pobijediti pod svaku cijenu. 


Sunce je vatrena planeta, a Božanstvo koje vlada vatrom je Agni. On je prikazan sa dva lica što znači da ima dvostruki karakter. Jedna strana vatre je okrutna i može nas ozlijediti i spaliti. Druga strana predstavlja pročišćenje i blagoslov kojim možemo pristupiti Božanskom (žrtvene ponude se u vedskim ritualima prinose u vatru jer je upravo vatra medij kroz koji Božanstva prihvaćaju ponude).
Na taj način spaljenost, u ovom slučaju Marsa, ima dvije faze: prva je faza u kojoj se Mars i Sunce približavaju do trenutka svoje konjunkcije, a druga je faza u kojoj se Mars i Sunce nakon konjunkcije udaljavaju jedan od drugog. Prva faza traje od 23.5. do 14.6., a nakon toga druga faza do završetka ovog perioda 6.7.
Prva faza govori o negativnostima sa kojima se susrećemo, a to su pretjerana agresivnost i ostalo što je gore opisano. Nakon trenutka preobrata, konjunkcije Marsa i Sunca koja se dešava 14.6. počinje faza rješenja koja pronalazimo za probleme uzrokovane u prethodnoj fazi. Rješenja su često duhovne prirode, odnosno to je faza pročišćenja u kojoj vatra donosi blagoslov kontakta sa Božanskim.

Nema komentara:

Objavi komentar