utorak, 2. prosinca 2014.

PROSINAC 2014

Početkom prosinca se Venera postepeno udaljava od Sunca i postaje vidljiva kao prva večernja zvijezda vrlo blizu zapadnog horizonta. Nakon perioda "spaljenosti" snažnim zrakama Sunca (ega, ponosa, autoriteta, zakona i slično) Venera dolazi k sebi i počinje manifestirati svoj puni utjecaj zadovoljstva, uživanja, ljubavi, estetike, umjetnosti i ostalih životnih blagoslova. 

6.12. imamo pun Mjesec u sideralnom znaku Bika; Mjesec je ovdje na vrhuncu svoje moći. No zadovoljstvo koje ćemo osjećati može biti pomućeno ljubomorom, pristranošću ili zanemarivanjem dužnosti pod utjecajem užitka. 


Saturn i Mars su tokom cijelog prosinca u izmjeni prebivališta; Saturn se nalazi u području kojim vlada Mars (Škorpion), a Mars se nalazi u području kojim vlada Saturn (Jarac). Na taj se način ostvaruje sinergija ova dva elementa, a sve pod povoljnim aspektom Jupitera. 


Energija Marsa je na vrhuncu (egzaltiranost Marsa u Jarcu) što omogućava disciplinu i snažan fokus prema cilju i odredištu. Saturn se polako privikava na promjene koje će se u sljedećem periodu trebati obaviti. Ovo je snažan položaj moći i kontrole, discipline i usmjerenosti na više vrijednosti. Aspekt Jupitera na Mars i Saturn govori o inteligenciji koja daje rješenje, o velikodušnosti, suosjećanju, mudrosti i znanju i te vrline u svakom slučaju pomažu. 


No, od 8.12. Jupiter je retrogradan i pošto se nalazi u sideralnom znaku Raka davati će kontradiktorne rezultate. Retrogradnost traje do 8.4.2015.
Egzaltirani Jupiter u stanju svoje egzaltacije može obećati brda i doline, ali neće ispoštovati sve dogovore i ispuniti sva obećanja. Takvo je stanje inteligencije tokom ovog perioda. 


Mlad Mjesec na dan (bolje rečeno noć) zimskog solsticija predstavlja simboliku potpunog mraka i povlačenja, ali i novog početka. Nakon mraka dolazi svjetlo i ovaj dan/noć/vikend je trenutak koji je dobro iskoristiti za povlaćenje i pripremu za novi početak.


Ovo je kratki prikaz dešavanja na nebu tokom prosinca. Na ovim ćemo se stranicama pobliže pozabaviti sa svakim spomenutim fenomenom i sa još ponekim detaljom usput, popratiti ćemo sve važnije promjene u sideralnom zodijaku. Zanimljive se priče kriju iza svega i zato ostanite "povezani".


Nema komentara:

Objavi komentar