subota, 10. kolovoza 2013.

FILOZOFIJA ASTROLOGIJE (prvi dio)

Astrologija je znanost koja nam razotkriva istinu. Konačni cilj i svrha astrologije je saznati istinu. Astrolog zato treba biti odan istini u njenoj najvišoj formi. Kao takav treba biti poznavaoc apsolutne istine ili pravog, prirodnog stanja stvari. Također treba biti sposoban tu istinu prenijeti i dati drugima.

Poznavanje istine dolazi ne samo prihvaćanjem teoretskog znanja nego i prakticiranjem tog istog znanja. Upravo to prakticiranje daje astrologu punomoć na osnovu koje njegove riječi dobivaju težinu odnosno postaju istinite. Bez praktičnog i iskustvenog znanja tumačenja astrologa zadržavaju se na površinskom (teoretskom) nivou i ne mogu zadovoljiti iskonsku težnju za istinom koja jedina može dati istinsko olakšanje i pokazati pravi put.

Vedska astrologija se tradicionalno naziva «đjotiš». Ta riječ vuče porijeklo od riječi «đjoti» što označava svjetlost ili mogućnost viđenja (bez svjetlosti ne možemo vidjeti, svjetlost je ono što razgoni tamu i razotkriva istinu). Svjetlost je dakle sinonim koji opisuje viziju pravog stanja stvari. Đjotiš se također naziva okom Veda. Pojam je ponovno povezan sa vizijom. Oku je potrebna «svjetlost» jer bez nje ne može vidjeti. Astrologija razgoni tamu i daje mogućnost viđenja realnosti.

Astrolog treba imati sposobnost da «vidi», da pomoću svjetlosti astrologije obasja tamu i pokaže istinu. Tradicionalno astrolog se naziva «Daivagja» što znači onaj koji poznaje «Božanstvenost» ili onaj koji poznaje apsolutnu istinu. Taj termin opisuje osobu koja posjeduje znanje o božanskim energijama i o načinu njihovog djelovanja i očitovanja. Na taj način astrolog postaje posrednik između više istine i ljudi koji traže višu istinu. Osigurati ispravno prenošenje tog znanja prioritet je astrologa. To je izuzetno velika odgovornost i zato je astrologija tradicionalno rezervirana za najinteligentnije osobe koje su u potpunosti odane istini i žive život u potpunoj vrlini. 




© Sva prava pridržana: Dean Valentić

Nema komentara:

Objavi komentar