subota, 20. prosinca 2014.

ZIMSKI SOLSTICIJ 2014

21. prosinca je zimski solsticij ili najkraći dan u godini. To je trenutak kada počinje faza u kojoj se trajanje dana produžuje i traje sve do ljetnoj solsticija ili 21. lipnja. Simbolički ulazimo u „period svjetlosti“, period u kojem ćemo imati svakim danom više svjetlosti.


Ove godine je točno na dan zimskog solsticija mlad Mjesec, konjunkcija Sunca i Mjeseca. To je dan kada Mjesec nema svoje svjetlosti, prekriven je snažnim zrakama Sunca.
Položaj Sunca i Mjeseca u konjunkciji govori o jedinstvu duše i uma. To je trenutak u kojem postoji potencijal razvoja visoke duhovne svjesnosti. Trenutak mladog Mjeseca predstavlja slabost Mjeseca, on je ostao bez svoje svjetlosti, nadvladan je „egom“ ili ponosom koji predstavlja Sunce. Ako je „ego“ povezan sa Božanskim, ako je pročišćen od poistovjećivanja sa prolaznim imenovanjima i dostignućima te materijalnim užicima onda možemo biti na pravom putu za razvoj duhovne svjesnosti. Na taj će način um biti pod snažnim utjecajem duše i otvoriti vrata razvoju potrebne količine duhovnog znanja. Um je sam po sebi slab i podložan malodušnosti, negativnom stavu i slično. U pomoć mu treba doći Sunce koje predstavlja duhovnu spoznaju.


Konjunkcija Sunca i Mjeseca, muškog i ženskog principa, se dešava u sazviježđu (nakšatri) pod imenom Mula. „Mula“ u prijevodu znači „korijen“. Ova riječ simbolizira početak i izvor svega, zvijezde ovog sazviježđa zapravo predstavljaju centar galaksije u kojoj se nalazimo.
Simbol ovog sazviježđa je svežanj korijena koji su vezani zajedno (predstavlja unutarnju snagu jer je jedan korijen ili jednu grančicu lako slomiti, ali ako imamo svežanj od mnogo grančica ili u ovom slučaju svežanj od mnogo korijena teško ih je slomiti). Drugi simbol koji govori o temu ovog sazviježđa je štap za vođenje (ili podbadanje) slonova. To simbolizira usmjerenje ili davanje pravca.
Božanstvo koje upravlja ovim sazviježđem je Niriti ili božica uništenja Samo ime „Niriti“ se može prevesti kao nesreća. U vedskim spisima ova je božica opisana kao kćerka Adharme (bezbožnosti) i Himse (nasilja), majka je Mritju (smrti) i Bhaja (straha). Neki tekstovi je navode pod imenom Alakšmi ili suprotnost božice Lakšmi (sreća, ovilje i prosperitet).



Mula sazviježđe se nalazi na spoju između vodenog znaka Škorpiona i vatrenog znaka Strijelca (sideralni znakovi). Ako pokušavamo spojiti vodu i vatru uvijek nastaje burna reakcija, odnosno ta dva elementa su praktički nespojiva. I zato ovdje možemo govoriti o određenom uništenju jednog elementa kako bi dobili zadovoljavajuću kombinaciju ili konačno rješenje. No, simbol uništenja je neophodan u prirodi jer da bi nešto novo nastalo prvo se ono što je staro, nekorisno i suvišno treba uništiti odnosno zamijeniti novim. Tako je uništenje samo jedan od normalnih procesa u prirodi i za to je zaduženo božansko biće kojeg nazivamo Niriti i koji vlada ovim djelom neba.


Pošto ovdje govorimo o „korijenu“ onda je sasvim normalno da ovaj dio neba pogoduje traženju srži problema, odnosno pokušaju da se dopre do same srži bilo koje teme. To je dobro u smislu istraživanja i razotkrivanja. No, sva ta potraga vodi jednostavno transformaciji iskustva u osobnu spoznaju koja obogaćuje život u duhovnom smislu. Korijen prodire u nepoznato, skriveno i nevidljivo i donosi istinu o unutarnjem svijetu.

Simbol „korijena“ predstavlja ukorijenjenost u ispravnim vrijednostima. Sutra imamo priliku povezati se sa unutarnjom istinom, srži ili centrom unutarnje galaksije te otvoriti novi „period svjetlosti“.

Nema komentara:

Objavi komentar