ponedjeljak, 26. kolovoza 2013.

Zodijak - sideralni i tropski

Kada sa našeg stajališta na Zemlji gledamo nebo, ono što nas, kao astrologe, zanima, je pojas koji se proteže 9 stupnja u svaku stranu od nebeskog ekvatora (odnosno projekcije zemaljskog ekvatora na nebu). Taj pojas u astrologiji nazivamo zodijak. Planete koje promatramo gibaju se unutar tog pojasa, a u pozadini možemo vidjeti zvijezde koje tvore sazviježđa koja u Vedskoj astrologiji nazivamo nakšatre. Pošto krug nema početka ni kraja trebamo odabrati jednu točku na nebu koja će označavati početak našeg zodijaka. Sazviježđa koja vidimo u pozadini zodijačkog prstena su nepokretna te se na osnovu njih, u Vedskoj astrologiji, određuje početna točka zodijaka. Zvijezda koja je danas poznata kao Zeta Piscium označava početak zodijaka, odnosno nulti stupanj prvog zodijačkog znaka, Ovna. Ta zvijezda danas nije više vidljiva pa njenu lokaciju određujemo po zvijezdi Spica koja se nalazi točno nasuprot Zeta Piscium zvijezdi, odnosno 180 stupnjeva od Zeta Piscium zvijezde.

Kao što znamo, astrologija se bazira na promatranju planeta Sunčevog sistema koji se gibaju zodijakom. Od sedam planeta dvije su najvidljivije i sukladno tome najizraženijeg utjecaja; Sunce i Mjesec. Nazivamo ih svjetlećim nebeskim tijelima. Zodijak se sastoji od 360 stupnjeva i može se 
podijeliti u dva dijela od 180 stupnjeva. Vladavina nad jednom polovinom zodijaka je dodijeljena Suncu i ta polovina se naziva Dakšinajana (što znači južna polovica). Ona počinje na nultom stupnju Lava, a završava na nultom stupnju Vodenjaka. Drugom polovinom vlada Mjesec i ona se naziva Utarajana (sjeverna polovica), a počinje na prvom stupnju Vodenjaka i završava na tridesetom stupnju Raka. Na taj način svaka od dvije svijetleće planete vlada nad svojom polovicom zodijaka. Dvije polovine su zatim podijeljene svaka u šest dijelova od trideset stupnjeva.

Nad Rakom, znakom koji je na granici između dvije polovice, vlada Mjesec, a nad drugim graničnim znakom, Lavom, vlada Sunce. Ostalim dijelovima je zatim pridodana vladavina ostalih planeta i to onakvim redom kakvim su te planete udaljene od Sunca. Najbliža planeta Suncu je Merkur i on vlada znakovima koji slijede nakon Raka i Lava, a to su Blizanci i Djevica. Sljedeća je Venera i ona vlada Bikom i Vagom. Zatim Mars koji vlada Ovnom i Škorpionom. Jupiter vlada Ribama i Strijelcom, a Saturn Vodenjakom i Jarcom. Zodijak koji smo na ovaj način opisali naziva se sideralni zodijak. Značajno za njega je da se njegov početak određuje na osnovi položaja nepomičnih zvijezda na nebu i to konkretno zvijezde Zeta Piscium. Zvijezde su nepomične i ovaj zodijak je isto tako nepomičan. Zato se u Vedskoj terminologiji naziva Nirayana zodijak (što znači nepomičan).

To je važno shvatiti kako bismo razumijeli razliku između sideralnog zodijaka i tropskog zodijaka. Vedska astrologija u svojim proračunima upotrebljava sideralni zodijak (osim u nekim rijetkim slučajevima). Astrologija koju poznajemo na zapadu koristi tropski zodijak. Objasnimo razliku između tropskog i sideralnog zodijaka: početak tropskog zodijaka se određuje prema položaju Sunca na dan proljetne ravnodnevnice. Položaj na kojem se Sunce nalazi toga trenutka je nulti stupanj Ovna i označava početak zodijaka. Promatranja potvrđuju da se Sunce ne nalazi na istom položaju sideralnog zodijaka svake godine na dan proljetne ravnodnevnice. Za točno godinu dana Sunce pređe 360 stupnjeva umanjeno za vrijednost od 50 1/3 sekundi stupnja. Tako položaj Sunca ove godine na dan proljetne ravnodnevnice neće biti isti kao položaj Sunca na isti dan prošle ili sljedeće godine u sideralnom, nepomičnom, zodijaku.

Na taj način se isto tako početak zodijaka, nulti stupanj Ovna, pomiče unatrag za 50 1/3 sekundi stupnja godišnje u odnosu na početak sideralnog zodijaka. Tropski zodijak iz tog razloga nazivamo Sayana zodijak (ili pomični zodijak). Vrijeme koje je potrebno da tropski zodijak napravi cijeli krug u odnosu na početak sideralnog zodijaka iznosi 25 870 godina. Postoji trenutak kada se početak tropskog i sideralnog zodijaka poklapaju i taj je slučaj zadnji put zabilježen "nedavno", 285. godine. Trenutna razlika između početaka dvaju zodijaka je približno 23 stupnja i 52 minute. Naravno, ta se vrijednost svake godine povećava. Postoje različita mišljenja o vrijednosti godišnjeg pomaka koji se naziva Ajanamša ili precesija. Najčešće upotrebljavana vrijednost ajanamše se naziva Lahiri i njena upotreba je preporučena od strane vlade Indije.

Nema komentara:

Objavi komentar