ponedjeljak, 6. travnja 2015.

RETROGRADNI SATURN I STRAHOVI

U trenucima retrogradnog Saturna posebno se suočavamo sa svojim strahovima koje čuvamo u sebi zbog raznih neuspjeha iz prošlosti. Strah naravno može biti blokada, ali i upozorenje pred opasnošću. Zdravim razumom možemo razlučiti razliku između straha koji nas blokira i ne dopušta nam da ostvarimo svoje potencijale i strahom koji nas upozorava da srljamo u opasnost i rizik.
Povodom perioda retrogradnog Saturna koji će nas pratiti do kolovoza ove godine donosim nekoliko zanimljivih opažanja o strahu iz pera Mikea Robbinsa koji u svojoj knjizi "Budite svoji – svi ostali su ionako već zauzeti" govori o tome kako se sa strahovima trebamo upoznati. 


Strahove trebamo razumjeti na ispravan način. Trebamo ih upoznati, a ne bježati od njih. Ako ih poznajemo možemo bolje razumjeti na koji način strahovi djeluju na nas, učiti od njih i zatim ih na pozitivan i svjestan način ostaviti iza nas.
Strah osjećamo zbog nekog razloga i zbog toga ga je potrebno cijeniti. Iako to zvuči čudno postoje mnogi načini na koje možemo cijeniti naše strahove. Oni nas mogu spasiti od rizika i opasnosti, skrenuti nam pozornost na ono što je važno, pokazati stvari u kojima se možemo više razvijati i slično. 


Da li ste ikada napisali listu svojih strahova? Čega se sve bojite? To će vam pomoći da se upoznate sa svojim strahovima. Ako se jednom sa njima dobro upoznate nećete se trebati toliko bojati. Kada osjetite strah jednostavno postanite svjesni da je to strah kojeg poznajete i da vam on ne može učiniti ništa nažao.
Jednu od tehnika ovladavanja strahom mogli bi na sljedeći način podijeliti u sljedeće korake:
1. Napravite listu svojih strahova te ih tako upoznajte. Budite svjesni istine o svojim strahovima. Priznati vlastiti strah je kao da podignemo poklopac na loncu u kojem je voda zakuhala; istog trena dolazi do otpuštanja pritiska.
2. Razmislite dobro o svojim strahovima, na koji vas način sputavaju, probajte ih osjetiti i budite iskreni u tome. Razmislite što cijenite u vezi tih strahova, na koji vas način oni mijenjaju i kako to iskoristiti za pozitivnu promjenu. Razgovarajte o strahovima i pokušajte ih izraziti. Na koji vam način približavanje strahovima može pomoći da ih prihvatite pa čak i da skupite hrabrosti i motivacije da kažete ili učinite upravo ono čega vas je strah?
3. Ostavite strahove iza sebe. To je pitanje izbora i to ustvari radimo svakodnevno. No, kod većih strahova to ide malo teže. Zato nam je potrebna snažna namjera, a možemo si pomoći sa ponavljanjem rečenice ("mantre") "Odlučio sam ostaviti svoj strah kako bi njegovu energiju pozitivno usmjerio".
4. Zamislite pozitivne ishode vaših želja. Na taj način se počinje mijenjati energija straha u pozitivno ostvarenje vaših želja. Postoje različiti načini kako usmjeriti mentalnu energiju u željenom smjeru: afirmacije, vizualizacije i slične tehnike vam mogu pomoći u tome. Važno je da tehnici koju koristite dodate emotivni naboj, odnosno da snažno osjećate svoju želju.
5. Poduzmite nešto. Ovo je zadnja točka koja govori o tome da jednostavno treba krenuti u akciju.

Nema komentara:

Objavi komentar