nedjelja, 13. travnja 2014.

Okolnosti oko pomrčine Mjeseca u sljedećih nekoliko dana

Sutra Sunce ulazi u sideralni znak Ovna i započinje novi ciklus svog putovanja preko 12 znakova zodijaka. Sideralni zodijak govori o perspektivi koju ima univerzum prema nama na ovoj malog kuglici koju zovemo planeta Zemlja. Početak je dakle novog perioda, nove godine solarnog putovanja preko zodijaka.
Već u utorkak je pun Mjesec i prva ovogodišnja pomrčina Mjeseca, a ujedno je to i dan koji se naziva "Vesak" ili dan pojave Buddhe.


U utorak, u jutarnjim satima, dešava se prva ovogodišnja pomrčina Mjeseca. Mjesec će se nalaziti na samom početku sideralnog znaka Vage u društvu sa Rahuom (koji "uzrokuje" pomrčinu) i s retrogradnim Saturnom.
Ove godine se pomrčina dešava na Vesak ili Buddha Purnima, dan pojave Buddhe.
No, ono što nam astrološka simbolika objašnjava je sljedeće: postojati će potreba da se posvetimo zajedništvu i partnerstvima, suradnji i kooperaciji, pronalaženju rješenja u kojima obje strane mogu biti na dobitku ("win-win" rješenja), stvaranju univerzalne ljubavi, mira i harmonije. To je težište koje nam donosi sljedeći period (do sljedećih pomrčina u listopadu kada će se situacija promijeniti).
Suosjećanje, velikodušnost, briga za druge i razumijevanje su osobine koje će biti tražene i potrebne u sljedećim danima i mjesecima.
Nestrpljivost, mladalačka zaigranost ili žustra i nepromišljena aktivnost koja doduše može ostvariti brzi rast, ali i ostaviti nas sa nedovršenim temeljima na osnovu kojih ne možemo očekivati dugoročnu stabilnost pokazati će se nedovoljnima u sljedećem periodu.
No, pomrčina također može biti i trenutak preokreta, odnosno naglog rasta i proboja blokada (revolucije ili generalne promjene) tako da će neki od nas u sljedećih nekoliko dana ostvariti preokrete koje dugo očekuju ili kojima se niti ne nadaju. Pomrčina daje mogućnosti koje inače nemamo, odnosno pokazuje nam stvari koje inače ne vidimo. No, važno je pobrinuti se za temelje i ispravne vrijednosti jer znamo da su revolucije koje nemaju stabilne i dugotrajne temeljne vrijednosti samo kratkoročna rješenja dugoročnih problema.
Pošto se ova pomrčina odvija u Ćitra nakšatri (sazviježđu) u sljedećih 6 mjeseci je potrebno pripaziti da se ne donose važne životne odluke ili pokreću veliki projekti u trenutku kada je Mjesec u tranzitu kroz Ćitra nakšatru. Rezultati pomrčine su dugoročni i upravo u tim tranzitima se mogu manifestirati nepovoljni rezultati pomrčine Mjeseca tokom sljedećih 6 mjeseci.


Evo navoda iz Šrimad Bhagavatama (Bhagavata Purane) o okolnostima pomrčine:
"Nakon što od polubogova Sunca i Mjeseca čuje o Rahuovom napadu, Svevišnja Božanska Ličnost Višnu koristi svoj disk, poznat kao Sudaršana-čakra, da bi ih zaštitio. Sudaršana-čakra je Gospodinov najvoljeniji bhakta (štovatelj) i uživa Gospodinovu milost. Intenzivna toplota njegovog sjaja, namijenjena ubijanju nevjernika nepodnošljiva je za Rahua, koji zbog straha bježi. Kada Rahu uznemirava Sunce ili Mjesec, dolazi do pojave koju ljudi obično nazivaju pomrčina." (5.24.3.)
Komentar: Svevišnja Božanska Ličnost Višnu uvijek štiti Svoje štovatelje, bhakte, koji su poznati kao polubogovi. Upravni polubogovi se uvijek pokoravaju Gospodinu Višnuu, iako isto tako žele materijalno osjetilno uživanje. Zato se nazivaju polubogovi ili skoro božanski. Mada Rahu pokušava da napadne Sunce i Mjesec, Gospodin Višnu ih štiti. Plašeći se Višnuove čakre Rahu ne može ostati ispred Sunca ili Mjeseca duže od jedne muhurte (48 minuta). Pojava koja nastaje kada Rahu zakloni svijetlost Sunca ili Mjeseca naziva se pomrčina. 


Nema komentara:

Objavi komentar