petak, 29. studenoga 2013.

Bruce Lee

Prije par dana imali smo obljetnicu rođenja legendarnog Bruce Lee-a pa ćemo tu prigodu popratiti sa pogledom u njegovu natalnu kartu. Pogledajmo koje ćemo astrološke principe otkriti na konkretnom i poznatom primjeru:


Prva je činjenica da je Bruce rođen na "krišna ćaturdaši", odnosno dan prije mladog Mjeseca. Rođenje na taj dan Parašara Muni svrstava kao jedan od pokazatelja zdravstvenih poteškoća u mladoj dobi života. I zaista, kako možemo isčitati iz biografije; Bruce je u djetinjstvu bio anoreksično dijete, boležljiv, slabo je spavao, imao noćne more i roditelji su s njim imali mnogo problema.
Kasnije je Bruce izrastao u zdravog mladića, spretnog i uspješnog u borilačkim vještinama.
U oči nam upada i Sunce koje se nalazi u uskoj konjunkciji sa točkom ascendenta u sideralnom znaku Škorpiona. Ovaj položaj daje teatralnost i sposobnost da se bude prepoznat u okolini, odnosno prepoznatljivost, jedinstvenost i nezavisnost. Njegova osobnost je poput Sunca koje izlazi na horizontu.
Zatim je tu kombinacija 4 planete koje se nalaze u dvanaestoj kući u sideralnom znaku Vage. Ovo je definitivni fokus ovog horoskopa, a o dvanaestoj kući smo nedavno pisali pa dodatne informacije pobliže možete provjeriti ovdje:
http://vedska-astrologija.blogspot.com/2013/09/dvanaesta-kuca-je-most.html
Ovakva kombinacija govori o osobi koja je sposobna koncentrirati svoju energiju u jednu točku ili ostvariti visok nivo posvećenosti (ili predanosti) zadatku koji obavlja. Poznato je da je Bruce bio perfekcionista i težio savršenstvu u snimanju scena svojih filmova. No, taj perfekcionizam ipak više možemo opisati položajem Rahua u Djevici koji govori o mogućoj opsesiji sa detaljima i težnji ka savršenstvom.
Mars je pokazatelj borbenosti i njegov položaj u dvanaestoj kući govori o tome kako je Bruce bio borac-filozof ili kako je svojoj borbenosti želio dodati višu dimenziju i dublje razumijevanje. Bruce je diplomirao filozofiju što mu je kasnije pomoglo u pisanju dviju knjiga: "Kineski kung fu" i "Filozofija umjetnosti samoobrane". Ovo je jasan utjecaj Marsa u dvanaestoj kući koji nije samo zainteresiran za borbu, nadmetanje i pobjeđivanje nego i za filozofsko, čak i umjetničko, poimanje borbe.
Inače bliska konjunkcija Marsa i Venere govori o plesu kao formi umjetnosti, a Bruce je bio uspješan i u tome; prilikom dugog puta brodom iz Kine u Ameriku pobijedio je na natjecanju u plesu i kasnije podučavao plesu putnike prve klase na istom brodu.
Dvanaesta kuća osobu povezuje sa stranim zemljama i donosi uspjeh u inozemstvu. Bruce je svoj život proveo između Kine i Amerike te pokušao stvoriti most između te dvije zemlje i kulture.
Merkur je u ovoj natalnoj karti pokazatelj duše, puta i interesa duše u ovom životu (Atmakaraka planeta). Merkur predstavlja govor i komunikaciju i očito je upravo to bilo najefikasnije oružje koje je Bruce koristio. Naravno, tu je utjecaj Marsa (borba), Venera (umjetnost) i Mjeseca (osjećaj pripadnosti i bliskost sa masama) jer svi oni zajedno čine fokus ove natalne karte.
Bruce je također bio dobar u jezicima, znao je engleski, kantonski, mandarinski, a usavršio je i japanski. 


Ono što ga je dodatno učinilo borbenijim je šesta kuća hrabosti i pobjede, sideralni znak Ovna, znak nadmetanja i temperamenta, u kojoj su Saturn i Jupiter, oboje retrogradni.
Retrogradni Jupiter govori o potrebi slijeđenja učitelja i mentora, ali i interesu za tradiciju i obnavljanje tradicionalnih znanja borbenih vještina. Bruce je bio izvrstan "restaurator" borilačkih vještina, donio je mnoge inovacije na tom području.
Saturn je ovdje debilitiran i njegov bi položaj inače bio nepovoljan, ali debilitacija je poništena odličnim utjecajem Sunca, ali i Venere. Na taj je način Bruce izrastao u nepobjedivog borca i osvajača. Sunce i Venera opisuju glumu, nastup, umjetnost i slično. Sunce je očito vrlo vizualno (izvor svjetlosti i mogućnosti viđenja ili gledanja), a predstavlja i upečatljivi nastup (ne možeš a da ga ne primijetiš).
To je Bruce Lee!

Nema komentara:

Objavi komentar