srijeda, 21. kolovoza 2013.

Pun Mjesec i debilitirani Mars i Venera, uz pratnju ostalih planeta i zvijezda

Upravo je prošao trenutak punog Mjeseca. Sunce je u Lavu, a Mjesec u Vodenjaku - lijepi spoj suprotnosti. Lav je egocentrik koji gleda samo sebe, a Vodenjak humanitarno nastrojen dobrotvor koji bi sve dao drugima, a sebi ništa. Zato se Lav i Vodenjak u kompatibilnosti ne slažu iako su opozicija (inače su opozicije u kompatibilnosti odlične).
Noćas je očito noć spajanja suprotnosti i prilika da zavirimo u onu drugu stranu koja nam je mrska, neobična, drugačija, nespojiva sa nama ...
Vladar Lava je Sunce, a Vodenjaka Saturn. Veže ih zanimljiva rodbinska veza; naime Saturn je sin Sunca. No, Saturn se pobunio protiv autoriteta svog oca, odlučio ga napustiti i predstavljati njegovu potpunu suprotnost. Sunce predstavlja svjetlost, a Saturn tamu.



Venera i Mars su debilitirani


Venera predstavlja ljubav koja traži zadovoljstvo na praktičnom nivou, a Mars je aktivnost koja traži svoj put manifestacije kroz suosjećajnost i velikodušnost. Pomaganje i služenje je zajedničko za oboje u ovom trenutku. Možda je i pomalo neobično jer Venera u svojoj želji za zadovoljstvima zna biti vrlo škrta i sebična, a Mars zna biti kompetitivan i želi biti prvi i jedini. No, sada djeluju drugačije i na nebu se stvara utjecaj koji podržava praktično i konkretno služenje, suosjećanje, davanje, pomaganje, samilost i slično.
Mjesec je trenutno u Vodenjaku (pun puncat) što govori o važnosti druženja u sljedećih par dana.
Sunce u Lavu govori o vodstvu, ali uz ovaj spomenuti debilitirani dvojac to vodstvo sada treba biti ono što vodstvo i jeste: služenje i pomaganje drugima da ostvare svoj puni potencijal.
Dodajmo još i egzaltirani Saturn i dobivamo primjesu ravnoteže, pravednosti, suradnje i lojalnosti.

Sunce je u svojoj domeni (multrikonu); znaku Lava.


Surja ili Vivasvan (Sunce) je prvi od polubogova. Sin je Kašjape Munija i Aditi što ga čini unukom Brahme ili stvoritelja ovog materijalnog univerzuma. U Vedama ga također nazivaju Aditja što znači „neuništiv“.
Žene Surje su Samgja i Ćaja, kćeri arhitekta polubogova Višvakarme. Potomci Surje i Samgje su Maharađa Šradadeva, Jamarađa (bog smrti) i kćer Jami (sveta rijeka Jamuna). Sa Ćajom Surja ima Savarni Munija, Tapati i Sanaišćaru (Saturn).
Pošto je Surja izuzetno vruć Samgja nije mogla izdržati njegovu toplotu. Zato je otišla u šumu kako bi vršila pokore. Surja ju je otišao tražiti i pronašao kako se skriva u šumi u obliku kobile. Zatim je sam preuzeo oblik konja i kao rezultat njihovog druženja rodili su se blizanci Ašvini Kumare.
Kada je Surja vratio Samgju kući ona se potužila svom ocu. Višvakarma je tada pokušao smanjiti sjaj Sunca iako je mogao oduzeti samo jedan mali djelić izvorne svjetlosti i vrućine. Od tog dijela Sunčeve svjetlosti i topline stvoreni su Višnuov disk, Šivin trozubac, Kuverina letjelica pušpaka-vimana i Kartikejino oružje šakti. 


Pravi uzrok materijalne manifestacije je Narajana. Kada su mu svete osobe, koje su potpuno svjesne znanja Veda, ponudile molitve, sišao je u materijalni svijet u obliku Sunca. Na taj način Narajana nudi dobrobit svim planetima i pročišćava sve aktivnosti. Podijelio se je u dvanaest dijelova (mjeseci) i stvorio godišnja doba, počevši sa proljećem. Tako je stvorio osobine godišnjih doba kao što su toplota, hladnoća i slično. U podjeli vremena na dvanaest mjeseci dolazi do dodira sa znakovima zodijaka i u skladu sa prelaskom preko određenog znaka zodijaka Sunce dobiva ime. Na taj način Surja ima dvanaest imena u skladu sa tranzitom preko određenog zodijakalnog znaka na nebu.

Nema komentara:

Objavi komentar