subota, 18. travnja 2015.

Mlad Mjesec i Akšaja Tritija

Danas navečer odvija se „mlad Mjesec“ odnosno konjunkcija Sunca i Mjeseca na samom početku sideralnog znaka Ovna. Ovaj nebeski događaj dešava se u sazviježđu (nakšatri) koju nazivamo Ašvini.
Ova skupina zvijezda predstavlja putovanja, pionirska istraživanja i eksperimente i neugasivu težnju za nečim novim. Herojske aktivnosti se kriju ovdje, ali isto tako i mladalački nemir te nestrpljivost. 


Vladari ovog dijela neba su božanski liječnici Ašvini Kumare. Oni su blizanci, sinovi Sunca, koji su rođeni od ujedinjenja Sunca sa suprugom Sangjom koja se u obliku konja pokušavala sakriti od Sunca i pobjeći od njegovih vrelih zraka koje su joj uzrokovale bol. Sunčeve zrake su toliko jake da se nitko ne može duže vrijeme zadržati u njegovoj blizini. Zbog toga se njegova supruga odlučila sakriti i uzela je oblik kobile i otišla u šumu. Kada je Sunce u traženju svoje supruge shvatio da se ona u obliku kobile sakriva od njega došlo je do ujedinjenja i rođenja blizanaca Ašvina. Zbog toga što su rođeni od kobile imaju konjske glave.
Ašvini Kumare predstavljaju mladost i pokretljivost. Vješti su u sportu i u ostalim aktivnostima koje zahtijevaju mnogo inicijative. Pošto su rođeni od Sunca puni su energije, sjaja i vitalnosti. Konj je simbol transporta, brzine, ali i snage i gracioznosti. To su zapravo plahe životinje koje se brane bijegom.
Ovdje je također prisutna ambicija zbog koje se zna „uskočiti“ u poslove i projekte bez prethodne provjere. No, ta je energija ipak potrebna za pokretanje novih inicijativa, ideja ili slično.
Mlad Mjesec u ovom djelu neba predstavlja nove početke. Iskoristimo ovu energiju i pokrenimo ono što smatramo vrijednim.
Još je zanimljivija činjenica da se u utorak očekuje dan Akšaja Tritija. To je jedini dan u godini kada su Sunce i Mjesec istovremeno egzaltirani. To je izuzetno povoljan dan za pokretanje projekata i poslova.


  Sunce je egzaltirano u znaku Ovna. Ovaj znak predstavlja početak (prvi znak zodijaka), osvajanje, entuzijazam, polet, vitalnost i snagu te mladenački optimizam i inicijativu. U takvom okruženju Sunce izvrsno djeluje i u ovom trenutku imamo priliku koristiti tu energiju koja je prisutna. 


Mars je također trenutno u sideralnom znaku Ovna što još dodaje na vatru koju Sunce stvara. Mars je vladar Ovna i utjelovljuje osobine koje smo naveli. Sa ovakvom kombinacijom je današnji mlad Mjesec odličan trenutak za postavljanje novih ciljeva i pokretanje novih inicijativa i aktivnosti. Mlad Mjesec je „nulta točka“ za Mjesec, simbolički predstavlja „povratak k sebi“ i trenutak kada nam ništa drugo ne preostaje nego da se vratimo svojim izvorima. 


Uz utjecaj egzaltiranog Sunca i snažnog Marsa tokom današnjeg dana se mnoge stvari mogu pokrenuti.
Još je zanimljiviji utorak koji nam slijedi, 21.4. To je jedini dan u godini kada su Sunce i Mjesec istovremeno egzaltirani. Taj dan zbog toga svake godine predstavlja odlične potencijale za početke. Energija Sunca i Mjeseca koja je na vrhuncu upravo i samo tog dana predstavlja mogućnosti za ostvarenje uspjeha i sreće. Kao dodatak ovoj povoljnosti na nebu će pozitivno djelovati i snažna Venera u svojoj domeni; sideralnom znaku Bika, snažan Mars također o svojoj domeni, sideralnom Ovnu, a najznačajnije od svega i egzaltirani Jupiter.
Sve u svemu, ovo je izvrstan dan za početak projekata, poslova, inicijativa i slično.
 

„Akšaja Tritija“, odnosno treći dan (ili tithi) svijetle četrnaestodnevnice Vaišaka mjeseca po vedskom lunarno-solarnom kalendaru. Ovo je jedini dan tokom godine kada su istovremeno Sunce i Mjesec u egzaltaciji.
Zbog tih egzaltacija ovaj se dan smatra izuzetno povoljnim za započinjanje bilo kojeg projekta. „Akšaja“ znači onaj koji nema kraja tako da sve što se započne ovog dana trajati se dugoročno. Ovaj dan je odličan ako planirate započeti neke poslovne projekte, putovanja, vjenčanja, edukaciju ili pisanje nove knjige ili slično, kupovine zlata i sličnih sredstava, ovo je pravi trenutak da započnete nešto što želite da bude dugotrajno. 


Povijest kaže da je na ovaj dan stvoren univerzum (prema Narajana Maharađu), dakle Brahma (stvoritelj) je stvorio cijeli univerzum na današnji dan.
Današnji dan je također dan pojave Parašurame, Višnuovog avatara koji je svijet vratio u konačnu ravnotežu nakon manipulacije i zloupotrebe od strane korumpiranih vladara.
Također Vjasadeva je na današnji dan započeo sa recitiranjem Mahabharate koju je zapisivao Ganeša. Taj spis se dan danas čita i proučava kao izvor bezvremene mudrosti i znanja.
Dok su prinčevi Pandave bili u izgnanstvu na današnji dan su od samog Krišne dobili posudu/lonac zvan „Akšaja patra“ koji je sadržavao neograničenu količinu hrane. Što god da su stavili u taj lonac nije moglo biti potrošeno tako da su imali neograničene količine hrane.
Na ovaj dan, kao jedna od najpovoljnijih mjera za prosperitet i napredak preporuča se recitiranje Višnu Sahasra Nama Stotre. Također milostinja, služenje i pomoć koja se daje ovim danom imati će višestruke rezultate.

Nema komentara:

Objavi komentar