nedjelja, 29. lipnja 2014.

Gavrilo Princip - pogled u natalnu kartu povodom stogodišnjice atentana na Franza Ferdinanda

Na jučerašnji dan (28.6.), točno prije sto godina, desio se događaj koji je promijenio povijest svijeta. Gavrilo Princip je ubio Franza Ferdinanda i time dao povod za početak prvog svjetskog rata.
Tim povodom sam poželio pogledati natalnu kartu Gavrila Principa i vidjeti kakve su naznake tako burnog revolucionarnog djelovanja.


Prva stvar koja nam upadne u oči je neuravnotežena pozicija planeta u natalnoj karti: sve planete se vizualno gledano nalaze u jednoj polovici natalne karte, točnije od pete do jedanaeste kuće. Tu neravnotežu planeta (koja inače označava krajnosti te odlaske /ili kolebanje/ iz jedne krajnosti u drugu krajnost tokom života) zaokružuje ili možemo reći zarobljuje opozicija Saturna i Marsa. Ova dva zloćudnika su u uskom aspektu, suprostavljeni na suprotnom stranama, ali i pod bliskim utjecajem Mjesečevih čvorova, Rahua i Ketua koji dodaju nepredvidivost, naglost i na kraju revolucionarnost. 

Saturn je u ovoj natalnoj karti Atmakaraka planeta što znači da on ustvari predstavlja najvažniju životnu misiju ili lekcije koje duša u životu treba prihvatiti i naučiti. Saturn u toj funkciji predstavlja bol, a lekcija je ne nanositi bol drugim živim bićima. Možemo pretpostaviti da je Gavrilo bio revoltiran svjedočenjem boli kroz koju su prolazili njegovi suvremenici, sunarodnjaci ili bliski suradnici i prijatelji, odnosno zajednica u kojoj se nalazio. Saturn je u jedanaestoj kući te govori o zajednici i suradnji što je bio fokus njegovog života.
Rahu i Mars (opaka kombinacija) nalaze se u petoj kući kreativnosti i stvaralaštva. Prirodan zaključak je da Gavrilo svoju kreativnost (želju za promjenom, traženje zadovoljstva) manifestira kroz medij Marsa (agresivnost) i Rahua (revolucija). Sve je začinjeno sideralnim zviježđem Riba koje daje imaginaciju, više ideale i ciljeve, vjeru da svijet može biti pravedno mjesto u skladu sa uzvišenim idealima ili ponekad utopijom. Da, Ribe mogu stvoriti svijet iluzije zbog snažne imaginacije i dubine u kojoj mogu zalutati i izgubiti se. To su simboli koji predstavljaju talente i vještine, odnosno ekspanziju osobne energije. Gavrilo je dakle bio vješt u upotrebi vatrenog oružja (Mars u kući kreativnosti i vještine) što je i dokazao.
Saturn je u sazviježđu (nakšatri) "Ćitra" koja govori o želji da se dostigne čistoća, odnosno prave i istinske vrijednosti. To je misija koju duša želi ostvariti. 
Opozicija ova dva elementa je ključna u ovoj natalnoj karti, predstavlja karmičko usmjerenje, potrebu za uravnoteženjem u ovom životu, ali kao što smo i rekli fokus horoskopa te najvažniju životnu lekciju. Početna točka (odskočna daska) sa koje se kreće je Saturn (bol i lekcija boli, odnosno prihvaćanje odgovornosti i tereta za bol drugih živih bića), a smjer u kojem se karmičke aktivnosti kreću su borba za više ciljeve i ideale (eventualno iluzije ili utopiju) i to kroz agresivne metode.


Mjesec u šestoj kući, znaku Ovna, govori o temperamentu i želji za pobjedom, ali i višem smislu služenja zajednice ili ljudi koji su potlačeni. Mjesec je vladar devete kuće i govori o sukobu sa autoritetom, tradicijom, kulturom i slično. Dan na koji je rođen Gavrilo bio je "aštami", odnosno osmi lunarni dan od punog Mjeseca što predstavlja život pun izazova i borbe. 

Venera i Jupiter u osmoj kući, zviježđu Blizanca. Osma kuća je mjesto smrti, preobrazbe i transformacije. Smrt je simbol transformacije kroz koju prolazimo mnogo puta u životu. Venera u ovoj kući predstavlja privrženost takvim temama i mišljenje da se zadovoljstvo dostiže jedino kroz odlaske u krajnosti (do dna ili do vrha) u kojima postoji mogućnost preobrazbe. Sljedeća njegova izjava lijepo ilustrira ovaj položaj: "Predlažem da me čavlima prikujete na križ i zapalite živog. Moje goruće tijelo će tako biti baklja koja će mojim ljudima osvijetliti put do slobode". (vjerniji prikaz Venere u osmoj kući teško da se može naći)
Jupiter u ovoj kući može predstavljati i okrutnost, ali i idealizam odnosno težnju da se znanjem, moralom i pravdom dostignu više vrijednosti života. 

I na kraju retrogradni Merkur koji je vjerojatno izvor njegovih riječi "Život je samo niz nesporazuma" :)
Ali i snažno Sunce koje je uz Merkur u devetoj kući ove natalne karte. Sunce je vladar desete i na taj način označava pravednost i moralnost. No, nalazi se u položaju blokade ili "badhake" što znači da su temelji pravednosti zarobljeni ili da predstavljaju prepreku koja ne dopušta manifestaciju potencijala. Ovo je dakle područje blokada. U ovo područje je uključen i Mjesec kao vladar ove kuće. Snažno Sunce (najsnažnija planeta u natalnoj karti) predstavlja autoritet koji je blokiran i traži izlaz iz "slijepe ulice" u kojoj se našao. To je izvorna želja zbog koje se duša rađa. Gavrilo je tražio izlaz iz situacije u kojoj se njegova zajednica našla, tražio je nove autoritete i vođe, možda se potajno nadao da će on postati jedan od predvodnika nove generacije. Merkur je želio o tome komunicirati i prenijeti poruku o novom poretku svima unaokolo.

Na kraju jedan šaljiv i suvremen prikaz okolnosti koje su dovele do početka prvog svjetskog rata:


A zatim još jedna domaća:



Nema komentara:

Objavi komentar