nedjelja, 3. studenoga 2013.

Divali

Danas je "DIVALI" (također poznat kao "Dipavali").

Ovaj dan mladog Mjeseca u mjesecu pod imenom Kartik govori o novim počecima. Kada smo na kraju nekih ciklusa i u trenutku početka novog ciklusa onda donosimo nove odluke, određujemo pravac i usmjerenje za budući period, definiramo svoje želje, ciljeve, prioritete i slično. Na taj način želimo da nam sljedeći ciklus bude bolji i da nešto naučimo iz svega što nam se do sada desilo. 

 
Ovog dana se slavi povratak iz izgnanstva Gospodina Ramaćandre. Nakon 14 godina prisilnog boravka u šumi Ramaćandra se vraća u kraljevstvo koje Njemu pripada. Period spletki, zavisti, prevare, otmice i borbe protiv demonskih sila je završen i počinje period vladavine dharme ili moralnih i religioznih vrijednosti. Stanovnici Ajodhje su povratak Ramaćandre proslavili tako da su posvuda zapalili lampice i tako osvijetlili cijeli grad. 


Na ovaj dan su se također petorica braće Pandava vratili svom domu nakon (opet) izgnanstva iz svog kraljevstva. Slično kao i u priči o Ramaćandri i Pandave su na nepravedan način, prevarom i spletkom, bili prognani iz doma koji im pripada.
Na taj način ovaj dan predstavlja povratak na ono što treba biti, na izvorište ili povratak izvornim vrijednostima. Ovaj dan je početak novog ciklusa.
Sljedeća velika avantura koja se dogodila na ovaj dan je pojava Boginje obilja Lakšmi. Ona se pojavila iz oceana mlijeka u trenutku kada su božanske i demonske sile u univerzumu zajedničkim snagama pokušavale stvoriti nektar besmrtnosti. Iz njihovog truda stvorena je Boginja blagostanja i prosperiteta. Odmah nakon toga Lakšmi se spojila u božanskom partnerstvu sa Višnuom i na taj način predstavlja Njegovu (Višnuovu) energiju. Zato je dobro na ovaj dan zatražiti blagoslove Boginje Lakšmi. 


Kao i u slučaju povratka Rame i povratka Pandava i kod vjenčanja Lakšmi i Višnua zapaljene su svjetiljke koje su osvjetljavale put. Mlad Mjesec tokom ove noći ne daje svjetlost, a lampice simbolički predstavljaju svjetlost koja na taj dan ulazi u naše živote, vraća ravnotežu, znanje i pravednost. 


Na ovaj dan je avatar Višnua pod imenom Vamana deva pobijedio demonskog kralja Bali Maharađa koji je pokorio cijeli univerzum i bio vrlo okrutan prema stanovništvu univerzuma. Vamana je tako ponovo uspostavio vladavinu dharme i pobjedu dobra nad zlim.
Još jedan je predstavnik Božanske Osobe (avatar Višnua) na ovaj dan vratio ravnotežu univerzumu; kralj Prithu je na ovaj dan na Zemlji obnovio plodnost, hranu i obilje i na taj način simbolički vratio ravnotežu ekosistemu Zemlje.
Sam Višnu se na ovaj dan pojavio u obliku Dhanvantarija i postavio temelje Ayur Vedi ili znanosti o medicini.
Krišna je tokom svoje pojave na Zemlji na ovaj dan pobijedio demonskog vladara Narakasuru koji je zatočio 16 000 princeza i na taj način uzrokovao veliko uznemirenje u svijetu.
Nakon svega ovoga vidimo da je ovaj dan ustvari povoljan za uspostavljanje izvornih vrijednosti i za ponovno vraćanje na pravedne početke. 



1 komentar: