nedjelja, 8. prosinca 2013.

Nelson Mandela

Nelson Mandela je nedavno otišao. Početkom prosinca smo imali kratki osvrt na njegovu natalnu kartu povodom Marsovog tranzita kroz sideralni znak Djevice. 


Mars u kući karijere ga je učinio ratnikom argumentacije (pravnik po izobrazbi). Ono što je također zanimljivo je da su u trenutku rođenja sve planete bile između položaja mjesečevih čvorova Rahua i Ketua, odnosno uklještene između ova dva zloćudnika. Sličnu kombinaciju vidimo i na nivou sedme kuće ostvarenja želja i partnerstva. Ovakve kombinacije govore o potencijalu koji je sputan i ograničen vanjskim nepovoljnim okolnostima. Apartheid je zaista bio ograničavajući faktor za mnoge.
Nelson je poznat po svojoj samilosti i pomirljivom duhu. To je faktor koji je kod njega pobijedio sputanost i ograničenja. Vidljivo je to u položajima Saturna, Merkura i Sunca u osmoj kući koji govore o strpljivosti, upornosti, spremnosti da se naprave velike životne promjene i da se preuzme odgovornost (ili dužnost) za promjene koje se trebaju obaviti osobno, ali i u zajednici, društvu i domovini. 


Ovaj položaj Saturna u osmoj kući također govori o velikoj "karmičkoj" ulozi ili "karmičkom" zadatku koji Nelson nosi sa sobom. Njegov utjecaj je nesumnjivo revolucionaran u suvremenom društvu.
Nelson je bio posvećen ostvarenju promjena u domovini jer je osjećao moćnu pripadnost i odgovornost prema društvu i zajednici. Istovremeno je bio "narodski" čovjek, omiljen od naroda, prijatelja i zajednice, pun samilosti i razumijevanja prema svima, stvarao je mir, ravnotežu i harmoniju gdje god se pojavio (Mjesec u Vagi u jedanaestoj kući).
Edukacija je za njega bila način promjene u društvu, najbolje oružje za promjenu. O tome govore već spomenuti Saturn, Sunce i Merkur u Raku.
Jupiter, vladar ascendenta, predstavlja optimista sa velikom vjerom u ideale, pravnika, ali i edukatora koji je bio spreman prihvatiti mnoge nove ideje (Jupiter je u Blizancima). 


Nema komentara:

Objavi komentar