srijeda, 18. ožujka 2015.

POMRČINA SUNCA

U uvodu na pomrčinu ovog petka jedan tekst o pomrčinama općenito:

Pomrčine općenito predstavljaju trenutke prekretnice u kojima se razotkriva ono što nam je inače nepoznato i nevidljivo. Zbog vrlo nestabilnog utjecaja na glavna svjetleća tijela (Sunce i Mjesec) tokom pomrčina ti se trenuci smatraju vrlo nestabilnim i nisu preporučljivi za donošenje važnih životnih odluka ili pokretanje nekih važnih projekata i slično. 3 dana prije i poslije pomrčine preporučljivo je izbjeći takve odluke.

Pomrčine su trenuci kada manipulativni i zloćudni elementi Rahu ili Ketu „prekrivaju“ ili oduzimaju svjetlost Sunca ili Mjeseca. To znači da je svjetlost duše (Sunce) ili uma (Mjesec) prekrivena ili oduzeta. U đjotišu se tradicionalno ne preporuča donošenje velikih životnih odluka upravo na dane pomrčina. Takvim danima preporuča se povećati molitvu, meditaciju, „sadhanu“ ili duhovnu praksu. Višnu Purana također navodi da mudre osobe na dane pomrčina obustavljaju sve aktivnosti pa čak i proučavanje svetih spisa.

Takvi trenutci znaju biti pogotovo intenzivni ako se dešavaju blizu važnih točaka u horoskopu ili planetarnih položaja u specifičnom natalnom horoskopu. U trenutcima pomrčine važno je zadržati uravnoteženost jer intenzitet trenutka može preplaviti osobu i vrlo lako se mogu desiti prekretnice koje mogu imati štetan utjecaj. To je poput revolucije koja razotkriva ono što je nevaljalo i prijeti da će svrgnuti vladajući sistem i uspostaviti nove modele funkcioniranja.


 Ono što je meni zanimljivo je sljedeće; mnogi sveci ili duhovno uzvišene osobe, pa čak i avatari i sama Božanska Osoba pojavljuju se upravo u trenutke koji se astrološki smatraju vrlo nepovoljnima (kao trenuci pomrčine; Šri Ćaitanja Mahaprabhu rođen upravo u trenutku pomrčine Mjeseca, zatim dani mladog Mjeseca; Gadhadara Pandit rođen na amavasja tithi (lunarni dan), sam Šri Krišna i Njegova pratilja Šrimati Radharani rođeni na aštami tithi što se smatra nepovoljnim, Narasimhadeva avatara rođen na ćaturdaši tithi što je također nepovoljno… spisak bi se mogao nastaviti).
Ono što sam ja iz ovoga naučio je da pojava uzvišenih duhovnih osobnosti i njihove milosti u trenucima najveće materijalne napetosti rješava mnoge probleme i uzdiže nas iznad svih eventualnih poteškoća ovog svijeta. Šri Ćaitanja je odabrao pojaviti se upravo u trenutak pomrčine jer tada su ljudi zaokupljeni mantranjem (recitiranjem) svetih imena i rečeno je da je cijeli univerzum odzvanjao zvukovima svetih imena u trenutku rođenja Šri Ćaitanje. Očito je to bio pravi trenutak za takvu pojavu.
Poruka je jasna; duhovnost je primarni princip, a sve materijalne okolnosti (pomrčine i ostale loše ili dobre kombinacije) podređene su duhovnoj snazi i odluci žive duše… 


Svjetovno gledano mnoge utjecajne osobe su rođene na dane pomrčine poput nasljednika kraljevske obitelji princa Williama i Kate Middleton; William je rođen na dan pomrčine Sunca, a Kate rođena na dan pomrčine Mjeseca. Ostaje nam tek vidjeti kakve će oni promjene donijeti. Na spisku rođenih na dane pomrčine možemo pronaći mnoge kraljeve i pripadnike kraljevskih obitelji, ali i Marka Zuckerberga, začetnika Facebooka, a između ostalih tu su i Bono, Fred Astaire, Mark David Chapman, Peter Ilich Tchaikovski i ostali.
Kraljevi poput kralja Italije Vittoria Emanuelea i Jugoslavenskog kralja Petra su također rođeni u trenutku pomrčine Sunca i bili prisiljeni napustiti prijestolje nakon čega je u njihovim zemljama ukinuta monarhija. Kralj Francuske Luj XV, koji je također rođen u trenutku pomrčine Mjeseca, preminuo je 15 godina prije Francuske revolucije, ali je svojim načinom vladanja ustvari započeo proces neizbježnog raspada tadašnje francuske monarhije.

Zaključak je da trenutci u blizini pomrčine donose intenzivna iskustva bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. Utjecaj čvorova na Sunce i Mjesec, najveća svjetleća tijela na nebu, govori o velikim previranjima i revolucionarnim promjenama, odnosno izvanrednom utjecaju i težini karmičkog zadatka koji je u tim trenutcima prisutan.

Nema komentara:

Objavi komentar