četvrtak, 26. rujna 2013.

Merkur u sideralnom znaku Vage do 1.12.2013.

Merkur je prešao u sideralni znak Vage. To nam daje odlične mogućnosti za pregovaranje, diplomaciju, dogovore i komunikaciju općenito.
Merkur u Vagi stvara most između dvije strane. Dovoljno je pametan da može razumijeti obje strane istovremeno i na taj način stvoriti harmoniju i sklad među dvije krajnosti.
Merkur je vladar dualnih znakova (Blizanci i Djevica) i kao takav odličan je komunikator i posrednik. Razumije obje strane, to je njegov dar i tako stvara spoj kontroverzi i racionalizaciju nekih apstraktnih tema i kompliciranih pojava.


 Merkur je trenutno u dobrom odnosu sa Jupiterom (omogućena komunikacija + znanje), a ovim tranzitom i promjenom znaka Merur otvara period koji nas polako, ali sigurno dovodi do preostale dvije pomrčine u 2013 godini (19.10. i 3.11.) i zadnji period Merkurove retrogradnosti tokom ove godine (21.10. – 10.11.). Uskoro malo više o tim detaljima... 


Prvi dan Merkurovog tranzita kroz Vagu donio je rješenje slučaja lex Perković zbog kojeg su Hrvatskoj prijetile sankcije. Dakle diplomatske sposobnosti odličnog komunikatora Merkura u Vagi su upalile. I na kraju su se političke odluke ipak uravnotežile (egzaltiran Saturn donosi rezultate, razboritost i na kraju ipak odgovornost). Ali neki su se zaista trebali susresti sa svojim egom i podvrgnuti ga interesu zajednice, harmonije i ravnoteže.


No, uoči uske konjunkcije Saturna i Rahua imali smo slučaj masovnih ubistava u Keniji i istog dana samoubilački napad ispred crkve u Pakistanu, oba napada motivirana vjerskim fanatizmom i u oba napada je poginulo približno isti broj žrtava (oko 60 ubijenih).
Merkur se približava Saturnu dok Venera polako odmiče iz zagrljaja Saturna i Rahua. No, sve ove planete (Merkur, Saturn i Venera) su prijateljski naklonjene jedna prema drugoj i mogu se lijepo podržati. Oni svi zajedno pripadaju istom planetarnom kampu ili skupini prijatelja.
Problem može nastati kada se prijatelji posvađaju. Jer to se i dešava kada se grahe prijatelji nađu u istoj bhavi ili kući. Nastaje netrpeljivost i prijatelji postaju neprijatelji. To se i pokazalo u gornja dva nemila i neželjena primjera. Saturn (kazna koju ispaštamo zbog grijeha) i Venera (lažni pravednik) manifestiraju svoje pravo lice pod uskim utjecajem eksplozivnog, revolucionarnog i fanatičnog Rahua. 


Da vidimo što stari spisi klasičnog đjotiša govore o položaju Merkura u Vagi:
Đataka Bharnam od Pandita Dundirađa kaže:
"Ako je Merkur u Vagi osoba je lažljiva, estravagantna, vrlo vješta u svojim talentima, vrši pakosna djela, previše priča, posjeduje određene ovisnosti i krajnje je griješna."
Po ovom vidimo da je položaj Merkura u Vagi prikazan kao negativan. To je sigurno istina kada je takav Merkur pod utjecajem zloćudnih planeta. To može biti i trenutni slučaj jer se Merkur približava utjecaju Saturna i Rahua. Saturn je egzaltiran i u nekim slučajevima neće manifestirati svoju zlobnu negativnost, ali Rahu... on je sigurno negativan.
Merkur, u svom dobrom i pozitivnom elementu, daje duboko razumijevanje realnosti i stvaranja ravnoteže u toj realnosti. Može izraziti svoje ideje na jasan i razumljiv način. Ovo također pokazuje interes za muziku i slične umjetnosti.
Saravali od Kalyana Varme tvrdi ovako:
"Osoba sa Merkurom u Vagi imati će znanja o mnogim umjetnostima, biti će uspješna u argumentiranju i govorništvu, neobuzdano će trošiti novac, imati će poslove na raznim mjestima, poštovati će mudrace i goste, Božanstva i starije. Uspješno će se pretvarati da služi druge, biti će ljupka osoba, odana Bogu, prevrtljiva, nestalnog uma i ponekad temperamentna, a ponekad vrlo smirena i miroljubiva. "


Pogledajmo dva primjera osoba rođenih sa Merkurom u Vagi. Prva je Olivia Newton-John rođena upravo na današnji dan 26. rujna; kod nje sam imao dilemu oko znaka ascendenta jer se sama točka ascendenta nalazi na zadnjem stupnju Lava i mali pomak (čak u geografskom položaju rođenja) donosi veliku promjenu. Kako bi Vi okarakterizirali Oliviu; kao Lavicu (ascendent) ili Djevicu? Nakon što sam se "konzultirao sa nebom" (čit. napravio "prašnu" ili horarni horoskop) dobio sam signal koji upućuje na Lava. I tako sam smjestio njen ascendent na zadnji stupanj Lava.
Vladar druge kuće financijskog uspjeha, Merkur, je u trećoj kući nastupa, u Vagi, sa Marsom i Ketuom. Mars je aktivan i govori o aktivnoj umjetnosti poput plesa, a zajedno sa Merkurom uVagi tvori odličnu kombinaciju za financijski uspjeh. Mars je u ovoj karti "Yogakaraka" i predstavlja uspjeh i sreću. Na taj način kroz filter Vage i treće kuće manifestira svoj povoljan utjecaj.
Vaga je pod vladavinom Venere i predstavlja ravnotežu, sklad, harmoniju, ljepotu, uživanje, ukratko umjetnost. Mars je aktivan i pokretan, vatreni element i očito govori o manifestaciji umjetnosti i ljepote kroz ples. Treća kuća je kuća nastupa ili načina kako osoba komunicira (nastupa). Ples jedakle, način komuniciranja Olivie.
No, Olivia je poznata i po glasu (pjevanju), a Merkur je ovdje "vladar glasa" (ili vladar druge kuće). Opet, dobra pozicija Merkura u Vagi, zajedno sa Marsom daruje uspjeh i dobre sposobnosti na tom nivou.


Drugi primjer je talijanski muzičar poznat kao Zucchero, rođen na jučerašnji dan, 25. rujna. Ovaj pjevač ima odličan položaj Jupitera koji omogućava vrhunac kreativnosti i stvaralačke inteligencije. Ovo predstavlja fokus njegovog života, ali i omogućuje vanredan uspjeh i sreću.
Merkur je u ovoj karti u osmoj kući, znaku Vage. Ovo je kuća izazova, kompromisa i iskušenja. Zbog toga ovo nije povoljan položaj za partnerstva, komunikaciju i samopouzdanje (Merkur je vladar sedme kuće partnerstva i četvrtke kuće samopouzdanja) i predstavlja izvjestan "test lojalnosti" prema partnerstvima, ali i prema sebi samome.
Saturn je ovdje uz Merkur i govori o tome da će se izazovi manifestirati na poprilično težak i neugodan način, ali sa konačnim rezultatom uravnoteženja jer je Saturn u Vagi egzaltiran. Također, još jedno olakšanje slijedi u odnosu Venere-Merkura, tzv "parivartana joge" ili povezanosti vladara sedme i osme kuće (u ovom slučaju) koji su međusobno osnažili svoje položaje i umanjili negativnosti. Sljedeći faktor olakšanja je "vipareta rađa joga" u sedmoj kući (Venera i Sunce u sedmoj kući partnerstva) koja govori o tome kako na kraju ipak slijedi uspjeh i uklanjanje poteškoća. Ovaj položaj je poput nekog blagoslova više sile koji čak i bez direktnog utjecaja osobe uklanja poteškoće.
Mjesec iz pobjedničkog sazviježđa "Purva Ašada" aspektira četvrtu i sedmu kuću i pomaže ukloniti probleme i također poništava debilitaciju Venere u Djevici. Mars u šestoj kući neprijatelja uspješan je i hrabar borac protiv prepreka i sposoban osvojiti sve ciljeve i dostignuća. Mars je vladar druge kuće glasa i zaključujemo da je glas pravo i istinsko oružje za uspjeh i pobjedu Zucchera. 


Nema komentara:

Objavi komentar