subota, 12. travnja 2014.

EGZALTACIJA I DEBILITACIJA PLANETA

Egzaltacija znači "biti na visokom, uzvišenom položaju". Debilitacija suprotno tome znači slabost.

Zodijak je mjesto gdje borave nebeska tijela. Prva kuća ili znak po pravilu treba biti nastanjen sa kraljem ili "prvim stanovnikom".
Sunce je kralj nebeskih tijela. Na taj način Sunce je egzaltirano na mjestu gdje se nalazi njegovo prijestolje, a to je prvi znak zodijaka – Ovan. Kralj na tom mjestu uživa moć i položaj samo u slučaju ako je okružen sa generalom Marsom i slugom Saturnom. Ovan je pod vladavinom Marsa, a Saturn je u ovom znaku debilitiran, odnosno oslabljen ili podređen zbog moćnog autoriteta Sunca i snage generala Marsa. Kralj je naravno u pratnji svoje kraljice, koju predstavlja Mjesec, a Mjesec je egzaltiran u Biku, znaku koji graniči sa mjestom egzaltacije Sunca – Ovnom.
Sa druge strane Ovna, prebivališta kralja ili egzaltiranog Sunca, nalazi se znak Riba.
Normalno je da u pratnji kralja također postoji i kurtizana ili dvorska dama koju predstavlja Venera. Zbog toga je Venera egzaltirana u znaku Riba koji se nalazi tik uz egzaltaciju Sunca.


Pored kraljice nitko osim kralja ne smije sjediti i zato je znak do Bika, Blizanac, mjesto u kojem niti jedna planeta nije egzaltirana.

Rak je pod vladavinom Mjeseca, kraljice. Jupiter predstavlja učitelja ili Gurua (premijera) u planetarnom kabinetu i zbog toga je uvijek dobrodošao u prebivalište kraljice ili znak Raka. Jednom je prilikom Mjesec imao avanturu sa Jupiterovom suprugom, Tarom. To preljubništvo završilo je rođenjem Merkura.

Mars kao general armije nema pristupa u kraljičine privatne odaje i zbog toga se osjeća debilitirano u znaku Raka.

Lav je prebivalište kralja Sunca i niti jedna planeta na tom mjestu ne može biti egzaltirana niti debilitirana.

Merkur je princ (a može se poistovjetiti i sa financijskim ministrom) u planetarnom kabinetu i vlada Djevicom. Merkur se najbolje osjeća u svojoj "riznici", kod svoje kuće. Merkur je egzaltiran u Djevici dok je Venera debilitirana. Venera, kao kurtizana na kraljevskom dvoru, dolazi u prebivalište princa ili financijskog ministra Merkura tražeći financijsku potporu.

Vaga je pod vladavinom kurtizane Venere. Kada kralj dolazi u posjetu kurtizana u pratnji je sluge Saturna, ali u ovom okruženju kralj gubi svoj autoritet i zbog toga je Sunce u znaku Vage debilitirano. S druge strane Saturn vlada situacijom i organizira sve detalje susreta kralja i kurtizane i zato je Saturn egzaltiran u Vagi.


Škorpion je pod vladavinom Marsa, koji je general kraljeve vojske. Kraljica se na tom mjestu osjeća podređeno i neugodno i zato je Mjesec u Škorpionu debilitiran. U znaku Strijelca pod vladavinom Gurua Jupitera niti jedna planeta nije egzaltirana ili debilitirana.

Dio neba kojeg nazivamo znakom Jarca pod vladavinom je sluge i vojnika Saturna. Kada Mars, kao general, posjeti prebivalište svojih vojnika ili slugu osjeća se odlično, odnosno egzaltirano. Jupiter, Guru ili premijer, u okruženju slugu i vojnika ne osjeća svoju moć i snagu te gubi svoje dostojanstvo i položaj te je zato debilitiran u Jarcu.

Vodenjak je pod vladavinom Saturna i u ovom okruženju niti jedna planeta nije egzaltirana niti debilitirana.

Ribe su zadnji znak zodijaka i pod vladavinom su mudrog Jupitera. Venera, kurtizana, je ovdje egzaltirana zbog blizine kralja, ali i zbog blagoslova premijera. Premijer Jupiter dobiva snagu u blizini egzaltiranog kralja Sunca, a princ Merkur gubi svoj utjecaj i zasjenjen je autoritetom oca, kralja Sunca.

1 komentar: