ponedjeljak, 13. siječnja 2014.

MAKARA SANKRANTI

Makara Sankranti je dan kada Sunce izlazi iz sideralnog znaka Strijelca i ulazi u sideralni znak Jarca. Posebnost ovog dana je u tome što on označava Sunčev prelazak u sjevernu hemisferu. Sunce tada prelazi preko nebeskog ekvatora i ulazi u sjeverni dio zodijaka. Tu će ostati sljedećih 6 mjeseci.


Sideralni zodijak govori o „sezonama“ na višim (metafizičkim) nivoima univerzuma, dok tropski govori o promjenama sezona na Zemlji. Dan koji se naziva „Makara sankranti“ označava ulazak Sunca u sideralni znak Jarca. Tada se organiziraju slavlja u čast početka kretanja Sunca po sjevernom dijelu njegove putanje (uttara-ayana) što na spomenutim višim metafizičkim sferama postojanja univerzuma označava „početak dana polubogova (deva)“. Polubogovi (ili deve) su tada aktivni (odnosno budni, njihov dan traje naših 6 mjeseci, a noć također 6 mjeseci) i kretanje Sunca po tom dijelu neba predstavlja potencijal povoljnosti, uspjeha i sreće. Kada Sunce putuje kroz južnu hemisferu shodno tome označava noć božanskih bića. Zora Makara Sankranti dana je također svitanje u prebivalištima bogova.
Vedska astrologija kao svoju svrhu ima obraćanje božanskim agentima u ovom univerzumu. Zato je sideralni zodijak od izuzetne važnosti u tumačenjima đjotišija ili vedskih astrologa.
Zbog svega toga je današnji dan izuzetno povoljan. Označava početak povoljnog perioda od 6 mjeseci. Inače je današnji dan na Indijskom potkontinentu smatran prvim danom proljeća i obično je završetak sezone monsuna i početak sezone žetve. Solsticij je za nama i u periodu smo kada “svjetlost raste”, odnosno dani postaju sve duži.


Pošto Sunce ulazi u znak Jarca koji je pod vladavinom Saturna možemo reći da Sunce dolazi u posjetu svom sinu Saturnu. Sunce predstavlja svjetlost, a Saturn, njegov sin, predstavlja sjenku. Ujedinjenje Sunca i Saturna koje počinje ovim danom simbolizira prevazilaženje suprotnosti, osvjetljavanje svega onoga što je bilo u tami (ili sjenki) i mogućnost za novi početak.


U Bhagavad Giti su opisani yogijski procesi i rečeno je da određeni visoko napredni yogiji mogu napustiti tijelo po svojoj volji. Takav yogi bira da napusti tijelo u trenutku kada se Sunce nalazi u sjevernoj hemisferi zodijaka jer to osigurava da duša koja napušta tijelo odlazi u prebivalište bogova.


Primjer toga je djed Bhišma. Cijela priča je u detalje opisana u Mahabharati, a epizoda Bhišminog napuštanja tijela je također opisana u Šrimad Bhagavata Purani. Opisano je kako je Bhišma, u tijeku bitke na Kurukšetri, bio potpuno izrešetan strelicama velikog ratnika Arđune. Ležeći tako na postelji od Arđuninih strelica odbio je napustiti tijelo i čekao je povoljan trenutak. Bhišma je imao blagoslov da može napustiti tijelo u trenutku u kojem on to zaželi. Odabrao je dan Makara Sankranti i čekao je zoru tog dana da napusti tijelo u trenutku koji će mu omogućiti da ode u vječno prebivalište Svevišnjeg Gospodina. Dok je očekivao taj svepovoljni trenutak Bhišma je izgovorio mnoge svete upute svojim potomcima koji su došli odati poštovanje svom pretku. I sam Gospodin Šri Krišna je tada bio prisutan pred velikim autoritetom cijelog univerzuma Bhišmom.
Sve je opisano u Šrimad-Bhagavatamu, prijevod i komentari A.C. Bhaktivedante Svamija Šrila Prabhupade, prvo pjevanje, deveto poglavlje.


Nema komentara:

Objavi komentar