nedjelja, 27. travnja 2014.

Pomrčina Sunca - 29. 4. 2014.

Približava se pomrčina Sunca. Zanimljive kombinacije su na nebu već neko vrijeme; Sunce na vrhuncu (egzaltirano) u vatrenom znaku Ovna i u opoziciji, suprostavljen sjajnom Suncu, Saturn koji je također na vrhuncu u zračnom znaku Vage. Ova se os/opozicija trenutnih okolnosti očito odnosi na osobnu kreativnost kojom trebamo pokrenuti nove stvari (Sunce), ali i obaveznu odgovornost za harmoniju, sklad i suradnju koju predstavlja Saturn.
Na nivou suradnje već više od godinu dana djeluje nepredvidivi Rahu koji stvara šokove i iznenađenja u partnerstvima i dogovorima. Sve to znači da je potreba uravnoteženja ključna u sadašnjem trenutku za sve nas.



Sunce u sideralnom znaku Ovna donosi novu energiju koja može pokrenuti mnoge događaje. Tokom pomrčine se mogu razotkriti tajne i misterije koje potiskujemo i koje su skrivene u podsvijesti. Dakle, stvari kojih uopće nismo svjesni mogu doći na dnevni red. Sunce je u blizini južnog čvora, Ketua, koji uzrokuje odricanje i odbacivanje. Zato ova pomrčina može pokazati nutrinu kojoj se trebamo odreći. Čestoje to bolan proces zbog naših vezanosti na stvari koje su nam ustvari štetne. No, Ketu i Sunce predstavljaju "dharmu", a Ketu je poznat i kao "mokša karaka", predstavnik "mokše" ili oslobođenja od materijalne identifikacije.
Sunce kao predstavnik identiteta voli biti u skladu sa istinskim duhovnim identitetom jer to je svrha života na kraju krajeva: otkriti istinski prirodu duhovne duše. Zbog toga ova pomrčina donosi prilike da zavirimo duboko u unutrašnjost samih sebe i otkrijemo suštinu koja nas pokreće. Iskoristimo to da se uskladimo sa pravim "egom" ili istinskim identitetom. 



No, zbog mladog Mjeseca na dan pomrčine jedan dio nas gubi "svjetlo" i biva prekriven privremenom tamom. Prilikom otkrivanja istinskog identiteta svakakve se stvari mogu otriti u toj tami naše podsvijesti. Opozicija Saturna će samo dodatno naložiti suočavanje sa strahovima skrivenim u podsvijesti, dati će nam mogućnost da pogledamo unazad (zbog njegove retrogradnosti), i da se uskladimo sa okolinom na odgovoran, pravedan i uravnotežen način. Na neki način je to dužnost svih nas tokom ovog perioda.
Sunce u Ovnu može osvajački pojuriti u ostvarenje nekih nedozrelih planova i ambicija, ali opozicija Saturna stopira pokušaje koji nemaju čvrst temelj i potencijal dugoročnosti. Na taj način ove dvije trenutne egzaltacije na nebu stvaraju ravnotežu.



Dodajmo još k tome i skoru egzaltaciju Venere. Danas Venera ulazi u sideralni znak Riba gdje je egzaltirana i daje svoje uzvišene potencijale čiste i nematerijalne, savršene duhovne ljubavi. Tokom pomrčine imati ćemo tri egzaltirane planete na nebu: Sunce, Saturn i Veneru.
Opozicija retrogradnog Marsa i Venere stvara strast, želju da ostvarimo davne neispunjene želje, ali i nemogućnost ostvarenja istih zbog očekivanja savršenstva tamo gdje ga nema.
Venera može stvoriti očekivanja ideala, težnju za čistoćom pa čak i prebivanje u svijetu iluzije ili zbunjenost u pogledu određivanja proiriteta i konretnih ciljeva. Takva energija brzini Sunca dodaje još jednu dimenziju idealizma, odnosno želja koje ponekad nisu u skladu sa konkretnim materijalnim okolnostima. No, opet je tu utjecaj uravnotežujućeg Saturna koji ne dopušta da se stvari dese bez konkretnosti i ravnoteže, spušta nas na zemlju i disciplinira u svemu.

Nema komentara:

Objavi komentar