petak, 7. ožujka 2014.

KALENDAR SATURNOVE RETROGRADNOSTI

Saturn je trenutno retrogradan i tako će ostati do 20. srpnja. Tokom ove retrogradnosti u potpunosti će se zadržati u sideralnom znaku Vage i tekst koji slijedi je opis Saturnovog utjecaja za ascendente u sideralnim znakovima, odnosno u zodijaku koji se koristi u đjotiš astrologiji (ili vedskoj astrologiji).

Krenimo od Ovna, ako u đjotiš astrologiji imate ascendent u znaku Ovna:


Saturn je retrogradan u Vašoj sedmoj kući i predstavlja izazov u kontekstu partnerstva. Tokom ovog perioda pojaviti će se pitanja za koja ste mislili da su odavno riješena, no pokazati će se suprotno. U nekim dogovorima i stvaranju ravnoteže u partnerstvima možete osjećati zakašnjenja usprkos snažnoj želji da te probleme riješite. Ta želja je već neko vrijeme prisutna i sada je zadnja od nekoliko prilika koju ste imali u nešto više od dvije godine unazad.
Saturn ovdje također uzrokuje "testove lojalnosti" u partnerstvima općenito. Pitanja se postavljaju: da li će partnerstvo opstati i u kojem obliku trebate nastaviti sa partnerstvo. Tokom retrogradnosti posebno se možemo suočiti sa strahovima zbog negativnih iskustava iz prošlosti u vezi sa partnerstvima. Ta negativna iskustva ponovo dolaze na reviziju i pokušati će blokirati razvoj nekih mogućnosti i pozitivnih opcija.

Ako Vam je ascendent u znaku Bika:


Ovo je period kada posebno trebate pripaziti na zdravlje i pitanje suočavanja sa preprekama i neprijateljima. Ovo je zapravo period u kojem imate dovoljno upornosti i spremnosti za težak rad koji je potreban da se ostvare vanredni rezultati. Ali u kontekstu karijere i odnosa prema autoritetu i tradiciji možete imati konflikte (neprijatelje) koji će pokušati testirati Vašu trenutno dobru ravnotežu i odgovornost za zdravlje, rad, disciplinu i samilost.
U ovom periodu trebate velikodušno pomagati ljudima i obaviti služenje koje je potrebno kako bi krajem godine mogli krenuti u novi period bez žaljenja i gorčine.

Ako je Vaš ascendent u znaku Blizanaca:


 Tokom ovog perioda imati ćete mnogo toga za naučiti. Otvorite svoj um, ali ne samo um; otvorite i srce, budite intuitivni i učite. To će Vam omogućiti na napravite potrebne promjene koje će Vam dobro doći u budućem periodu.
Odnos sa djecom može doći pod test, pokušajte pogledati probleme iz drugačije perspektive, a možda napravite i poneki kompromis. Kreativnost bi trebala biti pravilno upotrijebljena, zapravo niti neće moći biti drugačije jer se trenutno ne dopušta rasipanje energije (ako je uopće ima) na tom nivou. Inteligencijom možete shvatiti na kojim nivoima trebate obaviti promjene i napraviti kompromise i ovaj period retrogradnosti Saturna je zadnja šansa da to i potvrdite i konačno napravite.

Za sve koji imate ascendent u znaku Raka:


ovo je period koji od Vas traži utvrđivanje temelja Vaših životnih vrijednosti. Na tim životnim vrijednostima počiva zadovoljstvo, stabilnost, sigurnost i vjera u sebe (samopouzdanje), osjećaj pripadnosti i slično. Ovo je također trenutak preispitivanja odnosa sa majkom.
Sada se mogu pojaviti strahovi iz duboke podsvijesti koji uzrokuju nestabilnost i sumnju u sebe i svoje vrijednosti. Zato je posebno važno da radite na tome da postavite čvrste temelje vjere u sebe i vrijednosti koje živite. Kasnije će to biti važno zbog kreativnosti i stvaralaštva za koju ćete trebati prihvatiti odgovornost. Zato se potrudite na tome tako da kasnije možete ubrati pozitivne plodove.

Za ascendent Lavove:


ovo će biti period u kojem trebate preispitati neke svoje ambicije i planove. Ideje koje ste imali u prošlosti tražiti će svoju potvrdu ili tražiti će od Vas da pokažete ustrajnost u inicijativi koju ste u prošlosti preuzeli.
Tokom ovog perioda imate odličnu energiju borbenosti i hrabrosti. Važno je da Vaši ciljevi budu usklađeni sa vrijednostima u koje vjerujete. Jer ciljeve u koje ne vjerujemo nećemo ostvariti. Neki od Vaših ciljeva će se ipak pokazati kao promašaj ili "pucanj u prazno" bez obzira na sva Vaša očekivanja i nadanja. Prihvativši odgovornost za svoj nastup, inicijativu i poduzetnost ostvarujete uspjeh, rast i napredak i tokom retrogradnosti Saturna to definitivno potvrđujete.

Za Vas koji imate ascendent u znaku Djevice:


Ovo je period financijskih izazova. Već neko vrijeme trebate preuzeti odgovornost za svoje financije i u ovom periodu retrogradnosti ćete ponovo imati prilike da na tom nivou poradite i potvrdite sve što niste stigli, znali, mogli i slično. Financijske konstrukcije koje su nesigurne i nestabilne tražiti će ponovnu gradnju temelja. U pogledu nekih financijskih očekivanja mogli bi se razočarati i ostati "kratkih rukava". Ako dobijete neka obećanja tokom ovog perioda neka od njih se neće ostvariti i zato budite oprezni u financijskom smislu kome vjerujete i u što investirate.

Za ascendent u znaku Vage:


ovo je period velike odgovornosti općenito. Općeniti period zakašnjenja i prihvaćanja odgovornosti za životnu ravnotežu je pred Vama. Vrlo važan životni period koji će donijeti temelj svim ostalim aktivnostima i okolnostima u budućnosti. Ovo je period kada ćete se uozbiljiti, prihvatiti odgovornosti koje dugo izbjegavate, osjećati teret i pritisak zbog razočarenja i zakašnjenja. Također ćete se jasno suočiti sa neuspjesima iz prošlosti pa budite pravedni prema sebi jer ovo je samo prilika da popravite svoje greške što treba smatrati blagoslovom. No, na kraju je ovo ipak period uravnoteženja i pravednosti koje u životu trebate ostvariti. Iako period retrogradnosti Saturna donosi neispunjena obećanja i mnoge stvari koje se izjalove, ipak ćete na kraju ostvariti harmoniju prema kojoj težite. Shvatite da mir i harmonija imaju svoju cijenu u disciplini i odricanju štetnih stvari i njihovom uklanjanju iz života. Tada će vas Saturn nagraditi stabilnim temeljima za ostatak života.

Za ascendente Škorpion:


ovo je već neko vrijeme period intenzivne dramatičnosti za Škorpione (ascendent). Retrogradnost Saturna konačno pročišćava sve ostatke napetosti, kao da više ne postoji ništa što bi još moglo poći krivo. No, ponekad ili često, su teške životne situacije zapravo ona zadnja prilika de sa u životu nešto preokrene i da se konačno odreknemo onoga što nas sputava, opterećuje i zarobljava. To mogu biti predrasude, krive ideje, mentalne brige ili neke konkretne vanjske situacije i okolnosti. Tokom ovog perioda posebno Vam se može preporučiti meditacija, odnosno pokušaj da svoju svjesnost i razumijevanje dignete na viši nivo, na nivo koji je iznad svakodnevnih događanja koje Vas opterećuju. Pokušajte se i tjelesno odvojiti od negativnosti koje su oko Vas jer to Vam je potrebno i pomoći će Vam da se stabilizirate.
Na kraju, ovo je period kada ćete konačno odbaciti sve one stvari koje ne funkcioniraju u Vašem životu i tako olakšani spremno krenuti u sljedeće životne periode.

Za sve sa ascendentom u Strijelcu:


Za Vas je slično kao i za Lavove; ovo je period mogućeg rasta i napretka, stjecanja materijalne imovine, prijatelja i slično. No, sve će to doći na test tokom retrogradnosti i na tim nivoima mogu postojati razočarenja i neispunjena obećanja. Zato tokom ovog perioda preispitajte svoje strategije uspjeha, provjerite svoja prijateljstva ili udruženja, pobrinite se za stabilnost svoje imovine i obilja koje ste tokom života stekli.
Trenutno ste vrlo uporni u ostvarenju svojih namjera, imate dobro postavljene ciljeve i posjedujete strategije kako bi sve to i ostvarili. Ništa Vam ne nedostaje, osim što će svi ovi blagoslovi doći na test strpljivosti, ustrajnosti, lojalnosti i pravednosti. Potrebna Vam je disciplina, ali sudeći po tranzitu Saturna imate je dovoljno. Možda se ponekad tokom ovog perioda možete ponašati beskomprimisno ili kruto u kontekstu ostvarenja napretka, ali takvi su zahtjevi ovog perioda.

Za sve sa ascendentom u Jarcu:


Vama vladaju ispiti i iskušenja na nivou karijere. Već neko vrijeme se suočavate sa stvarima koje trebate počistiti iz svog poslovnog djelovanja, a sada imate konačnu priliku da riješite sve ono što zaista ne može opstati na nivou karijere. Zapravo Vam ovaj period može donijeti izvrstan uspjeh i stvaranje stabilnosti u poslovnom smislu, pravedni ste, dobro disciplinirani i požrtvovani na pravilan način. Uz sve to možete ostvariti konkretan uspjeh u poslu.
Retrogradnost će Vas pomalo vratiti unazad, trebati ćete napraviti inventuru ili reviziju prošlih događanja kako bi mogli biti spremni na buduće pobjede i pothvate. Eto prilike da otkrijete greške i da sve revidirate i riješite.

Za Vodenjake:


Vaša potreba je da se trenutno uzdignete iznad tradicionalnih shvaćanja koja Vas sputavaju. Pošto volite eksperimentirati pripazite da Vas želje ne odvedu predaleko jer ćete tako samo postati zbunjeni i bez oslonca, a možda i u nekoj zoni rizika u kojoj se ne želite naći.
Kod Vas postoji preispitivanje tradicije i autoriteta što može imati korijen u odnosu sa ocem. Na tom nivou će se pokazati razočarenja sa kojima ćete se trebati suočiti. Konačni cilj ispita koji prestoji (ili je već u toku) je da prepoznate vrijednosti tradicije i učitelja koje slijedite. Ovo je poput testa lojalnosti koji se ovog puta ne odvija na nivou partnerstva (kao što je aktualno za Ovnove) nego na nivou odanosti učiteljima, Guruu, tradiciji i konačno ocu. Preispitajte dakle vrijednosti, odbacite lažne Gurue (ili vrijednosti) i potvrdite svoju lojalnost vjerodostojnom izvoru znanja i dharme.

Za sve Vas koji imate ascendent u znaku Riba:


Kao i za Škorpione i za Vas je ovo intenzivan period. Osjećate se kao da imate trn u peti, svaki korak je bolan i svaka aktivnost mučna. Suočavate se sa zahtjevima za promjenu, toliko su intenzivni da ste pomalo i zbunjeni i više Vam nije jasno što bi i kako trebali promijeniti.
Ovo je period važnijih životnih promjena koje Vas ne štede. Sada je krajnje vrijeme da napravite prilagodbe za koje već neko vrijeme osjećate da ih trebate napravite. Pokrenite se u smjeru pronalaženja kompromisa koji bi Vas zadovoljio, koji bi bio pravedan i za Vas predstavljao uravnoteženje. U životu se ponekad treba suočiti sa negativnostima i promijeniti se u skladu sa trenutnim traženjima i ovo je takav period. 

Dean Valentić

Nema komentara:

Objavi komentar