nedjelja, 12. listopada 2014.

Atmakaraka, pokazatelj puta i interesa "atme", duše

Atmakaraka planeta označava dušu i periodi (i podperiodi) u Vimšotara daši (sistem određivanja planetarnih perioda) te planete donijeti će duhovne spoznaje. Te duhovne spoznaje i usvajanje znanja i lekcija vrlo često dolaze kroz neugodna ili teška životna iskustva jer na taj način ubrzano učimo i spoznajemo. Znači, ako je u životu sve dobro onda nema osjećaja da se nešto treba promijeniti i nema rasta i napretka. Ako je osoba u poteškoćama onda željno traži izlaz iz njih i tada se mijenja (jer je prisiljena), raste, napreduje, uči i zadobiva duboke životne spoznaje koje mijenjaju život. Zato period Atmakaraka planete zna biti krajnje izazovan, suoči nas sa mnoštvom materijalnih problema, pun je prepreka i poteškoća, možda čak i bolesti ili ostalih problema. Svrha ovog perioda je duhovno pročišćenje ili spoznaja i zato je vrlo dobro potruditi se usvojiti duhovne lekcije koje nam život servira. Na taj način ispunjavamo svrhu ovog perioda, a način kako smanjiti probleme tokom perioda Atmakaraka planete je jednostavno ponizno usvojiti lekcije i naučiti potrebno. Tada je Atma zadovoljna (jer vidi da smo naučili ono što trebamo naučiti) i olakšati će put kroz ovaj period.


Značenja graha kao Atmakarake:


Rahu kao Atmakaraka pokazuje kako će osoba trebati u određenim trenucima života patiti ili trpiti kao rezultat obmane, manipulacije ili prevare. To obavezuje osobu da bude potpuno čistog srca i vrlo jasna i direktna u odnosima i komunikaciji. Inače, mnogi duhovni vođe (Gurui) i učitelji imaju položaj Rahua kao atmakaraka planetu. To znači da u ovom životu čiste zadnje ostatke svoje karme koja je rezultat neispravne upotrebe slobode izbora. Rahu je inače zloćudnik i ako on zauzme položaj planete koja govori o duhovnosti to se smatra velikom povoljnosti jer osoba čak i ako ima mnoge nedostatke iz prošlosti može postati vrhunska u duhovnom i moralnom smislu. Važno je da na takvom putu neće biti dopuštena dvoličnost ili moralna neispravnost. U slučaju da se takve stvari dogode Rahu će oštro kazniti osobu ili u boljem slučaju neće niti dopustiti da se takve stvari dogode. Možemo reći da osobi nije dopušteno da bude moralno neispravna. To je blagoslov Rahua.

Kada Sunce zauzme položaj planete koja pokazuje put i interes duše (Atmakaraka planeta) govorimo o potrebi da se usvoje principi istinske poniznosti u životu. To znači da će tokom života biti potrebno obvladati ponos i aroganciju i prihvatiti principe zahvalnosti i poniznosti. Sunce predstavlja ego osobe i ako ono pokazuje dušu onda je jedna od važnih lekcija u ovom životu shvatiti što je to „pravi ego“ tako da se može odbaciti „lažni ego“. To je ustvari poniznost o kojoj govorimo: odbaciti sve što je lažno (lažni ego) i prihvatiti ono što je pravo (pravi ego ili jastvo). Ponos je taj koji nas u tome sprječava i u ovom slučaju imamo lekciju koja je povezana sa ponosom.

Kada Mjesec zauzme položaj Atmakaraka planete govorimo o tome da je osoba vrlo osjećajna, da se na nju lako utječe, da voli pomagati odnosno da je humanitarno nastrojena. Mjesec predstavlja majku, a uloga majke je bezuvjetno pomaganje, samilost, briga za druge i ljubav. No, glavna želje osobe biti će sreća i zadovoljstvo i to vrlo često sreća za druge (bezuvjetno davanje majke). Pošto ovaj položaj govori da se na osobu lako utječe, sa takvim okolnostima u životu se treba naučiti kako uspješno razlikovati pravu sreću (zadovoljstvo, a na kraju krajeva i ljubav) od lažne.

Kada Saturn zauzme ulogu Atmakaraka planete pokazuje da osoba ne bi trebala nanositi bilo koju vrstu boli i patnje drugim živim bićima. Saturn pokazuje koliko smo nepravde nanijeli živim bićima u prošlim životima i gdje leže naši grijesi. Ovakav Saturn ponekad pokazuje da će osoba trebati suosjećati sa patnjama drugih ljudi i dijeliti te iste patnje. Trebati će prihvatiti mnoge patnje i oduprijeti se iskušenjima. Istovremeno ne biti pod utiskom sreće/nesreće koju osoba dobiva u životu. Treba naučiti kako ne uzrokovati patnju drugima, dijeliti njihovu bol i pomoći im.

Jupiter kao Atmakaraka planeta predstavlja određene duhovne lekcije koje će biti povezane sa religioznošću, djecom i mudrošću. Ovakav položaj govori o tome da postoji određena duhovna mudrost i pozitivan stav. Tu mudrost treba predati drugima i na neki način prihvatiti odgovornost za duhovno vođenje drugih ljudi. Jupiter predstavlja učitelje i njih (učitelje) treba poštivati, a vrlo je važno i poštovati djecu. Tokom perioda Jupitera može se očekivati duhovno buđenje ili duhovne spoznaje. Takav period može biti intenzivan jer spoznaje koje dolaze mogu se desiti kroz neželjena iskustva ili određena iskušenja i izazove. No, konačni cilj svega je spoznaja u duhovnom smislu.

Ako je Venera Atmakaraka planeta tada postoji potreba kontrole nad tjelesnim strastima i pretjeranom željom za uživanjem. Također čestitost u odnosu je neophodna. Ako se ovo zanemari osoba pada u stanja poteškoća koja se mogu manifestirati kao bolesti, a pogotovo kao nemogućnost ostvarivanja kvalitetnog partnerstva (braka) ili obiteljskog života. 

Merkur kao Atmakaraka planeta govori o komunikativnoj osobi, ali i određenoj površnosti u duhovnosti. Kontrola govora i istinoljubivost je tada neophodna, govoriti se trebaju samo stvari koje su korisne i pomažu drugima.
 

Mars kao Atmakaraka planeta pokazuje da osoba treba izbjegavati nasilje u svim oblicima, odnosno da treba prihvatiti principe ahimse ili nenasilja kao osnovni dio duhovnog procesa. Obično su osobe sa ovakvim položajem vrlo direktne, vole postavljati izazovna pitanja na teme povezane sa filozofijom i duhovnosti.
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar