utorak, 30. prosinca 2014.

SADE SATI

Saturn predstavlja komplekse i strahove, razočarenja i frustracije, kaznu i grijeh. Kada se oslobodimo ovih stvari postajemo sretni.
Duša je sama po sebi sretna, to je prirodno stanje duše. U svom izvornom duhovnom stanju duša je vječno sretna i blažena. No, prekriveni smo kompleksima i uvjetovanostima te zbog toga patimo. Saturn predstavlja patnju kroz koju prolazimo i koja nas lišava izvorne sreće. Kada se oslobodimo kompleksa ostaje nam samo sreća i to je uloga Saturna: suočiti nas sa negativnostima kako bi ostalo samo ono što nas čini sretnima.

Uloga Saturna je iskorijeniti negativnosti, a uloga Mjeseca je uživati, poistovjetiti se, pronaći mjesto pripadnosti i emotivnu sigurnost. U njihovom kontaktu dešava se pročišćenje negativnosti na nivou značenja Mjeseca, odnosno odstranjivanje stvari, događaja, odnosa i sl koji nas priječe od stanja prave, istinske i dugoročne sreće. Cijeli proces je bolan jer smo vezani za okolnosti koje nisu u skladu sa vrijednostima duše ili temeljnim vrijednostima svačijeg života. 


Vrlo je poznat tranzit Saturna koji nazivamo Sade Sati. To je tranzit koji počinje kada Saturn uđe u dvanaestu kuću od natalnog položaja Mjeseca i traje dok Saturn ne izađe iz druge kuće nakon Mjeseca. Npr. Saturn je početkom studenog ušao u sideralni znak Škorpiona što znači da je za sve koji imaju natalni položaj Mjeseca u sideralnom znaku Strijelca tada počeo Sade Sati period. Taj period traje približno sedam i pol godina što u konkretnom primjeru znači da će Sade Sati za sve one koji imaju Mjesec u Strijelcu trajati trenutka kada Saturn izađe iz sideralnog znaka Jarca što znači do početka veljače 2023.

Sade Sati možemo podijeliti u tri trećine od dvije i pol godine približno. Tokom prve trećine ovog perioda postojati će problemi u obiteljskom životu, u partnerstvu, poteškoće sa prebivalištem, potreba skromnosti, odricanja, preseljenja, samoće, odvajanja od užitaka i općenitih životnih zadovoljstava te emotivne sigurnosti i ispunjenosti. U drugoj trećini Sade Sati perioda možemo očekivati emotivnu zatvorenost, poteškoće u manifestiranju kreativnosti, neuspjeh u odnosima, loše društvo, gubitak reputacije, opasnost od ozljeda i nesreća i slično. Treća trećina će svoj utjecaj manifestirati na području financijske sigurnosti i stabilnosti. Na tom nivou se mogu očekivati testovi, gubici i opasnosti.

Zbog čestog spominjanja ovog perioda u negativnom kontekstu stvorena je fama o Sade Satiju kao zloćudnom i uništavajućem periodu. Da, utjecaj Saturna u nekim slučajevima može biti devastirajući tokom ovakvog perioda, ali i drugi Saturnovi tranziti su posebno teški. Posebno su nezgodni Saturnovi tranziti kroz četvrtu i osmu kuću od Mjeseca. Saturnov tranzit kroz osmu kuću nazivamo Aštama Šani. Postoji i termin Kantaka Šani. Riječ "kantaka" znači "trn" što znači da je ovaj tranzit Saturna poput trna u peti. Sa trnom u peti svaki je korak bolan. Zato je pametno pripremiti dobru obuću prije početka ovakvog perioda. To znači da se za neugodne tranzite Saturna treba pripremiti. Kantaka Šani je period Saturnovog tranzita kroz prvu, osmu i desetu kuću od natalnog Mjeseca, ascendenta ili arudha lagne (AL). Ovaj period donosi razočarenje u poslovnom smislu, prepreke i blokade, odnosno zakašnjenja, zastajkivanja i odugovlačenja. Zbog toga Saturn može naštetiti reputaciji i stvoriti općenitu napetost u životu.


Općenito nezgodni tranziti Saturna su svi osim tranzita kroz treću, šestu i jedanaestu kuću. Tokom ovih pozitivnih tranzita treba se pripremiti za neugodnosti koje Saturn u ostalim tranzitima donosi. Svi koji imaju natalni položaj Mjeseca u sideralnim znakovima Djevice, Blizanca ili Jarca tokom trenutnog tranzita Saturna (zaključno do veljače 2017.) imati će prilike da se dobro pripreme za buduće napetosti koje će nastupiti. Za sve sa Mjesecom u Jarcu ovaj tranzit je posebno bitan jer nakon njega slijedi sedam i pol godina Sade Sati perioda. Za sve sa Mjesecom u Blizancima također je potrebno iskoristiti prilike i pokrenuti se tokom ovog perioda jer nakon toga slijedi deset godina tranzita Saturna kroz sedmu kuću (napetost na nivou partnerstva, testovi lojalnosti), Kantaka Šani period ("trn u peti", teške lekcije karmičkog pročišćenja), tranzit kroz devetu kuću (pročišćenje na nivou životnih vrijednosti) te tranzit kroz desetu kuću (frustracije u karijeri i potencijalno narušena reputacija).

Sve to znači da Sade Sati period i nije toliko poseban u odnosu na ostale periode Saturnovog tranzita. Najvažnija poanta je dobro iskoristiti pozitivne tranzite Saturna koji su gore spomenuti. Ako dobro iskoristimo prilike koje nam se pružaju tokom pozitivnih tranzita, ako dobro postavimo temelje ili pobrinemo se za dobru obuću koja će nas štititi od "trnja" na koje ćemo u životu sigurno naići prije ili kasnije, onda ćemo lakše proći kroz nezgodne periode Saturnovog tranzita. Zbog toga je važnije obratiti pažnju na dobre prilike nego obraćati pažnju na loše životne periode koji će ionako doći bez našeg utjecaja ili opiranja, žaljenja ili razočarenja. 


Ukratko rečeno, tokom negativnih perioda Saturnovog tranzita kao što su Sade Sati, Kantaka Šani i ostali negativni Saturnovi tranziti imati ćemo neuspjehe u pokušajima da ostvarimo stabilnost i uspjeh. No, kasnije, kada ostvarimo vremenski odmak koji garantira emotivnu neutralnost, reći ćemo kako nam je ustvari drago što u tom periodu neke stvari nismo uspjeli, jer da jesmo, bilo bi to loše po nas. Drugim riječima; Saturnovi testovi ostvaruju potrebnu zrelost i iskustvo koje bez tih testova ne bi mogli steći. Iako je u trenutku kada se to dešava poprilično bolno, kasnije smo na tome zahvalni.

Tokom pozitivnih tranzita Saturna također prolazimo kroz testove, ali potrebno je prihvatiti prilike i boriti se za uspjeh. Saturnova energija tada podržava proboj kroz blokade, daje ustrajnost, želju za radom, stabilnost, disciplinu te sve što je potrebno kao oprema za pobjedu. To su periodi koji će služiti kao baza ostalim periodima u kojima će nam temelji podrhtavati. Sve što tokom ovih perioda pokrenemo ili ostvarimo vrlo će dobro služiti kasnije te ćemo kasnije biti zahvalni što smo prihvatili prilike i napravili što smo mogli. Vjerojatno imate takav osjećaj o nekom pothvatu ili projektu koji ste započeli u nekom određenom vremenu u životu. To je onaj osjećaj kad kažete "baš je dobro što sam baš tada napravio to i to, baš sam zahvalan što sam iskoristio tu priliku". Provjerite da li je to baš bilo u trenutku Saturnovog tranzita kroz treću, šestu ili jedanaestu kuću od natalnog Mjeseca.


Nema komentara:

Objavi komentar