subota, 26. listopada 2013.

Pablo Picasso

Povodom jučerašnjeg rođendana Pabla Picassa ovdje je kratki pogled u njegovu natalnu kartu:


Vladar ascendenta (Mjesec) u petoj kući stvaralaštva odmah govori o kreativnosti i bujnoj mašti. Ovdje su i Merkur i Rahu, svi zajedno u sideralnom znaku Škorpiona. Rahu govori o apstrakciji, a Merkur o konkretnom i racionalnom, skoro matematičkom pristupu i posvećivanju pažnje detaljima (kubizam). Merkur i Mjesec su ustvari pokazatelji njegovog stvaralaštva i talenta koji će manifestirati u ovom životu (vidljivo iz navamša karte). Sve to govori o dubokoj imaginaciji, sposobnosti da se sa stvaralaštvom ide "do kraja", ali i pažnji na detalje. Pošto je Merkur u obje karte (raši i navamša) u vodenim znakovima daje jasno i konkretno predstavljanje unutarnjeg sadržaja, odnosno onoga što je iracionalno ili imaginarno.
Venera u trećoj kući, u sideralnom znaku Djevice, govori o tome da će Pablo koristiti umjetnost kao alat svojeg djelovanja ili oružje pri ostvarenju svojih ambicija. Djevica daje ponovo konretnost, jasnoću, pažnju na detalje i slično pri upotrebi energija Venere u ostvarenju ambicija i ciljeva. Treća kuća je također kuća ruku i upotrebe ruku; Venera predstavlja umjetnost i sve discipline koje su povezane sa umjetnošću. Zaključak je jasan
Specifičnost ove karte su 4 debilitirane planete: Mjesec, Venera, Sunce i Saturn. Sve debilitacije su poništene sa redom; Ketuom, Merkurom, Saturnom i Suncem. Za svaki "nedostatak" pronašao se kontraefekt ili protuteža koja je uspjela tzv nedostatke uravnotežiti ili nadomjestiti drugim dobrim osobinama.
Jedan od fokusa ove natalne karte koji je Picassa stvorio Picassom je ustvari os Rahua i Ketua uz koju su Mjesec i Merkur u petoj kući kreativnosti u Škorpionu koji je smion i spreman na preobrazbu i transformaciju i retrogradni Jupiter u Biku koji daje talent za slikanje.
Nedavno sam čuo izreku: "Picasso nije čekao da počne slikati kao Picaso da bi postao Picasso" kužite???

Nema komentara:

Objavi komentar