utorak, 3. prosinca 2013.

PROSINAC/DECEMBAR 2013

Astrološki gledano zadnji mjesec ove godine biti će miran mjesec. U odnosu na prošlih nekoliko mjeseci neće prevladavati mnoge promjene i napete konjunkcije.
5. prosinca/decembra Venera mijenja svoj položaj iz sideralnog znaka Strijelca u sideralnog Jarca. Nakon toga Sunce mijenja položaj u sideralnim znakovima, iz Škorpiona u Strijelca, a nakon pet dana slijedu mu i Merkur istim putem.
Venera će 21.12. ući u svoj retrogradni hod kako će ostati sve do 31.siječnja/januara 2014.
To su sve promjene koje će se odvijati tokom prosinca, nije baš burno, zar ne?


No, ima tu nekoliko poanti; prva je da će se spomenuti tranziti odvijati u opoziciji sa Jupiterom koji je trenutno retrogradan u sideralnom znaku Blizanca.
Retrogradni Jupiter je tradicionalista koji odgovore traži u tradiciji, a možda i u slijeđenju nekih dogmi. Jupiter predstavlja viziju i kada je retrogradan njegova mogućnost davanja vizije je skučena ili ograničena. Povrh svega toga u znaku Blizanaca je površan i preveliki optimista. To znači da vizije koje možemo imati, a predstavlja ih Jupiter, trenutno mogu biti nerealne ili nedovoljno u skladu sa konkretnim mogućnostima.
Opozicije iz znaka Strijelca predstavljaju porast optimizma i idealizma, ali Strijelac ima problem sa dvostrukim vrijednostima i sa svojom "životinjskom" odnosno nagonskom prirodom. Venera već neko vrijeme u znaku Strijelca idealizira ljubav i partnerstva, ali očito je da nam nedostaje ispravno vodstvo koje bi moglo proširiti horizonte i dati pravo shvaćanje vrijednosti života (to predstavlja retrogradni Jupiter – vjerodostojno vodstvo koje nam daje ispravnu viziju). Također Venera u Strijelcu može predstavljati strast i zaslijepljenost uživanjem ili nagonima. Poznato nam je da ako požuda preuzme kontrolu da se inteligencija gubi (tako bar kaže Bhagavad Gita), a to je lako moguće pri spoju (trenutnoj konjunkciji) Venere i Jupitera.
Zapravo, svatko ima svoje vrijednosti u koje vjeruje i koje slijedi i dok nema konflikta među raznim vrijednostima sve je u redu. Važno je također da naši životni ciljevi i ambicije budu u skladu sa istinskim životnim vrijednostima, a Jupiterov tranzit očito pokazuje trenutni raskorak na tom nivou.


No, tokom prosinca Mars aspektira Jupiter, a u drugoj polovici mjeseca i položaj Sunca i Merkura. Aktivnost će trebati biti usmjerena, organizirana i isplanirana i racionalno smislena. Mars predstavlja aktivnost i ako ona nije usmjerena u pravom smjeru postaje agresivna, destruktivna i samo-destruktivna. Aspekt Marsa na Jupiter daje odlične sposobnosti i mogućnosti organizacije, odnosno spaja znanje i aktivnost. Ali Jupiter je retrogradan i njegova je energija pozitivne ekspanzije ograničena, a u Blizancu i raspršena, odnosno nekoncentrirana.
Venera će većinu prosinca preboraviti u hladnom, krutom, discipliniranom znaku Jarca (sideralno), a od 21.12. biti retrogradna. To nam govori o ozbiljnosti do koje ćemo doći u ljubavi i partnerstvima. Susresti ćemo se sa krutim realizmom, doba romantike i avanturizma je gotovo, trebati će se platiti računi, a Jarac kaže "nema romantike dok se ne plate računi".
Retrogradnost Venere može govoriti o nekim ponovljenim lekcijama na nivou ljubavi, uživanja, partnerstva ili općenitog životnog blagostanja i luksuza. To omogućava ponovne uvide, retrospekciju ili introspekciju ili daje šansu da ponovimo pokušaje u kojima smo u prošlosti bili neuspješni.
No, čini mi se da će retrogradna Venera u Jarcu biti bolno iskrena, da neće štediti nikoga te da će postaviti neke više vrijednosti (poput religije, morala ili nekih konkretno praktičnih vrijednosti poput financija ili materijalne sigurnosti) ispred ljubavi i zadovoljstva.
U toj ćemo atmosferi ući i u novu 2014 godinu.


Prelazak Sunca i Merkura iz sideralnog Škorpiona u Strijelac je također osjetljiv trenutak jer se u tom trenutku mijenjaju energije elementa vode (Škorpion) u element vatre (Strijelac). Znamo da spoj vode i vatre zna biti napet i da su moguće neočekivane burne reakcije. Zato 15. prosinac nije dobar dan za donošenje važnih životnih odluka, a 20.12. također treba pripaziti na komunikaciju, dogovore i ugovore.
Početni stupnjevi sideralnog Strijelca su mjesto gdje se nalazi centar naše galaksije i zato se ovo sazviježđe naziva "Mula" što na sanskritu znači "korijen". Zbog te simbolike i prelaska Sunca i Merkura preko ovog dijela neba možemo očekivati želju da se dođe do korijena problema ili do srži stvari kojima se bavimo. Zapravo trenutak završetka stare godine bi uvijek trebao biti trenutak promišljanja o aktivnostima prošle godine, analiziranja dostignuća i ostvarenih ciljeva i trenutak za postavljanje ciljeva za sljedeću godinu.
Sve ove planetarne i zvjezdane simbolike pravovremeno ćemo popratiti na ovim stranicama pa budite u toku.

Nema komentara:

Objavi komentar