nedjelja, 3. svibnja 2015.

PUN MJESEC U SVATI NAKŠATRI

Večeras je pun Mjesec. U trenutku svoje punine Mjesec će biti na samom kraju nakšatre (sazviježđa) pod imenom Svati. Sama riječ Svati znači „nezavisan“. Simbol sazviježđa je pupoljak ili izdanak koji se ljulja na vjetru. Božanstvo je Vayu, bog vjetra, a vladar je Rahu.
Ovo sazviježđe predstavlja zvijezda Acturus koja predstavlja bogatstvo, uspjeh u finim umjetnostima i odlučnost. Vayu (bog vjetra i zraka) je pročišćavaoc koji predstavlja pranayamu (dah ili disanje) koja održava život. Božica Sarasvati se također povezuje sa ovim sazviježđem i ona predstavlja umjetnost i učenje.
Ovaj dio neba predstavlja uspjeh u polju umjetnosti, literature, muzike. Financijski i poslovni uspjeh također darovi ove nakšatre. Prisutan je blagoslov darom komunikacije te vještinom predstavljanja i razotkrivanja znanja i interesa.
Svati predstavlja sposobnost da „jašemo zajedno sa vjetrom“ što nas čini vrlo fleksibilnima, ali ponekad i nestabilnima. Radoznalost i želja za učenjem je ovdje prisutna. Neki od nas mogu imati visoko razvijenu intuiciju i imati duboke uvide večeras ili noćas. No zbog zračne nestabilnosti još je uvijek prisutna ranjivost i žudnja za nezavisnošću, ali i sposobnost opstana (preživljavanje, to je simbol mladog i krhkog izdanka ili pupoljka).
Svati se ponekad prevodi kao „svećenik“, što govori i o učenosti u teologiji.
Ono na što treba pripaziti je "vata" priroda ili tjelesni element (po ayur-vedi). Ovo se posebno može manifestirati kao emotivni ili mentalni nemir večeras.
Zbog zastupljenosti „vjetra“ i „zraka“ može se pojaviti nemir ili nemogućnost da se dugo ostane na jednom mjestu. Vjetar može uzrokovati i oluje, vrtloge, pijavice koje mogu imati razornu snagu. Naizgled dolazi iz ničega... iz zraka koji nema formu oblik, supstancu...
Pošto je vladar ovog znaka (Vaga) Venera ljubav je danas vrlo bitna i važna stvar. A kada nije?

Zanimljiva simbolika povezana sa vjetrom je pročišćavanje zrna žita od ljuski pomoću vjetra. Krišna kaže u Bhagavad Giti „od svih pročišćavaoca, Ja sam vjetar…“


Nema komentara:

Objavi komentar