subota, 2. siječnja 2016.

GODIŠNJI HOROSKOP 2016-te godine

Već u siječnju nove godine možemo očekivati važne događaje kojima dominira stacionarnost (a kasnije i retrogradnost) Jupitera te njegova konjunkcija sa Rahuom na zadnjem stupnju sideralnog Lava.
Rahu donosi revoluciju u način razmišljanja, stavove, vrijednosti i sa tim predstavlja sukob sa autoritetom, tradicionalnim vrijednostima upravo zbog toga što donosi nešto novo što je da tada bilo "nezamislivo" ili čak "zabranjeno". Početom 2016 godine propitujemo vrijednosti, zapravo propitujemo ih već neko vrijeme, ali sada je vrijeme zrelo za konkretiziranje "revolucije" koja se sprema. Pošto se sve dešava na zadnjem stupnju sideralnog Lava onda su posebno pod udarom ovih promjena lideri cijelog svijeta. Svi smo mi lideri, možda ne politički vođe, šefovi ili profesori, ali smo sigurno lideri svojoj djeci, obitelji i na kraju samih krajeva lideri smo samima sebi jer vodimo sami sebe.
Ako pratite događaje u svijetu primjećujete nadolazeće sile promjene i "revolucije". Na primjer Donald trump donosi novine u političko područje kakve su do sada bile nezamislive. U Hrvatskoj se također na tom nivou dešavaju stvari koje do sada nismo imali. Sve je to samo početak promjena ili reformi koje nas očekuju. Pritom će biti još podosta sukoba i suprotstavljanja jer predstavnici ustaljenih vrijednosti opiru se promjenama i svim silama se bore da održe postojeći status quo. Također možemo očekivati promjene u vodećim krugovima svjetskih religija jer se Jupiter odnosi na duhovne autoritete također. I oni će trebati pratiti trend promjena u društvu. 


Retrogradnost Jupitera počinje 8.1. i tada će Jupiter biti na zadnjem stupnju Lava. Ova simbolika govori o "skoro dovršenim" poslovima, projektima, odnosima i slično. Imati ćemo osjećaj da smo skoro završili, da smo već pri kraju, da nam fali možda samo jedna dlaka da dokončamo ono što planiramo. Ali početkom siječnja kao da ćemo se povući u "meditaciju" jer osjećaj da smo završili nije potpun. Retrogradnost Jupitera nalik je meditaciji u koju se povlačimo i pokušavamo dobiti odgovore na pitanja iz prošlosti i na taj način jasnije odrediti ciljeve za budućnost. Jupiter predstavlja znanje i zato inteligencijom pristupa rješenju problema. Njegova retrogradnost na zadnjem stupnju Lava pokazuje, i to vrlo brzo, da je još ostalo dosta toga na čemu će trebati poraditi prije nego zaista uspijemo napraviti sljedeći korak i završiti određene životne procese. Retrogradnost Jupitera traje do 9.5. 


Već krajem siječnja biti ćemo probuđeni iz meditacije u kojoj pokušavamo pronaći odgovore na pitanja. Rahu 30.1.2016. ulazi u znak Lava gdje će ostati cijelu 2016 godinu. Rahu i Jupiter su najveći neprijatelji i njihov spoj stvara sukob sa autoritetom, razotkrivanje laži, dogmi ili tabu tema, kršenje konvencija, normi ili zakona i slično. Sve nas to može očekivati početkom 2016 godine, a pogotovo nakon veljače. Veljača je ustvari najintenzivniji mjesec što se tiče ove konjunkcije Jupitera i Rahua, a cijela priča se ponavlja tokom lipnja kada će se Jupiter i Rahu ponovo sresti, tada će Jupiter biti u direktnom hodu. Ako do nekih odgovora ne možemo doći tokom veljače onda konačna razriješenja možemo očekivati u lipnju.
Period ove godine do kraja kolovoza ili uže rečeno od 8.1. do 11.8. je period kada se miješaju energije Rahua i Jupitera. Najveći intenzitet ovih događanja je, kao što je rečeno, u veljači i lipnju. Ovo je period kršenja pravila i pokušaja uvođenja novih standarda. Pritom se dešavaju sukobi sa tradicijom ili silama koje se trude da stvari ostanu nepromijenjene ili u skladu sa kulturom, religijom, običajima ili tradicijom. Rahu krši sva pravila i na taj način predstavlja uznemirenje u društvu, a to se uznemirenje u ovom periodu 2016 godine posebno može osjetiti na području vodstva, vodećih položaja u društvu ili zajednici. Rahu će razotkriti sve što je trulo ili nevaljalo. Poput crne točkice na savršeno čistoj bijeloj plahti greške i nedostaci vertikale društva biti će vidljive i lako uočljive. Ovo je osjetljiv period za sve nas koji smo vođe, lideri, učitelji ili autoriteti u bilo kojem smislu, a to smo svi, ako prema nikom drugom onda prema samom sebi. Vlada i vladajući, a posebno roditelji i učitelji mogu biti napeti, pod pritiskom i povećalom javnosti ili pod utjecajem raznih manipulacija i zloupotreba bez obzira na krivicu ili nevinost.
No, ovaj je period dobar za razmišljanje "izvan okvira" jer dovodi u pitanje sve vrijednosti i istinske osnove na kojima su standardi temeljeni. Rahu donosi neuobičajen intenzitet i pojačava propitivanje svrhe ideala na kojima baziramo svoj uspjeh, a pogotovo ugled i reputaciju. Za one od nas koji nisu dovoljno zreli i iskusni postoji mogućnost da se naprave nepromišljene odluke u tom periodu. Zato je izazov ovog perioda u razvoju strpljivosti. Jupiter predstavlja vrijednosti, optimizam, nadu i ideale. Ako smo na tom području snažni onda eksplozivni instinkti Rahua neće napraviti mnogo štete.
Ako tokom 2016 planirate ući u brak ili dati slične zavjete preporučio bih da izbjegnete konjunkciju Rahua i Jupitera, konkretnije period od 8.1.2016. do 11.8.2016. Izuzetak su slučajevi nekonvencionalnog odnosa koji se suprotstavljaju tradiciji i običajima i koji unose svježinu novosti te inovacioni ili revolucionarni pristup partnerstvima. Ako ste jedni od takvih puno sreće i uspjeha u partnerstvima koje začnete u trenutku konjunkcije Jupitera i Rahua. Saturn će se tokom cijele 2016 godine zadržati u sideralnom znaku Škorpiona. Promjene u njegovom utjecaju donosi njegova retrogradnost i konjunkcija sa Marsom koja će trajati neobično dugo zbog retrogradnosti Marsa upravo u ovom dijelu zodijaka..

Trenutci ove konjunkcije mogu biti vrlo intenzivni. Konjunkcija Marsa sa zloćudnicima donosi negativnu upotrebu aktivnost, snage, hrabrosti, inovativnosti i mladalačke energije i što može biti destruktivno. Npr konjunkcija Marsa sa Rahuom tokom 2015 godine donijela je teroristički napad u gradu ljubavi (Venera, graha "ljubavi" je bila u pridružena ovoj zloćudnoj konjunkciji) Parizu. No, konjunkcija Marsa i Saturna ima drugačiju namjenu. 

Mars i Saturn su suprotnosti. Mars je brzina i toplina, a Saturn je sporost i hladnoća. Mars dodaje gas, a Saturn pritiska kočnicu. Mars je divljak koji se ne obazire na granice, a Saturn je strogi tradicionalista koji se drži zakona. No, Mars je u Saturnovom znaku Jarca egzaltiran jer mu odgovara usmjerena disciplina koju Saturn pruža dok je Saturn u Marsovom znaku Ovna debilitiran jer se teško ili nikako ne prilagođava brzim promjenama i strastvenom temperamentu Ovna. To znači da ovdje imamo igru suprotnosti koje za energije Marsa mogu predstavljati dobrodošlo usmjerenje i disciplinu koja usmjerava prema konačnom rješenju. 
Mars je u domaćem okruženju jer on je ipak vladar Škorpiona, ovdje se osjeća kao kod kuće. To znači da Mars jako dobro koristi moć kontrole i discipline koju na njega prebacuje Saturn. Aktivnosti koje zahtijevaju disciplinu usmjerenu na konkretne rezultate mogu ostvariti dostignuća u periodu ove konjunkcije. 
Mars ulazi u sideralnog Škorpiona 20.2.2016. Nakon ulaska Marsa u Škorpion desiti će se i retrogradnost prvo Saturna i zatim i Marsa. Saturnova retrogradnost od 25.3.2016 do 13.8.2016. Tokom ovog perioda mogu se početi očekivati blokade, možda zbog straha od promjene, možda zbog nesigurnosti, obeshrabrenja i potištenosti i slično. Sve nas to može odvajati od ostvarenja ciljeva. Tada će biti malo teže dobiti moć kontrole i discipline i zbog toga je moguć bijes frustriranog Marsa koji ne uspijeva ostvariti željeno. To je poput povlačenja nakon početnog suočavanja sa preprekama: zaključujemo da se ne isplati djelovati, da je možda bolje da se odmorimo, opustimo, relaksiramo. Energije su prilično napete i to će nas tjerati na odugovlačenje i odbijanje prihvaćanja odgovornosti za rezultate u životu. Kao da će sposobnost discipline i kontrole otići na spavanje. Inteligencija (Jupiter) će biti u meditaciji (retrogradnost), a disciplina (Saturn) na spavanju. Sve zajedno predstavlja period povlačenja, introspekcije, pregleda prethodnih rezultata, prilagođavanje strategija, planova i slično.
I opet Mars agresivac predstavlja napade kojima pokušava ostvariti ciljeve. U nekim stvarima zaista i uspijeva. Do perioda njegove retrogradnosti. Od 17.4.2016. do 30.6.2016. Od tada i naša energičnost i strast počinju razmišljati o tome da li se pametno djelovalo i odlučuju krenuti "u remont" ili obnovu. Taj period, retrogradnost Jupitera, Saturna i Marsa je period povratka u prošlost, inventure ili revizije.
Mars će krenuti u retrogradno kretanje na 14-tom stupnju sideralnog Škorpiona, a to je upravo stupanj na kojem se nalazi zvijezda Antares koja predstavlja "srce Škorpiona" i poznata je kao "rival (ili suparnik) Marsa". Mars se okreće u rikverc u susretu sa svojim suparnikom koji se nalazi u sazviježđu (nakšatri) Đješta koja je poznata kao mjesto vojne i političke moči, dostignuća, ali i mogućeg pada i gubitaka. Ovaj dio neba je također mjesto manifestacije ljubomore, osjećaja odbačenosti ili izdaje. 
Susresti ćemo se sa neostvarenim ciljevima i nakon nekog vremena analize i promišljanja postati ljuti zbog razočarenja. Prvi trenutci susretanja sa aktivnostima koje se ne odvijaju u skladu sa idejom ili planom, čak niti ne u skladu sa zasluženim (pa se zbog toga osjećamo da je svijet nepravedno mjesto) biti će upravo oko sredine travnja 2016. No, ipak postoji volja da se radi na rješenju problema. Ono što se ne uspije riješiti do kraja lipnja izazvati će bijes i ljutnju pa i moguću agresiju. 


Sve ovo može govoriti i o financijskim problemima, ekonomskim poteškoćama te o teškim odlukama (rezovima) koji se trebaju donijeti u tom području. To posebno pogađa Hrvatsku jer se ova konjuncija Marsa i Saturna događa u ascendentu Republike Hrvatske. Za Hrvatsku je 2016-ta godina odgovornosti koja se konačno treba prihvatiti i prolazak Marsa kroz ovo područje zodijaka nameće konkretnu aktivnost koja ponead može biti bolna, izazvati razočarenje i čak bijes i ljutnju. 
No, najzanimljivija stvar nije to što Mars upravo na 14-tom stupnju kreće u retrogradnost nego što će se krajem kolovoza na istom stupnju desiti konjunkcija Marsa i Saturna (točnije 24.8.2016.). Krajem ožujka se pojavljuju prve blokade, zatim one eksaliraju do kraja travnja. U travnju se pojačava osjećaj izdaje, odbačenosti, prevare i zbog toga ljubomore koja može dovesti do sukoba i prepirki oko vlasti i moči upravljanja. Neke postavke će se vratiti na "default" jer ćemo shvatiti kako drugačije ne ide. Konačni obračun možemo očekivati krajem kolovoza koji će kulminirati početkom rujna jer se točno 1.9.2016. dešava pomrčina Sunca na 15-tom stupnju Lava. Kraj kolovoza i početak rujna mogu biti odlučujući trenutci tokom 2016 godine u brobi za vlast na globalnom nivou. Cijeli proces uključuje susret Marsa i Saturna sa Antaresom što predstavlja visoki potencijal intenzivno agresivne kombinacije i stoga nam je svima potrebno mnogo discipline i samokontrole kako bi zadržali stabilnost u ovakvim situacijama. 
Jedna mudra izreka kaže da se u najtežim trenutcima rađaju najveće osobe ili stvaraju najveća djela. To također možemo reći i za trenutke kraja kolovoza i početka rujna 2016 godine. Tada se osim svih spomenutih "komplikacija" na nebu dešava i konjuncija Jupitera, Merura i Venere u sideralnom znaku Djevice. Ta se kombinacija pod određenim uvjetima naziva "Sarasvati yoga" i donosi napredak u znanosti, umjetnosti i humanizmu. Takva povoljnost traje od 25.8.2016. do 9.9.2016. 
Sa jedne strane imamo napete aspekte između Saturna i Marsa te pomrčinu Sunca u Lavu, a istovremeno povoljne zrake od strane Jupitera, Merkura i Venere. Merkur će u ovoj kombinaciji biti najutjecajniji jer se nalazi u svom "nebeskom domu", znaku Djevice. To nam daje nadu da upotrebom komunikacije, pregovaranja, argumentiranja ili jednostavno domišljatošću, dobrim analiziranjem te logičnim planiranjem i slično možemo promijeniti ove izazove u izvor preokreta koji će donijeti boljitak i napredak u svijetu. To se zove slobodna volja ili upotreba mogućnosti izbora. 


Tokom konjunkcije Saturna i Marsa od 20.2.2016. do 17.6.2016. i od 12.7.2016. do 18.9.2016. važno je da pripazimo na odlučnost da ustrajemo u ostvarenju svojih ciljeva (to pogotovo važi u periodu Marsove retrogradnosti, zapisano gore). Zbog utjecaja ove konjunkcije mogu se desiti blokade u ostvarenju želja. Prihvatimo to kao blagoslov jer sve restrikcije pokazuju kroz koje kanale i na koje načine možemo ostvariti željeno. Disciplina je kod bilo kojeg vrhunskog ostvarenja obavezna. Nemojmo to odbacivati i pasti u stanja malodušnosti i autodestrukcije. Koristimo energije konstruktivno i odbacimo nepotrebno gubljenje vremena i energije (to će biti obavezno). Bijes kontrolirajmo tako što ćemo se posvetiti teškom radu.

Trenutci pomrčine su uvijek alat koji pomaže u svjetovnim prognozama. Već smo identificirali pomrčinu koja tokom 2016 može biti poprilično intenzivna i donijeti mnoge preokrete i razotkrivanja skrivenog na globalnom nivou, a to je pomrčina Sunca 1.9.2016. 
Prva pomrčina 2016 godine, potpuna pomrčina Sunca, dešava se na 24-tom stupnju Vodenjaka. Ovaj stupanj treba zapamtiti jer ako se u vašem natalnom horoskopu bilo koji položaj nalazi na ovom stupnju onda možete očekivati konkretne preokrete upravo na tom području života koje je pod utjecajem pomrčine. Također kada u tranzitu u sljedećih 6 mjeseci neka planeta dodirne ovaj stupanj mogu se opet očekivati prekretnice. 
Sljedeća pomrčina biti će 23.3.2016. To je pomrčina Mjeseca kada će Mjesec biti na 9 stupnju Djevice, a Sunce na 9 stupnju Ribe. Opet pratiti ove stupnjeve kako je opisano u prethodnom slučaju. 
Jesenske pomrčine počinju 1.9.2016. kao što je opisano. Pomrčina Sunca se dešava na 15-tom stupnju sideralnog Lava. Zatim 16.9.2016. pomrčina Mjeseca sa Mjesecom na nultom stupnju sideralne Ribe, a Sunce na nultom stupnju sideralne Djevice. 

Nakon prekretnica ujesen, nakon rujna, možemo očekivati mirniju situaciju. Jupiter će stabilizirati svoje kretanje kroz znak Djevice što će donijeti poboljšanje ekonomskih prilika. O tom tranzitu ću u detalje pisati kada za to dođe vrijeme. 
Nakon 18.9.2016. Mars odlazi svojim putem i napušta društvo Saturna. 
Intenzitet ponovo može porasti nakon 1.11.2016. kada Mars uđe u sideralni znak Jarca, a zaoštriti će se nakon 16.11.2016. kada će se Sunce u tranzitu pridružiti Saturnu u sideralnom znaku Škorpiona. 
U periodu od 16.11.2016. do 11.12.2016. izmiješane su energije Saturna, Marsa i Sunca. Kao i u prethodnom slučaju konjunkcije Marsa i Saturna to poziva na stabilnost i odgovornost za kontrolu samih sebe. No, ovog puta se ne radi o konjunkciji nego o izmjeni koja podržava pozitivno djelovanje obje planete. Uz to dodajmo i položaj Sunca koje predstavlja odgovornost vodećih u društvu ili bilo kojoj vrsti zajednice. 
Dobro je iskoristiti ovaj period i stabilizirati sve što se može stabilizirati. Imamo mogućnost kontrole, disciplinu, usmjerenost na konkretne ciljeve, hrabrost, odgovornost i sve što je potrebno da bi se pokrenuli prema potrebnoj stabilnosti i ostvarenju ciljeva. To govorim zbog toga što nakon 11.12.2016. Mars ulazi u sideralni znak Vodenjaka i pridružuje se Ketuu. Ova kombinacija skoro uvijek govori o agresivnim izljevima fanatizma ili krajnostima koje završavaju u upotrebi nasilja. Konjuncija Ketua (ili Rahua) i Marsa je uvijek poziv na veliki oprez jer se u tim trenutcima mogu desiti teroristički napadi, elementarne nepogode, nesreće velikih razmjera i slično. Posebno intenzivno može biti razdoblje od Božića do Silvestrova kada će Mars i Ketu biti u uskoj konjunkciji. 
Dakle, kraj 2016-te godine može biti poprilično napet trenutak. Zato je dobro uzeti u obzir sve prethodne potencijale i pripremiti se odgovarajuće na sve što nas čeka.
Nadam se da će vam ova analiza planetarnih događanja 2016-te godine pomoći da donesete bolje odluke i da ostvarite svoje ciljeve. Za sve individualne upite stojim vam na raspolaganju, obratite se na mail adresu :-)

Vaš,
Dean Valentić


Nema komentara:

Objavi komentar