četvrtak, 26. lipnja 2014.

Elvis Presley

Kratak prikaz natalne karte Elvisa Presleya

Ascendent Škorpion je okružen sa Jupiterom sa jedne strane (u dvanaestoj kući) i Suncem i Merkurom s druge strane (u drugoj kući). Jupiter definitivno pokazuje zaštitu i blagoslov dobre sreće, ali također i rasipništvo (vladar druge kuće – financije u dvanaestoj kući – gubitak; logički zaključak je „gubitak financija“). No, jedanaesta kuća (dobitak) je ipak jača od dvanaeste (gubitak) tako da će količina dobitaka ipak premašiti količinu gubitaka.

Dvije snažne konjunkcije kompliciraju emotivni i ljubavni život; Rahu sa Venerom u Jarcu i Saturn sa Mjesecom u Vodenjaku. Ovi zloćudni elementi koji utječu na emocije i raspoloženje govore o mnogim nestabilnostima u ljubavnom životu. Venera u Jarcu je hladna i nepristupačna, ali potpaljena od strane nepredvidivog Rahua koji jednostavno ne zna kontrolirati želje. Mjesec u Vodenjaku previše idealističan, ali pod utjecajem Saturna daje težinu karaktera i zahtjevnost. No, ti položaji, koliko god da su uzeli danak u ljubavnoj sreći, daju i izuzetnu karizmu, odnosno težinu u karakteru koja magnetično utječe na druge ljude. Sve to u kombinaciji sa ascendentom Škorpionom daje magnetično-otrovnu kombinaciju kojoj je teško odoljeti.

Kombinacije između jedanaeste i druge kuće stvaraju financijski uspjeh; vladar ascendenta (osobe) je Mars – u jedanaestoj je kući dobitka i imovine. To pokazuje nagli proboj uz pomoć mnogih prijatelja i/ili interesnih skupina. Merkur i Sunce u drugoj kući govore o financijskom uspjehu, opet uz pomoć interesnih skupina (diskografske industrije – Merkur je vladar jedanaeste kuće) i stvaraju od Elvisa „kralja rock'n'rolla“ (Sunce, „kralj“, je vladar desete kuće – aktivnosti i karijera, a nalazi se u drugoj kući – financijski dobici). Druga kuća je također kuća „glasa“ i „pjevanja“, dakle Elvis je zvučao poput „kralja“ i bio vrstan glumac i zabavljač (a to je Merkur). Merkur je Atmakaraka planeta i sve što je povezano sa njim je sudbinski izuzetno važno i moćno u utjecaju. Zato je ova druga kuća izuzetno snažna, ali je jedanaesta još snažnija što pokazuje da će financijski uspjeh nadživjeti Elvisa (danas njegovo „ime“ zarađuje više nego u trenucima dok je on bio živ, a tu ulogu imaju već spomenute interesne skupine).

Može se slobodno reći da je Elvis umro na vrhuncu svoje slave, ali emotivno gledano na najnižem stupnju svojeg mentalnog i emotivnog zdravlja. Jupiter i Venera u tranzitu kroz osmu kuću u trenutku smrti govore da su mnoge želje ostale neispunjene, ali i o neuravnoteženoj upotrebi blagoslova i zadovoljstava koji su mu bili dostupni.

No, Mjesec i pokazatelj njegove atme Merkur u tranzitu kroz desetu kuću u trenutku smrti daju slavu koja ga je učinila popularnim dugo nakon njegove smrti i priskrbila mnoge obožavaoce njegovog lika i djela. Saturn i Sunce u devetoj kući daju dubok, temeljit i  kraljevski snažan utjecaj na budućnost, Elvis je postao simbol, ikona i idol poput Miki Mausa, Coca-Cole ili Djeda Mraza. Na kraju Rahu u blizini vladara ascendenta donosi naglu i nepredvidivu smrt uzrokovanu opijatima, lijekovima i drogama… Sunce tu igra važnu ulogu jer je na najosjetljivijoj točci u horoskopu – na mjestu gdje se spajaju vodeni znak Raka i vatreni znak Lava. To je mjesto gdje se dešavaju burne reakcije, a blizina Saturna blokira djelovanje Sunca (predstavlja život) u znaku Raka koji predstavlja srce.

Nema komentara:

Objavi komentar