petak, 12. kolovoza 2016.

JUPITER U DJEVICI

Jupiter je 11.8.2016. ušao u sideralni znak Djevice i tu se zadržava do 12.9.2017. Kako to utjeće na sve nas? Ovdje su neke općenite značajke tog položaja:


Djevica je neprijateljsko okruženje za Jupitera. Pod vladavinom je Merkura koji je intelektualni racionalista preokupiran detaljima, analizom, statistikom i logikom. Ovdje nema mjesta za vjeru, idealizam i optimizam koje predstavlja Jupiter. Znanje i mudrost, ako je Jupiter u Djevici, treba koristiti praktično, konkretno i u svrhu služenja. Djevica, kao šesti znak, predstavlja služenje.

Na koji način dokazati vjeru ili visoke ideale? Odgovor Djevice je: služenjem. Konkretno i praktično pokazivanje i dokazivanje znanja i ideala - to je način kojim Jupiter djeluje u Djevici. Ako se svećenik (Jupiter) nalazi u realističkom okruženju Djevice jedini način da dokaže svoju vjeru i vrijednosti je da učini nešto praktično, nešto što se može vidjeti ili izmjeriti. To je izazov za ovaj položaj Jupitera.
Na taj način djeluje inteligencija ako je Jupiter u Djevici.


Zbog svega toga inteligencija i ideali se mogu pogubiti u mnogim praktičnim detaljima i sitnicama. Može izgledati kao da od drveća ne vidimo šumu. Propovijednik Jupiter tako opterećen počinje žonglirati riječima bez dubljeg razumijevanja. Vješt je u komunikaciji i ponekad govori samo zbog govora. No, u svakom slučaju je apsolutno dobronamjeran.

Komunikacija može u svojoj krajnosti završiti u pronalaženju grešaka, kritiziranju i optuživanju. To je krajnja negativnost ovog položaja. Sve to može roditi nepovjerljivost, skepticizam i pretjerano propitivanje svega i svačega te bespotrebno gubljenje energije na sitnicama.

Jednostavno rečeno, tokom ovog tranzita treba pronaći sredinu između "uske slike" (detalja, sitnica, prvih koraka koje trebamo napraviti prema cilju ili idealu) i "široke slike" (vjera, ideali i široki horizonti, odnosno konačnog cilja i ideala).

Kako to napraviti? Recept je gore: služenjem.

Jupiter je filozof/svećenik koji zbog okruženja mora razmišljati racionalno, paziti na detalje, pronalaziti greške, optuživati... Vjeruje u moć ispravne informacije i u moć rada i služenja te očekuje spasenje kroz rad.

Povezan je sa potlačenima, radnicima, bolesnima, žrtvama. Dobro ih razumije, suosjeća i zastupa.
Ovo je odličan period za razvoj znanja na području medicine, literarnog stvaralaštva, služenja (socijalni rad, dobrotvorne, humanitarne udruge, ustanove…), za matematiku, znanost općenito, statistiku, planiranje strategija, organizacije, arhiviranja.


Zbog pomalo krutog ili preracionalnog pristupa učitelji previše pažnje daju detaljima i zanemaruju široku sliku. Može se razviti pretjerana vezanost za službene procese, norme, principe, zakone, obaveze i dužnosti bez dubljeg razumijevanja principa koji se nalaze iza svega.

Još jedan nedostatak je pretjerana uslužnost koja se javlja zbog inteligencije koja je opterećena optužbama, krivicom, argumentiranjem, služenjem i slično.

Nema komentara:

Objavi komentar