srijeda, 18. prosinca 2013.

Gandanta – karmički čvor


Rubni položaj bilo koje planete ili važne točke u horoskopu je uvijek ne stabilan i nesiguran za datu točku. To je poput hoda po rubu kada nikada nisi siguran i uvijek postoji neki rizik. To znači da se kroz život mogu očekivati negativni efekti u područjima o kojima govori planeta ili točka na rubnom položaju, odnosno nestabilnosti i nesigurnosti koje će se manifestirati na određenim područjima života.


U zodijaku postoje tri točke koje su posebno osjetljive, a to su mjesta gdje se spajaju vodeni i vatreni znakovi odnosno zadnji i nulti stupnjevi znakova Riba i Ovna, Raka i Lava i Škorpiona i Strijelca. To su posebno delikatni stupnjevi jer se na tim mjestima spajaju suprotnosti ili energija elemenata „vode“ i „vatre“ koja je inače nespojiva.  Položaji u rubnim točkama se mogu podijeliti na tri vrste: „Lagna gandanta“ (položaj ascendenta na spomenutim točkama zodijaka, rubnim stupnjevima vodenih i vatrenih znakova), zatim „nakšatra gandanta“ (točke gdje se spajaju sazviježđa) i „tithi gandanta“ (točke gdje se spajaju „tithiji“).
Malo dublje tumačenje ovog rubnog položaja je to da se u ovom životu započinju neki novi ciklusi nakon što su stariji ciklusi završeni. Na početku nečeg novog osoba može biti nesigurna i osjećati nestabilnost. To je uvijek tako kod bilo koje promjene čak i onda kada su promjene dobre. Navikli smo na određeno stanje u kojem se osjećamo zaštićeno čak i kada nam u tom stanju ustvari nije dobro. Ali branimo svoju „sigurnu zonu“ jer se u njoj dobro snalazimo. Vedska astrologija govori o tome da duša (osoba, jastvo) prelazi iz jednog tijela u drugo tijelo (to se zove reinkarnacija). To znači da smo u prošlim životima imali mnogo različitih tijela i dolazili u različita iskustva. Nakon što grubo materijalno tijelo ostari i umre duša, zajedno sa svojim iskustvima, utiscima, razmišljanjima, ukusima, talentima, navikama, sklonostima itd uzima drugo tijelo. U slučaju rubnog položaja govorimo o tome da je duša u prošlim životima završila određene cikluse razvoja i spoznaje i da je ovaj život početak nekih novih iskustava i spoznaja na nivou inteligencije, ali i tijela, materijalnih okolnosti u kojima se osoba rađa. Zbog tih promjena i izazova koje duša osjeća može se osjetiti osjećaj nestabilnosti, nesigurnosti, nedorečenosti i slično.

Nema komentara:

Objavi komentar