četvrtak, 28. svibnja 2015.

GANGA PUJA ILI DAN SILASKA GANGE

Danas je dan koji se naziva Ganga Puja.
To je doslovno "rođenje ili silaženje majke Gange". Ovaj festival je posvećen proslavi i obožavanju rijeke Ganges, ili Majke Ganges.
Vjeruje se da Ganges protječe kroz sva tri svijeta; u duhovnom se zove Mandakini, na zemlji Ganges (ili Ganga), a u nižim svjetovima Bhagirathi. Zato je Ganga poznata kao «Tripataga», ili «Rijeka Triju Putova».
Prvobitno je Ganga tekla rajem. Sišla je na zemlju kako bi mudrac Bhagiratha izvršio žrtvovanja, zato se zove Bhagirathi.

Festivali vezani uz rijeke u biti su svečanosti kupanja. Rijeka Ganga obožava se kao majka i Boginja, osobito kod ljudi iz Uttara Pradesha, Bihara i Bengla kroz koje rijeka protječe. Na taj dan, ako bhakta nije u mogućnosti posjetiti i okupati se u rijeci Gangi, tad Ganga jal (voda), koji većina Hindusa čuva kod kuće služi za pročišćenje Ganga se obožava diljem Indije čak i u onim mjestima kroz koje ne protječe.
Umrijeti na obali Gange smatra se vrlo povoljnijim. Ako to nije moguće, onda se ostatci nakon kremiranja moraju potopiti u vodu Gange, kako bi se osoba oslobodila kruga rođenja i ponovnog rođenja
Glavna središta za obožavanje Gange su; Gangotri, izvor rijeke, Haridwar, gdje je sišla u nizinu; Allahabad, gdje se spaja sa Yamunom; Varanasi, sveti grad; i Otok Sagara, njezin rukavac gdje ona napokon utječe u Bengalski zaljev
Ganga katkada poprimi ljudski oblik u kojem se prikazuje kao prelijepa mlada žena koja stoji na krokodilu i u rukama drži vrč vode. Njezin prikaz, sa Božicom Yamunom, drugom svetom rijekom božanstava, često se slika na vrata hramova i palača.


U jednoj takvoj pojavi, udala se za Kralja Shantanu kojem je rodila sina Bhishmu, djeda zaraćenih Pandava i Kaurava (vidi Maharabhatu).

Prema pripovijesti, o silasku Gange, jednom je nekoliko demona uznemirivalo isposnike, ne dajući im da vrše svoje isposničke dužnosti. Danju, bi bili protjerani u ocean, ali pod okriljem noći isplivali bi iz oceana i opet ispočetka počinjali uznemirivati isposnike.
Očajni isposnici požalili su se Rishiju Agastyu. Agastya, poznat po svim gastronomskim sposobnostima, popio je svu vodu iz oceana. Iako je to napravio u dobroj namjeri, rezultiralo je nestašicom vode potrebne za održavanje života a zemlja je postala ispucala i suha.
Prema legendi, Kralj Sagara iz Ikskvaku dinastije koji je vladao Ayodhyom u Uttar Pradeshi, imao je dvije kraljice, Keshani i Sumati, ali s niti jednom nije imao djece. Sagara je vršio mnogobrojne pokore ne bili mu žene rodile sinove.
Ali dok je Keshani rodila sina Asmaju, Sumati se mučila sa 60.000 sinova. Sagara je vršio Ashwamedha žrtvovanje da bi proglasio svoju nadmoć nad susjednim kraljevstvima.
Prema vladajućim običajima, žrtvovanje konja dopuštalo je i omogućavalo konju lutanje po susjednim kraljevstvima. Ako je konj uhvaćen, dolazilo bi do bitke čiji bi ishod odlučivao pobjednika.
60.000 Sagarinih sinova pratilo je konja kada su ga vidjeli da ulazi u pećinu u kojoj je Kapila meditirao. Ne našavši konja u pećini zaključili su da ga je Kapila namjerno uhvatio. Zato što je mudrac nisu ga ubili, ali su ga počeli ometati u meditaciji.
Uznemiren jer je ometen, Kapila je kletvom spalio 60.000 Sagarinih sinova i pretvorio ih u pepeo.
Kako mu se ni konj ni sinovi nisu vraćali Kralj Sagara postao je uznemiren i poslao je unuka Anshumana da ih potraži.
Kapila Muni ispričao je Anshumanu što se zbilo.
Tada ga je Anshuman upitao; «Kako se mogu poništiti grijesi kraljevih sinova?»
Kapila Muni odgovori; «Spasit će sa ako voda Gange poteče ovim predjelom.»
Anshuman je pokušao, ali nije uspio spustiti Gangu na zemlju. Njegov sin Dilip također je pokušao, ali ni on nije uspio. Napokon njegov sin Bhagiratha, nakon što je izvršio mnoge strogosti uspio je spustiti Gangu na zemlju.
Bhagiratha je molio Brahmu, Stvoritelja, da okonča sušu. Brahma mu je rekao neka zamoli Višnua, Zaštitnika, da dopusti nebeskoj Gangi da istječe iz Njegovog palca, na zemlju. Višnu mu je dozvolio, ali Ga je poslao neka zamoli Šivu, da dopusti riječnoj bujici da Mu pada na glavu prije nego se spusti na zemlju pošto je rijeka toliko moćna i ako se nesmetano spusti njezin pad će raspoloviti zemlju. Šiva je pristao prihvatiti golemu težinu vodopada Gange zamrsivši visoko kosu na glavi. Ovako uhvaćena u zamku i spriječena napredovati, rijeka je krivudala kroz labirint Njegove kose, izgubivši snagu, nježno je sišla na Himalaju odakle je potekla ravno, natapajući svojom vodom isušenu zemlju.


Zato se prikazuje Ganga zapletena u Šivinu kosu, koji se također zove Gangadhara. Pojavivši se na Himalaji, Smatra se da je kći Himalaje i boginje Mene i starija sestra Parvati, koja je također kći Himalaje.

Sedam načina obožavanja Gange su:
Zazivajući je imenom, «O Ganga»,
Održavajući darshan na njoj,
Prelijevanje njezine vode,
Obožavanjem i kupanjem,
Stojeći u vodi rijeke, i
Vađenje životinjskih ostataka iz nje.

Nema komentara:

Objavi komentar