petak, 1. kolovoza 2014.

Mars i Saturn u konjunkciji

Povodom približavanja Marsa položaju Saturna u tranzitu ovdje su zgode iz "Ramajane" koje lijepo opisuju odnos između Marsa i Saturna. Prva priča govori o razlogu Marsove egzaltacije u znaku pod vladavinom Saturna; Jarcu, dok sljedeća priča govori o razlogu Saturnove debilitacije u Ovnu koji je pod vladavinom Marsa. 


Ravana, kralj rakšasa (demonskih bića), je pobijedio Deve (ili božanska bića) te je mnoge od njih zarobio i podčinio, odnosno natjerao da vrše beznačajne službe na njegovom dvoru. Ravana je bio toliko moćan da je prilikom rođenja njegovog sina Indrađita prisilio sve grahe (planete) da budu u povoljnim položajima tako da rođenje može biti pod pozitivnim utjecajima graha.
Ravana je podčinio grahe na taj način da ih je natjerao da služe kao stepenice po kojima se on uspinje do svog prijestolja. Grahe su bile okrenute licem prema dole tako da je Ravana gazio po njihovim leđima. Jednom je prilikom mudrac Narada Muni bio u posjetu Ravani i razgledavao raskošnu palaču. Narada je bio svjestan toga da je pogled Šanija (Saturna) izuzetno močan. Rečeno je da Saturnov pogled donosi prokletstva, uroke i da započinje ostvarivanje mnogih poteškoća i prepreka te uništenja u životu. Namjera Narade je bila da Šani svojim očima pogleda Ravanu i na taj način započne njegov pad. Zato je sugerirao Ravani da bi možda bilo bolje da grahe leže okrenute licem prema gore jer će na taj način biti još više ponižene, odnosno veliki Ravana će još više uživati u svojoj nadmoći kad bude gledao izraz patnje i bola na licima graha dok bude koračao po njihovim prsima.
Ravani se taj prijedlog svidio te je naredio grahama da se okrenu. Tom je prilikom Šani uspio svojim pogledom pogoditi Ravanu te su tada počele njegove značajne poteškoće. Kasnije je Ravana čuo za moć Šanijevog pogleda te ga zatočio u rupu bez prozora i bilo kakvog otvora, tako da nikoga ne bi mogao pogledati i donijeti nesreću.


Nakon što je Šani neko vrijeme proveo zatočen u rupi susreo se sa Hanumanom. Prilikom Hanumanove potrage za Sitom i njegovog dolaska na Lanku, grad u kojem je prebivao Ravana, Hanuman je dopustio da bude uhvaćen i njegov je rep bio zapaljen od strane Ravaninim vojnika. Hanuman je tada pobjegao vojski Ravane i odlučio svojim plamenim repom zapaliti cijeli grad. Kada je Šani čuo da u gradu vlada nemir i zbrka počeo je pozivati upomoć. Hanuman ga je čuo i odlučio ga je osloboditi iz njegovog zatočeništva.
Šani je izrazio svoju zahvalnost Hanumanu, ali je također rekao da će Hanuman proći kroz poteškoće zato što ga je Šani tom prilikom pogledao. Hanumana je zanimalo kakve će to poteškoće biti. Šanijevo objašnjenje je bilo značajno jer je opisao utjecaj Sade Satija, tranzita Saturna preko natalnog Mjeseca koji traje sedam i pol godina:
Šani je rekao da će prvo "sjesti" na njegovu glavu što će stvoriti pritisak koji će Hanumana natjerati da ode od kuće. Zatim će napustiti svoju ženu i djecu i trebati proći kroz mnoge patnje.
Hanuman mu je odvratio da on nema ženu niti djecu te sa time nema nikakvih problema. Nema niti doma te je njegovo prebivalište pored stopala njegovog voljenog Gospodina Rame.
Šani se je tada smjestio na glavu Hanumana te su zajedno počeli bježati od vojske zloglasnog Ravane. Kako su vojnici gađali Hanumana kamenjem, deblima i sličnim predmetima, Hanuman je mnogo puta glavom lomio prepreke na svom putu i susretao se sa bačenim predmetima. Na taj je način Šani bio povrijeđen te je morao pobjeći i sakriti se.
Tom je prilikom Šani rekao da je Hanuman jedino biće na koje Šanijev utjecaj ne može biti izvršen. Ali iz zahvalnosti što je bio oslobođen poželio je dati blagoslov Hanumanu na što je Hanuman tražio da njegovi štovatelji također ne budu pod utjecajem Šanija.

To je također razlog zašto je Mars (Hanuman) egzaltiran u znaku Jarca koji je pod vladavinom Saturna. Utjecaj Šanija ne dodiruje Hanumana nego mu čak daje snagu, odlučnost, mogućnost utjecaja, pobjede i proboja kroz blokade i prepreke. 


Nakon tog događaja prošlo je neko vrijeme i Hanuman i Šani su se opet susreli:
Dok je vojska Šri Rame gradila most kojim je trebala preći na otok Lanku Hanuman je bio zadužen za čuvanje sigurnosti mosta kako ga neprijatelj ne bi oštetio. Hanuman predstavlja energije Marsa.
Jednog je jutra Hanuman bio uronjen u svoje jutarnje molitve kada je naišao Šani (ili Saturn). Šani je rekao Hanumanu:
"Ja sam najmoćniji Šani, čuo sam da si i ti vrlo moćan i zato te želim testirati. Otvori oči i bori se sa mnom."
Hanuman je otvorio oči i rekao Šaniju:
"Sada sam zaokupljen meditacijom na mog voljenog Gospodina. Nemoj me uznemiravati te me ostavi u miru na neko vrijeme."
No Šani je bio uporan u svojim zahtjevima za borbom. Hanuman je tada produžio svoj rep i obuhvatio Šanija. Stisak Hanumanovog repa je bio toliko snažan da se Šani nije mogao osloboditi. Repom je Hanuman mlatarao amo-tamo i tako se Šani izudarao o okolne stijene. Kada je bol postala neizdrživa Šani je počeo moliti:
"Pusti me, molim te oslobodi me..."
Hanuman je odgovorio:
"Pustiti ću te ako mi obećaš da nikad nećeš zadavati nevolje štovateljima Gospodina Rame."
Šani je morao obećati:
"Napraviti ću to što tražiš. Nikad se neću petljati u karmu osobe koja se preda Gospodinu Rami."
Tada je Šani bio oslobođen te je zamolio Hanumana ako mu može obezbijediti ulje od goruščice kako bi njime ublažio izudarane udove, ogrebotine i rane. Zbog toga postoji običaj da se Saturnu ili Šaniju često nudi ulje goruščice kako bi se zadovoljio.

No, Mars (Hanuman) pobjeđuje Saturna (Šanija) što nam jasno govori kako je Saturn u znaku koji je pod vladavinom Marsa debilitiran (Ovan). Aktivnost i visoka energija Marsa, temperament, strast, ratnički i borbeni (nepobjedivi) duh su osobine koje mogu pobijediti teškog, hladnog, krutog Saturna koji predstavlja kaznu, strah, otpor i odbijanje, razočarenje i frustraciju.


Hanuman je pobjednik i odlikuje ga izuzetna lojalnost, odnosno devocija (bhakti) prema Rami.
Zbog toga što je u mladosti nestašno koristio svoju ogromnu snagu i potencijal bio je proklet da će zaboraviti na svoje moći i neće ih koristiti sve dok za to ne dođe pravi trenutak, odnosno dok se ne ostvare pravi uvjeti da se ta energija (snaga i moć) koristi za uzvišenu službu Svevišnjeg.
Tako smo i svi mi na neki način "prokleti", odnosno zaboravili na svoje potencijale zbog utjecaja okoline koja sputava ono što možemo ili znamo. U trenutku kada je trebalo otići na Lanku i potražiti Situ, pod utjecajem starijeg i iskusnijeg generala Đambavana Hanuman se prisjetio svojih izvornih moći i potencijala koji su bili potisnuti i počeo ih koristiti u pravu svrhu, a to je otkrivanje mjesta na kojem je Sita zatočena, a konačna svrha je zadovoljstvo Rame.
Ako su naši ciljevi u skladu sa višim vrijednostima onda možemo ispravno kanalizirati našu energiju kreativnosti i stvaralaštva i osloboditi ogromnu moć koja je skrivena (ili potisnuta zbog sputavajućeg utjecaja okoline) u nama. Hanuman je služio Ramu koji predstavlja vrhunske principe dharme, religioznosti i pravednosti. Na taj je način mogao iskoristiti svoje potencijale koji su inače stvarali štetu.
Negativna okolina sputava, dok pozitivna okolina oslobađa naše potencijale, a to je jasno vidljivo u ovom primjeru. Sa oslobođenim potencijalima treba nešto i napraviti te je Hanuman skočio preko mora i odletio na Lanku. To je herojsko djelo. S našim oslobođenim potencijalima trebamo biti spremni činiti herojska djela inače potencijali ostaju neiskorišteni.
Lekcija Hanumana nas podučava kako ispravno koristiti energiju: treba postojati viši cilj i usmjerenje, viša svrha, treba postojati disciplina koja je potrebna da bi se ova energija ispravno kanalizirala (Hanuman je bio izuzetno discipliniran i odan borac, poput vrhunskog vojnika), treba postati svjestan svojih potencijala i držati se ispravnog cilja uvijek i zauvijek. 



Nema komentara:

Objavi komentar