subota, 6. prosinca 2014.

Pun Mjesec u sazviježđu Rohini

Današnji pun Mjesec se odvija u sazviježđu koje se naziva Rohini. To je sazviježđe čiji je simbol kočija, a neki taj simbol prikazuju i kao hram ili banjanovo drvo. Božanstvo koje vlada ovim djelom neba je Brahma (ili stvaratelj univerzuma, kreator). Ovaj položaj govori o entuzijazmu, inteligenciji, govorništvu i određenoj slavi u javnosti. No, ovdje također možemo očekivati značenja poput nasilja i slabosti tijela.

Priča koja objašnjava značenje ovog sazviježđa govori o strasti koja uzrokuje zbunjenost i natjera inteligenciju da napravi krive odluke. Također mogli bi reći i da postoje mnogi materijalistički kriteriji po kojima cijenimo (ili prihvaćamo i/ili odbacujemo) druge. Postoji privlačnost prema umjetnosti, luksuzu, uživanjima bilo koje vrste. Ovo je također sazviježđe rasta i uspjeha, a pošto se nalazi u znaku Bika možemo ga povezati sa obrađivanjem zemlje i plodnosti općenito. Sve to znači da ovo predstavlja potencijal rasta do samog vrha te dostizanje značajnih stvari u životu. Ovo sazviježđe govori o obilju, ali potrebno je naučiti kako obvladati materijalne želje i strast koja se pojavljuje tokom života. 


Ime Mjeseca je „Soma“ što predstavlja vitalnu energiju koju Mjesec daje svim živim bićima. Soma je esencija zdravlja, dugovječnosti, vitalnosti, plodnosti i puna je prokreativne energije. Mjesec zato ima moći liječenja, prokreacije i pomlađivanja, svojim sjajem može svakoga učiniti lijepim i plodnim u svakom pogledu. U trenutku punog Mjeseca ove energije su na vrhuncu, a pogotovo u trenutku egzaltacije Mjeseca kao što je to upravo današnji dan.
Priča koja opisuje zgodu povezanu sa sazviježđem današnjeg položaja Mjeseca ide ovako:
Mjesec (Ćandra) je bio oženjen sa 27 kćerki praoca (Prađapatija) Brahme (neki tvrde da je taj praotac Dakša, praotac stanovništva u univerzumu) i zbog svoje nepostojane prirode, brzog kretanja, nestabilnog uma podložnog privlačnosti i zadovoljstvima zanemario je druženje sa svim kćerkama podjednako, što je bio obećao Brahmi. Tako je najveći dio svojeg vremena posvetio samo jednoj svojoj ženi po imenu Rohini. Mjesec predstavlja samilost, velikodušnost, ali je istovremeno izuzetno emotivan, sentimentalan, te ga njegove emocije znaju preuzeti i „prevariti“. Tako se Ćandra nije mogao odviknuti od sklonosti da najviše svoje ljubavi posvećuje Rohini iako je u nekoliko navrata bio upozoren od Brahme na obećanje koje je dao. Praotac je zato prokleo Ćandru da izgubi sav svoj sjaj i moći liječenja, plodnosti i pomlađivanja koje posjeduje. Tako je Mjesec počeo gubiti svoj sjaj i ušao u svoju „tamnu četrnaestodnevnicu“. U trenutku kada je u potpunosti izgubio svoj sjaj (amavasya ili „mlad Mjesec“) božanska bića koja upravljaju univerzumom (deve) zabrinula su se zbog nedostatka Ćandre (Some) koji im je neophodno potreban kako bi održali svoju snagu, mladost, ljepotu i vitalnost. Brahma je zato promijenio svoje prokletstvo tako da Mjesec prolazi kroz faze gubljenja i ponovnog pridobivanja svoj sjaja.
Soma je u trenutku Amavasye (mladog Mjeseca) molio Šivu koji ga je uzeo i postavio na svoju glavu. To je položaj o kome ne mogu niti sanjati mnoga uzvišena bića u univerzumu. Podizanje palog heroja i ponovno postavljanje istoga na vrhunsku poziciju govori o značenju Mjeseca. Pun Mjesec predstavlja vrhovnog Gurua i tokom punog Mjeseca trebamo se sjećati Gurua koji nas uzdiže sa pale pozicije do vrhunaca duhovne spoznaje.
Na kraju krajeva sam Gospodin Šri Krišna rođen je u trenutku kada je Mjesec bio u sazviježđu Rohini. 


Ova priča nam također govori o tome kako um može biti obmanut materijalnim zadovoljstvima i privremenim privlačnostima. Zbog toga ponekad zaboravljamo na svoja obećanja i dužnosti što je uzrok gubitku blagoslova ili energije koju smo dobili i uz pomoć koje ostvarujemo uspjeh i napredak.

Pun Mjesec se odvija u sazviježđu Rohini kako je prije opisano, a Sunce i Merkur se trenutno nalaze u sazviježđu Đješta. Ona predstavlja najstariju od kćerki Brahme te je prilikom zanemarivanja od strane Ćandre bila ljubomorna i u tom se dijelu neba nalazi osjećaj zanemarivanja i prevarenosti. Đješta se osjeća superiorno zbog svoje starosti, odnosno iskustva i zrelosti. Ona je najmudrija od 27 sestara i zaštitnički nastrojena prema svojoj obitelji. Zna upravljati obiljem i kontrolirati novac no usprkos tome treba naučiti tolerirati nepravdu. Zbog toga traži dublji smisao u životu, ali isto tako vrlo lako postane arogantna ili licemjerna, upravo zbog nedostatka samopouzdanja koje se pojavljuje zbog osjećaja napuštenosti i zanemarenosti.
Dok je Mjesec u plodnom sazviježđu Rohini te predstavlja duboku želju za emotiovnom sigurnošću koja se manifestira kroz privlačnost i želju da se djeluje kao agent obilja i luksuza (utjecaj Venere), Sunce, duša, te Merkur, komunikacija i intelekt, nalaze se u energiji najstarije, najmudrije, zaštitničke, ali i zanemarene Đješte.

Nema komentara:

Objavi komentar