četvrtak, 2. listopada 2014.

Prognoza za listopad/oktobar 2014

Listopad je mjesec u kojem će lišće padati. Prognoza gotova.

Ne, ne, šalim se, osim što će lišće padati desiti će se i dvije pomrčine; prva pomrčina Mjeseca 8.10., a druga pomrčina Sunca 23.10. Ove pomrčine otvaraju novi trend u pomrčinama u odnosu na prošlih godinu i pol dana, točnije od pomrčina u proljeće 2013 godine. Naime, pošto su Rahu i Ketu, uzročitelji pomrčina, u srpnju ove godine promijenili svoje sideralne znakove ove će se pomrčine odvijati u novim znakovima tako da možemo očekivati pomalo drugačije utjecaje od onih u zadnje skoro dvije godine.
U listopad/oktobar ulazimo sa debilitiranom Venerom te Suncem i Rahuom u sideralnoj Djevici. Ovo predstavlja temu služenja, ali i mogućih manipulacija na tom nivou. Pošto je Saturna sada vrlo povoljan u Vagi upotrijebiti će trebati diplomaciju i pravednost te pokušati komunicirati da se stvore win-win rješenja.
Venera u ovom položaju govori da se može desiti tendencija upotrebe služenja u ostvarenje sebičnih interesa. To znači da će se pokušati kroz praktično služenje i zadovoljenje na konkretnom i prizemljenom nivou pokušati ostvariti nešto što nije zasluženo. Venera je u Djevici pokazatelj služenja kao načina izmjene ljubavi. Tendencija ovog mjeseca je pokazti ljubav na praktičan i konkretan (materijalan) način. No, zbog utjecaja Rahua moguće su manipulacije i kao rezultat toga nezadovoljstvo na nivou izmjene ljubavi i zadovoljstva općenito.
Utjecaj Rahua na Sunce predstavlja manipulaciju identitetom i lažno predstavljanje. Što se Sunca tiče takav utjecaj vlada do 17.10.
Rahu dakle, zbog neravnoteže ili opsesivne želje koju ne možemo kontrolirati, pokušava stvoriti manipulaciju sa upotrebom lažnog predstavljanja, oduzima sposobnost da saznamo što je zaista naša izvorna želja te tu želju prebacuje na lažni nivo, stvara zbunjenost i lažne vrijednosti koje kulminiraju u danima pomrčine. Tokom pomrčine su zato moguće prekretnice jer se više neće moći održati lažna slika koju stvaramo o sebi ili koju imamo o drugima, okolnostima i slično. Do 17.10. možemo očekivati zloupotrebe na nivou identiteta, upravljanja i vladanja, organizacije služenja ili obaveze i dužnosti, manipulacije materijalnim interesom (navođenje da prihvatimo materijalni interes te zanemarimo izvornu vrijednost osobnosti ili identiteta) i slično.
Na kraju krajeva ovo može biti odlična prilika da shvatimo što nam se isplati. Dakle ne što nam se sviđa ili ne sviđa, nego što će nam konačno donijeti potrebni, konkretni, materijalni rezultat. Na neki način ćemo možda biti prisiljeni na to, spletom okolnosti. Kod utjecaja Rahua uvijek je bolje da mi kontroliramo želju nego da želja kontrolira nas. Jer želja može postati opsesivna, izbaciti nas iz ravnoteže i natjerati nas na manipulaciju ili zloupotrebu u čemu je Rahu vrlo uspješan. Kad smo prisilno izbačeni izvan ravnoteže imamo priliku da shvatimo koje vrijednosti su prave, a koje su lažne. Ponekad smo u zabludi jer smo privućeni željama koje nemaju povezanosti sa našim izvornim vrijednostima. Venera koja je debilitirana sada mora pročistiti naše želje u ono što je istinski praktično i izvedivo, a Rahu i Sunce razotkrivaju zablude na gore opisani način. 


Prvi planetarni fenomen se pak dešava več prvih dana listopada; 4.10. Merkur ulazi u svoju retrogradnost i tako ostaje do 25.10. Na svom putu u rikverc Merkur će do 16.10. biti u sideralnom znaku Vage (u druženju sa svojim egzaltiranim prijateljem Saturnom), a nakon toga pridružuje se Veneri, Suncu i Rahuu u sideralnoj Djevici.
To znači da će tokom obje pomrčine Merkur biti retrogradan što govori o komunikacijskim blokadama te nas upozorava da koristimo i ostale komunikacijske kanale osim onih uobičajenih. Prošli mjesec je postojalo uznemirenje elementa vode (poplave) kako smo i opisali u prethodnoj prognozi. Ovaj mjesec se to uznemirenje seli na element zemlje i zraka. To ukazuje na moguće probleme sa zračnim prometom, ali i potresima, nezgodama na zemlji i slično. Retrogradni Merkur govori o tome kako se nezgode mogu desiti kao rezultat neinformiranosti, neupućenosti, nedovoljne ili površne komunikacije ili prethodno nerazjašnjenih ciljeva i dogovora.


Prva pomrčina je pomrčina Mjeseca i dešava se na pun Mjesec 8.10., točno na Dan nezavisnosti (u Hrvatskoj). To je potpuna pomrčina Mjeseca koja se neće vidjeti iz naših krajeva jer će se dešavati tokom dana (od 10:17 do 15:32). Mjesec se nalazi u nakšatri (sazviježđu) Revati dok se Sunce nalazi u nakšatri Hasta. Kada usporedimo simbole ovih sazviježđa dobivamo značenje pomrčine, odnosno na kojem nivou pomrčina djeluje. Mjesec u blizini Ketua govori o intuiciji, maštovitosti i spremnosti na unutarnju promjenu i preobrazbu. Nekih će se stvari trebati odreći što znači da ćemo trebati usporediti svoje ciljeve, snove, maštanja, ideale sa konkretnim vrijednostima koje želimo stvoriti u svom životu. Hasta sazviježđe je dio neba koji opisuje stjecanje dobara, sredstava ili ideja. Simbol tog sazviježđa ja ruka koja grabi (ideje, ali i materijalno obilje). Ovo je sazviježđe koncentrirano na materijalno, vidljivo i konkretno. Nekih maštanja i neostvarivih snova trebati ćemo se odreći. Usmjerenje je u onom što se zaista može ostvariti i u danima pomrčine razotkriti će se što je samo puko maštarenje, a što je praktično i konkretno ostvarivo.
Tokom druge pomrčine tema će biti pomalo drugačija jer se ova pomrčina odvija u drugim sideralnim znakovima. To je djelimična pomrčina Sunca koja također neće biti vidljiva u našim krajevima jer se odvija nakon zalaska Sunca, navečer od 21:38 do 1:52.
Sunce i Mjesec su tada u nakšatri (sazviježđu) imenom Ćitra koja predstavlja pročišćenje kojim dolazimo do izvorne vrijednosti ili blagostanja, znanja, obilja. Simbol Ćitra nakšatre je dragi kamen što predstavlja vrijednost, ali takva se vrijednost stvara samo nakon dugog vremena provedenog pod velikim pritiskom. Razotkrivanje se tada dešava upravo na ovom nivou, budimo pozorni, pratimo signale prirode i učimo od nje.


Pozorni trebamo biti na sljedeće datume i okolnosti tokom listopada/oktobra:
Venera je tokom cijelog listopada/oktobra "spaljena" ili prekrivena snažnim zrakama Sunca (nalazi se u blizini Sunca). Tokom ovog mjeseca Venera će sustizati Sunce što znači da ćemo se na nivou ljubavi, partnerstva, zadovoljstva, umjetnosti i uživanja sve više i više susretati sa nedostacima, slabostima i greškama za koje ćemo kasnije trebati prihvatiti odgovornost. Ovo je početak perioda pročišćenja djelovanja Venere.
Ovo je također zadnji mjesec Saturnove egzaltacije. Drugog dana studenog/novembra Saturn ulazi u sideralni znak Škorpiona i u svoju egzaltaciju (Vagu) se neće vratiti do 2041 godine. Zato iskoristite ovaj zadnji mjesec, sve ono što niste stigli/mogli obaviti, a željeli ste započeti tokom egzaltacije Saturna započnite sada. Preporučam prije 24.10. kada će Saturn već ući u zadnji znak sideralne vage što predstavlja početak konačne promjene znakova.
12.10. - konjunkcija Sunca i Rahua. Pripaziti u prometu, to je kulminacija utjecaja Rahua na Sunce kako je gore opisano.
16.10. - Mjesec ulazi u sideralni znak Raka gdje će tvoriti Gađakešari yogu ili kombinaciju egzaltiranog Jupitera i Mjeseca u znaku Raka. Izvrsna kombinacija koju je pametno iskoristiti. Ova kombinacija predstavlja potencijal dostizanja pravih vrijednosti bez obzira na eventualno negativno okruženje.
Tog će dana Merkur promijeniti znak (iz Vage u Djevicu, podsjetimo se; Merkur je retrogradan i ide u 'rikverc') dan nakon toga (17.10.) susresti se sa Suncem u uskoj konjunkciji na rubu između sideralnih znakova Djevice i Vage. Na ovu je kombinaciju potrebno pripaziti pogotovo u prometu ili nezgodama na zemlji i u zraku. Također komunikacijske blokade su moguće, zakašnjenja u razumijevanju i definiranju želja, potreba, snova, ambicija i preuzimanja inicijative. Još ćemo pisati o ovoj kombinaciji, budite u toku.
18.10. Venera i Mars mijenjaju znakove. Period od 16.10 do 18.10 donijeti će nam mnoge promjene. Mars ulazi u idealistički znak Strijelca. Venera počinje svoje putovanje po svojem području Vage, Sunce je također u Vagi, a Saturn ovdje daje zadnju šansu. Stvari se stabiliziraju u ponedjeljak 20.10. Sve ćemo ove promjene popratiti na vrijeme.

Nema komentara:

Objavi komentar