subota, 12. listopada 2013.

Osobine i zadaci astrologa

Osobine i zadaci astrologa kako su opisani u spisima đjotiš astrologije:



"Brihat Parašara Hora Šastra":

Prenijeti ću ti ovo znanje onako kako sam ga čuo od Brahme. Učenja astrološke znanosti trebaju biti data samo studentima koji su dobri i mirni, koji poštuju starije i prethodnike, koji govore samo istinu i koji poštuju Boga. Jedino na taj način dobar rezultat može slijediti. Učenja ove znanosti ne trebaju se davati studentima koji su nevoljni, ateistima ili prepredenima. O učeni! Ova znanost je objašnjena od strane Gospodina Brahme mudracu Naradi, a on je u svojoj poniznosti razložio isto mudracu Šaunaki.

Ja sam razotkrio isto znanje onakvo kakvo jeste pred tobom. Ovo znanje se nikada ne bi trebalo davati osobama koje su ljubomorne, tupe, arogantne i optužujuće. Ovo vrhovno i pobožno znanje treba se davati pobožnim, odanim, istinoljubivim, inteligentnim, krotkim i uglednim osobama. Osoba koja poznanje ovo znanje treba biti sposobna da uspostavi kontrolu svojih osjetila. Povoljna i nepovoljna predviđanja takve osobe obistiniti će se.


"Brihat Samhita":

Sljedeće su odlike astrologa: astrolog treba njegovati čistoću, efikasnost, srčanost, elokventnost, treba biti dosjetljiv i mudar, poznavaoc vremena i mjesta, iskren, ne bojažljiv na javnim okupljanjima, ne nadmašen od svojih kolega-studenata, ekspert, slobodan od svih poroka, učen u ritualima preventivnog i kurativnog tipa, angažiran u obožavanju Boga, vršenju strogosti i posta, treba posjedovati veliku moć koja je stvorena njegovim izvanrednim dostignućima u naučnom znanju i treba biti sposoban odgovoriti na sva pitanja koja mu se postave i predložiti mjere za poboljšanje stanja.


"Prašna Marga":

Ova uzvišena znanost o astrologiji treba se studirati samo od strane Brahmana. Ispravno učenje ove znanosti vodi osobu do stjecanja obilja, zasluga, spasenja, ugleda i slave. (. . .) Osoba koja je savladala ovu znanost, koja ima dobro znanje matematike, koja vodi pobožan život, koja je istinoljubiva, koja je oslobođena taštine i učena u Vedama, mantrama i tantrama, jedino takva osoba može se nazvati Daivagja ili "vidioc". Sva predviđanja koja takva osoba da obistiniti će se i nikada neće biti lažna. Učeni podržavaju ovu izjavu.

Onaj tko je stekao temeljito znanje o različitim Horama, koji je stručnjak u pet Siddhanti, tko ima sposobnost da donese zaključak i tko je iniciran u tajnu mantru od strane prethodnika jedino može poznavati znanje skriveno u horoskopu. Samo ponizna pitanja zaslužuju odgovor. Ne trebaju se davati predviđanja koja nisu tražena i onome tko ih nije tražio. Također predviđanja kojima je namjera testirati astrologa se ne trebaju davati. Ako astrolog pokuša odgovoriti na ovakva pitanja neće biti sposoban dobiti ispravan odgovor. Bilo da je to traženo ili ne, ako postoji želja da se zna budućnost, astrolog treba dati predviđanje. Kao što Vašišta Muni kaže:
"Oni koji imaju želju da znaju budućnost, bilo da postave pitanje ili ne, zaslužuju da im se da predviđanje".

1 komentar:

  1. "Učenja astrološke znanosti trebaju biti data samo studentima koji su dobri i mirni, koji poštuju starije i prethodnike, koji govore samo istinu i koji poštuju Boga. Jedino na taj način dobar rezultat može slijediti. Učenja ove znanosti ne trebaju se davati studentima koji su nevoljni, ateistima ili prepredenima."
    ovo je najbitniji dio kod odabira učenika! zaista!

    OdgovoriIzbriši