nedjelja, 22. veljače 2015.

VENERA, MARS I KETU U KONJUNKCIJI

Trenutni položaji planeta na nebu: Venera, Mars i Ketu u konjunkciji u sideralnom znaku Riba. Ova nas konjunkcija prati od 14.2. i trajati će do 11.3.2015. Opisati ćemo što se dešava i što možemo očekivati u ovom periodu.

Mars predstavlja aktivnost i visoku energiju, snažno samopouzdanje, mladalački (pionirski i istraživački) ego, snagu, bijes, strast i impulzivnost, herojsku prirodu i avanturizam. Povezujemo ga sa bitkama, ratom i vojnicima.
Venera predstavlja ljubav, romansu i seksualnost. Predstavlja umjetničke talente, obilje, kvalitetu materijalnog života, zadovoljstvo, ženstvene osobine. Donosi naklonjenost prirodi, partnerstvima, pravednosti i jednakosti (jedinstvenosti). No, ako je oslabljena može donijeti i slabosti koje dolaze zbog zloupotrebe zadovoljstava što ponekad može završiti u skandalima ili gubitku reputacije.

Ako se to dvoje spoje nastaje strastvena energija senzualnosti i seksualnosti koja se treba kreativno usmjeriti i koristiti. U ovoj kombinaciji vrlo lako može doći do zloupotrebe seksualnosti i nasilja u partnerstvu i odnosima.


Mars treba svoju aktivnost usmjeriti kreativno jer inače vrlo lako može postati destruktivan i napraviti mnogo štete, izazvati sukobe i slično. Energija zadovoljstva, Venera, treba počivati na pravim vrijednostima jer inače može usvojiti štetna zadovoljstva i dati priliku slabostima da se manifestiraju.
Ovo je osjetljiva kombinacija u kojoj mali detalji mogu odlučivati o konačnom rezultatu. Zato je vrlo važno svoj život bazirati na ispravnim vrijednostima. Te vrijednosti trebaju postati temelj osobnosti i odluke će se donositi instinktivno u skladu sa uzvišenim vrijednostima života. kada stvari izbjegnu kontroli zahtijeva se da djelujemo po navici ili instinktu. To je upravo ovakva situacija kada odluke donesene u afektu mogu imati štetne posljedice.

Utjecaj Ketua predstavlja žrtvovanje za viši cilj i zato stalno treba raditi na tome da taj viši cilj bude jasan i prisutan.
Pogotovo spoj Venere i Ketua govori o odricanju u ime savršene ljubavi i može imati nekoliko efekata:
  • lojalnost u partnerstvu, ali i djetinjasta naivnost (nezrelost) pa zbog toga i nemogućnost ostvarenja materijalnih zadovoljstava i ispunjenja u ljubavi,
  • odvojenost ili nezadovoljstvo ljubavnim životom i stoga potreba da se ljubavi dodaju više vrijednosti u duhovnom smislu,
  • nezadovoljstvo općenito u životnim uživanjima, nemogućnost da se održe odnosi, ovisnosti o uživanjima ili lošim navikama i slično,
  • povlačenje senzualnosti prema unutra, odnosno prema introspekciji i zbog toga ljubav može biti „netjelesna“, odnosno psihološka/duhovna ili platonska,
  • „izopačena“ ljubav, neuravnoteženost u ljubavi, neodoljiva strast i privlačnost i ubrzo nakon toga odbojnost prema ljubavi i/ili odnosima…

Utjecaj Ketua na Mars može djelovati zbunjujuće na tjelesnu energiju aktivnosti. Zato je važno da poznajemo svoje kreativne impulse i aktivnosti koje nam omogućavaju da se uravnotežimo. Dodir Marsa sa Ketuom može biti poprilično zloćudan i intenzivan. Ketu može otvoriti skrivene teme ili potisnuti bijes što može dovesti do gubitka kontrole.
Mars je mladalački element nestrpljivosti i žurbe te zbog toga može uzrokovati želju da se prebrzo (ili "preko reda") stigne do cilja. Ketu zahtijeva odricanje i povezanost sa duhovnim vrijednostima, odnosno transformaciju koja vodi oslobođenju od materijalnih imenovanja. To se može odnositi na želju osobe koja želi duhovno napredovati, a nije razvila potrebnu samilost. Zato je najvažnija lekcija ovog položaja razviti samilost i poniznost.
Energija Marsa će tada biti usmjerena prema duhovnosti, umjetnosti, mudrosti, filozofiji, maštovitosti i slično. Položaj Ketua može predstavljati iluziju koju stvaramo, ali i potrebe da tu iluziju prevaziđemo i uzdignemo se na viši nivo. Marsova energija treba biti usmjerena u višu viziju i treba praktično djelovati u smislu ostvarenja više svrhe u životu. Inače će životna energija završiti u iluziji i građenju životnih iluzija, odnosno građenju mostova koji vode na krive obale. Ova konjunkcija stoga može biti vrlo destruktivna i posebno razotkrivajuća. Ketu predstavlja tajne, a Mars je vladar Škorpiona koji govori o transformaciji, ali i skrivenim misterijama. Ovdje se stoga susreću elementi tajne i misterije i traže uzdizanje kroz razotkrivanje koje može biti intenzivno i dramatično.

Ovo je samo uvod u pomrčinu Sunca koja će se sljedeći mjesec održavati upravo ovdje, u blizini Ketua i Marsa. O tome ćemo pobliže pisati kada za to dođe vrijeme.

Nema komentara:

Objavi komentar