subota, 28. lipnja 2014.

NIKOLA TESLA

Bliži se rođendan Nikole Tesle. Ovdje je kratki osvrt na njegovu natalnu kartu.

Na početku nam vizualno u oči upada da su sve planete pozicionirane u “uglovima” natalne karte, u tri znaka: Ribe, Blizanci i Djevica. Dakle, Merkur-Jupiter kombinacija.



Vladar ascendenta je Mars i on predstavlja tijelo i inteligenciju. Pozicioniran je u snažnoj inžinjersko-intuitivnoj kombinaciji u šestoj kući (koja predstavlja bolesti i prepreke). Vladar tijela u kući bolesti i inteligencija pred preprekama ne obećavaju mnogo. Mars je u uskoj konjunkciji sa Ketuom što bi moglo dodatno destabilizirati značenja Marsa. No, Mars je u ovoj natalnoj karti zauzeo položaj Atmakaraka planete, što znači da on pokazuje dušu (atmu) i put duše. Na taj način Mars postaje zaštitnik i pomagač u svim životnim okolnostima. Sve to znači da će Tesla imati mnogo prepreka i poteškoća u životu, ali će one kod njega “inducirati” spoznaju i potrebnu promjenu. On će tako kroz izazove i iskušenja rasti i prerasti sve prepreke koje mu stoje na putu.

Znak Djevice govori o inžinjerima, a Mjesec i Ketu u ovoj kombinaciji govore o intuiciji i nadosjetilnim spoznajama.

Sve planete su u ovoj karti u tri znaka i međusobno se aspektiraju. To govori o cjelovitosti; naime, ako negdje postoji poteškoća onda postoji i rješenje i naravno svako rješenje će biti podvrgnuto strogom testu i ispitu. Tako na inače nestabilan položaj vladara ascendenta padaju aspekti Jupitera i Venere koji donose rješenje poteškoća.

Kombinacija planeta koje su sve međusobnopovezane donosi sve povoljnosti u natalnoj karti. Uspjeh i sreća su dakle sigurna stvar u ovom životu. No, kao što smo rekli, neće sve proći bez prepreka i testova; svaki uspjeh izgleda ipak ima svoju cijenu.

Rahu i Jupiter u dvanaestoj kući govore o sukobu sa tradicijom i/ili autoritetom, ali i o vizionarstvu koje je pomicalo granice poznatog.

Sunce, Merkur, Venera i Saturn u trećoj kući pod aspektom svih planeta govore o genijalnom umu, vizionaru i misliocu koji je svoje vizije uspio ostvariti vrlo praktično u stvarnosti. Treća kuća govori o aktivnosti, poduzetnosti, ali i hrabrosti i ambiciji. Nikoli nije nedostajalo smjelosti, ambicije i uvjerenosti u ono što govori i zna (u svoje vizije i spoznaje). No, zbog sukoba s tradicijom i zbog određenih tjelesnih uslovljenosti mnoge njegove genijalne i revolucionarne zamisli su ostale daleko od nas, neshvaćene i neprihvaćene.

Sve u svemu natalna karta Nikole Tesle pokazuje nesvakidašanj intenzitet života, cjelovitost u razmišljanju i djelovanju, ali i neispunjenost zbog raznih sputanosti materijalnog okruženja.


Nema komentara:

Objavi komentar